Največji dogodek za starejše v Evropi ponovno v Cankarjevem domu – prihaja 21. Festival za tretje življenjsko obdobje

Največji dogodek za starejše v Evropi - in hkrati osrednja prireditev ob mednarodnem dnevu starejših v RS 1. oktobru - Festival za tretje življenjsko obdobje (F3ŽO) bo vnovič potekal v hramu Slovenske kulture Cankarjevem domu, ki bo tri dni prostor povezovanja, medgeneracijskega sodelovanja, domače pesmi in plesa, številnih praktičnih delavnic, predstavitev na interaktivnih sejemskih prostorih in pestrega obfestivalskega programa. Vzporedno s F3ŽO, ki bo tokrat potekal od 27. do 29. septembra, bo v letošnjem letu potekal tudi Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta.

Program, prežet z glasbo in digitalnimi vsebinami

Dogodek, ki ga vsako leto obiščejo predstavniki vseh generacij s poudarkom na obiskovalcih starejših od 55 let, že vrsto let gradi most med generacijami, posamezniki, nevladnimi organizacijami in drugimi deležniki. Vsebine letošnjega festivala bodo glede na vsesplošno post-pandemsko situacijo še bolj poudarjale medgeneracijsko sodelovanje, krepile duh skupnosti ter povezovanje. Program, ki ga vsako leto sestavlja prek 3.000 posameznikov, bo v letošnjem letu usmerjen v digitalizacijo za vse generacije.

Kulturni program na odru bo predstavljal domačo pesem, glasbo in ples skupin društev upokojencev, kulturnih društev, folklornih skupin, športnih društev, centrov plesa iz vse Slovenije in drugih. Festivalski oder bo gostil tudi nekaj nastopov iz tujine, ki bodo skozi petje in ples predstavili svojo kulturo. Slavnostno odprtje festivala, ki bo potekalo prvi dan dogodka, organizatorji pripravljajo v sodelovanju z Javnim skladom RS za kulturne dejavnosti.

Izobraževalni program v predavalnicah M, bo ponudil veliko vsebin na temo demence, gibanja, dolgotrajne oskrbe starejših, samostojnosti v obdobju starosti, zdravja ter kakovosti življenja v tretjem življenjskem obdobju. Slovensko društvo Hospic bo izvedlo okroglo mizo na temo življenja in smrti, organizatorji pa pripravljajo tudi vsebine za otroke, s katerimi želijo krepiti medgeneracijsko povezovanje.

Rdeča nit letošnjega strokovnega programa bo digitalizacija za vse generacije. To področje je izjemno pomembno, saj imajo starejši prav tu veliko izzivov. V okviru strokovnega programa se bo zvrstilo kar 6 vsebinsko zelo zanimivih okroglih miz, v okviru katerih bo predstavljen madridski akcijski načrt o staranju (20 let MIPPA), institucionalno varstvo in deinstitucionalizacija, gerontologija in geriatrija, področje o katerem se premalo govori, pokojnine ter druge zanimive razprave.

Sejemska razstava, priložnosti za informacije iz prve roke

Kot vsako leto se bo v okviru sejemske razstave predstavilo veliko sodelujočih s področij zdravja, zdrave prehrane, prehrambnih dopolnil, turizma in prostega časa, športnih aktivnosti, pripomočkov in izdelkov za starejše, izobraževanja starejših in socialnega varstva. Na dogodku bodo sodelovale še razne vladne organizacije, ministrstva in druge javne ustanove. Kot soorganizator pa se bo predstavila tudi Mestna zveza upokojencev Ljubljana OPZDU s svojimi dnevnimi centri aktivnosti, poseben program pa bo potekal tudi na prostoru Mestne občine Ljubljana, ki bo obiskovalce povabila v številne kulturne in izobraževalne kotičke po Ljubljani.

#DigitalniBon22, Izobraževanja, namenjena starejšim od 55 let

Vlada RS je vsem starejšim od 55 let omogočila brezplačen nakup računalniške opreme v vrednosti 150 EUR, t.i. "Digitalni bon'22". Starejši od 55 let so do Digitalnega bona upravičeni, če se bodo udeležili izobraževanja na področju digitalne pismenosti, subvencioniranega po Zakonu o spodbujanju digitalne vključenosti. Prav takšna izobraževanja in hitri tečaji bodo tokrat na voljo tudi na Festivalu za tretje življenjsko obdobje, katerega rdeča nit v letošnjem letu je prav digitalizacija za vse generacije. Celoten program delavnic bo organizator objavil kmalu.

Vstop na festival je prost. Več na www.f3zo.si.

Mednarodni sejem zbirateljstva Collecta

Istočasno kot Festival za tretje življenjsko obdobje bo potekal tudi 14. mednarodni sejem zbirateljstva Collecta, ki vsako leto na dogodek privabi zbiralce in trgovce kovancev, bankovcev, znamk in razglednic, starih knjig in tiskov, figuric in drugih drobnih zbirateljskih predmetov.

Organizatorja: Proevent, Mestna zveza upokojencev Ljubljana

Program lahko spremljate na:
https://f3zo.si/
https://www.facebook.com/F3ZO.festival

PR: Proevent