V Kulturnem domu Nova Gorica v nadaljujemo z naslednjimi filmskimi projekcijami

Spoštovani!

V Kulturnem domu Nova Gorica v nadaljujemo z naslednjimi filmskimi projekcijami:

  • Torek, 30. 1. 2024
Ob 20.15: PREHODI, r. Ira Sachs (Francija, 2023)
Kino

  • Petek, 2. 2. 2024
Ob 17.30: ŽELJA, r. Chris Buck, Fawn Veerasunthorn (ZDA, 2023), 9+
Filmski vrtiljak

Ob 20.15: IZGINJANJE, r. Andrina Mračnikar (Avstrija, Slovenija, 2022)
Filmsko gledališče – za abonma in izven

  • Sobota, 3. 2. 2024
Ob 20.15: PERO, r. Damjan Kozole (Slovenija, 2023)
Cikel slovenskega filma

  • Torek, 6. 2. 2024
Ob 20.15: ŠTERKIJADA, r. Igor Šterk (Slovenija, Hrvaška, 2023)
Kino


O posameznih filmih:

  • Prehodi (Passages, Francija, 2023, 91 min.)
 
Režija: Ira Sachs
Igrajo: Franz Rogowski, Ben Whishaw, Adèle Exarchopoulos, Erwan Kepoa Fale
Festivali, nagrade: Sundance; Berlinale; BAFICI; Karlovi Vari; Liffe
Distribucija: Fivia – Vojnik
Žanr: romantična drama
  
Zgodba
Na sklepni zabavi po uspešno končanem snemanju v Parizu nemški režiser Tomas spozna mlado osnovnošolsko učiteljico Agathe. Nedolžen ples se razvije v spogledovanje, ki se konča s posteljno avanturo. Nič neobičajnega in problematičnega, če ne bi bil Tomas poročen s svojim britanskim partnerjem Martinom. A ponosno priznanje, da je prvič spal z žensko, usodno načne njuno vezo. Še posebej ker se Tomasov odnos z Agathe razvije v več kot le seks in ker se srečujeta vedno pogosteje. Njuno početje v vseh treh sproži doslej nepoznane občutke telesne privlačnosti, skeleče razdvojenosti in boleče prevare. Smo v ljubezni res pripravljeni deliti?

  • Želja (Wish, ZDA, 2023, 92 min., sinh.), 9+
 
Režija: Chris Buck, Fawn Veerasunthorn
Distribucija: Blitz film & video distribution d.o.o
Žanr: animirana komična pustolovščina
 
Zgodba
Nova Disneyeva glasbena komedija, ki vabi v čarobno kraljestvo Rosas, kjer si Asha, bistro zasanjano dekle, zaželi željo tako močno, da jo usliši kozmična sila, mala kroglica z brezmejno energijo, po imenu Zvezda. Asha in Zvezda se morata skupaj soočiti z najmočnejšim nasprotnikom, vladarjem kraljestva Rosas, kraljem Magnificom, da bi rešili Ashino skupnost in dokazali, da se lahko zgodijo čudovite stvari, ko se volja enega pogumnega človeka združi s čarobnostjo zvezd.

  • Izginjanje (Verschwinden/Izginjanje, Avstrija, Slovenija, 2022, barvni, 99 min.)
 
Režija: Andrina Mračnikar
Nastopajo: Eugen Sitter, Robi Sitter, Christian Tusch, Alexander Koban, Annemarie Grilc, Rudi Vouk, Lena Kolter, Georg Hansche st., Thomas Schuschu, Valentina Vouk, Sophie Hochkofler, Sweva Wastl, Pamina Schmiedler, Judita Babnik, Mirko Wakounig, Antonia Sabotnik, Tomi Sabotnik, Mirjam Sitter-Unger, Lizi Sitter, Arno Kampl, Massimiliano Lacota, Helga Mračnikar, Milo Mračnikar, Simon Pasterk in številni drugi
Festivali, nagrade: Diagonale 2022: nagrada občinstva za najboljši film; Kino Otok 2022: otvoritveni film festivala; Dokudoc Maribor 2022; Festival slovenskega filma Portorož 2022: nagrada vesna za posebne dosežke; Cottbus 2022: mednarodna premiera; nagrada Štigličev pogled 2022 (Društvo slovenskih režiserjev in režiserk): nagrada za izjemno režijo
Distribucija: Vertigo
 
Zgodba
Stari oče Andrine Mračnikar je leta 1920 tako kot velik del slovenskega prebivalstva južne Koroške glasoval za to, da bi pokrajina ostala v Republiki Avstriji. To dejanje samoodločanja in demokracije bi lahko pomenilo izhodišče za sožitje v raznolikosti, kot je bilo slovenski manjšini tudi obljubljeno z zakonom. Namesto tega so koroški Slovenci danes na različne načine diskriminirani, slovenskega jezika pa v javnih prostorih že dolgo ni več slišati. Kako bo s tem čez trideset let, se sprašuje režiserka. Ali bo takrat sploh še kdo govoril slovensko? Kaj ti koristi jezik, če ga ne moreš z nikomer več govoriti? Kaj vse umira skupaj z jezikom? Spomin? Lastna zgodovina?

  • Pero (Slovenija, 2023, barvni, 98 min.)
 
Režija in scenarij: Damjan Kozole
Nastopajo: Primož Pirnat (kot Pero), Martina Ščavničar (kot direktorica filma Tina), Mojca Partljič (kot dekle za šankom), Nataša Burger (ona sama), Jurij Drevenšek (on sam), Nataša Barbara Gračner (ona sama), Nina Ivanišin (ona sama), Tomi Janežič (on sam)
Festivali, nagrade: Portorož 2023
Distribucija: Vertigo
  
Zgodba
Poklon življenju, karieri in strahovom Petra Musevskega.

  • Šterkijada (Slovenija, Hrvaška, 2023, 77 min.)
 
Režija in scenarij: Igor Šterk
Igrajo: Silva Čušin, Janez Škof (I), Jernej Gašperin, Tito Novak, Blaž Setnikar, Saša Pavček
Distributer: Gustav film
 
Zgodba
Presenetljiv in intimen portret družine Jureta Šterka, prvega Slovenca, ki je sam obkrožil svet, z osebnega vidika njegovega sina. Humorna in brezkompromisna družinska drama s tremi glavnimi igralci – očetom, materjo in sinom -, ki predstavljajo tri sile v gospodinjstvu, medtem ko jadrnica predstavlja četrto. Oče kot glava družine je doma vseprisoten, tudi kadar ga ni. Z večkratno odsotnostjo in tveganjem lastnega življenja pusti trajen in neizbrisen pečat v gospodinjstvu. Za vsakim uspešnim moškim stoji ženska. Ali se kdo kdaj vpraša o ceni, ki jo mora plačati za ta uspeh? Ali je izpolnitev moških sanj pomembnejša od izpolnitve ženskih sanj? Večplastni, težavni, zapleteni, nikoli povsem razjasnjeni ali razumljeni odnosi. Kdo je dobra oseba v tej zgodbi? In kdo je slab? Veliko je odpuščeno in pozabljeno, vendar je to lahko včasih tudi sporno.

VIR: KDNG