V Kulturnem domu Nova Gorica v počitniškem tednu nadaljujemo z naslednjimi filmskimi projekcijami

Spoštovani!

V Kulturnem domu Nova Gorica v počitniškem tednu nadaljujemo z naslednjimi filmskimi projekcijami:

  • Torek, 20. 2. 2024
Ob 17.30: MARVELI, r. Nia DaCosta (ZDA, 2022)
Filmski vrtiljak

  • Petek, 23. 2. 2024
Ob 17.30: LASSIE – NOVA PUSTOLOVŠČINA, r. Hanno Olderdissen (Nemčija, 2023), 10+
Filmski vrtiljak

Ob 20.15: PRETEKLA ŽIVLJENJA, r. Celine Song (ZDA, 2023)
Filmsko gledališče – za abonma in izven

  • Sobota, 24. 2. 2024
Ob 20.15: TELO, r. Petra Seliškar (Slovenija, Severna Makedonija, Hrvaška, 2023)
Cikel slovenskega filma
Z režiserko Petro Seliškar in protagonistko filma Urško Ristić se bo po projekciji pogovarjal Denis Valič.

  • Torek, 27. 2. 2024
Ob 20.15: Himera, r.  Alice Rohrwacher (Italija, Švica, Francija, 2023)
Kino


O posameznih filmih:

  • Lassie – nova pustolovščina (Lassie – Ein neues Abenteuer, Nemčija, 2023, 91 min.), 10+
Režija: Hanno Olderdissen
Igrajo: Nico Marischka, Katharina Schüttler, Justus von Dohnányi, Annette Frier, Anna Lucia Gualano
Festivali, nagrade: Children Jury Golden Sparrow 2023
Distribucija: Karantanija Cinemas d.o.o.
Žanr: družinski pustolovski film
 
Zgodba
Najbolj znan škotski ovčar Lassie bo tokrat na reševalni misiji s svojim najboljšim prijateljem Florianom in njunimi novimi prijatelji Henrijem, Kleo in malo Pippo, pasme jack russell terier. Tokrat bodo detektivske sposobnosti škotskega ovčarja še posebej dobrodošle, da bi razrešili skrivnostno izginotje več rodovniških psov.
Med poletnimi počitnicami se Flo noče ločiti od svojega ljubljenega Lassieja in namesto, da bi šel s starši na počitnice na Kanarske otoke, preživlja počitnice na južnem Tirolskem na kmetiji pri svoji teti Cosimi, ki živi s svojima rejencema Kleo in Henrijem ter malo Pippo, pasme jack russell terier. Ko otroci izvedo, da v vasi pričenjajo izginjati psi, so zelo vznemirjeni in se bojijo za varnost Lassieja in Pippe. A kmalu nekdo vdre v tetino hišo in ukrade psičko Pippo. Prijatelji se bodo z Lassie odpravili iskat tatove in reševat Pippo …

  • Pretekla življenja (Past Lives, ZDA, 2023, 105 min.)
Režija in scenarij: Celine Song
Igrajo: Greta Lee (Nora), Teo Yoo (Jung Hae Sung), John Magaro (Arthur Zaturansky), Moon Seung-ah (mlada Nora), Leem Seung-min (mladi Seung Min Yim)
Festivali, nagrade: Sundance 2023; Berlin 2023; San Francisco 2023; nagrade Zveze hollywoodskih kritikov 2023: nagrada za najboljši neodvisni film, nagrada za najboljšo igralko, nagrada za najboljši scenarij; nagrade zlati napovednik 2023: nagrada za najboljšo ljubezensko zgodbo; Sydney 2023; Jeruzalem 2023; Sarajevo 2023; Edinburg 2023
Distribucija: Fivia – Vojnik
 
Zgodba
Zdi se, da je bilo Nori in Hae Sungu medsebojno prijateljstvo položeno že v zibelko. Odkar vesta zase, odkar sta naredila prve otroške korake – vedno sta to počela skupaj, eden z drugim. In odločena sta, da bo tako tudi ostalo … A nato se nekega dne zgodi nepredstavljivo: njena družina se odloči, da se bodo izselili ter si v Združenih državah ustvarili novo življenje. Nora in Hae Sung sta pretresena, a hkrati tudi povsem nemočna. Tistega, kar sta oba imela za večno, njuno prijateljstvo, tista usojenost, ki sta jo oba čutila v bližini drugega … To jima je selitev njene družine boleče odvzela. Leta minevajo, z leti tudi desetletja. Dvajset let kasneje Nora, zdaj uveljavljena pisateljica, s svojim ameriškim možem Arthurjem živi v New Yorku. Celi dve desetletji med seboj nista spregovorila besedice. Zdaj pa se Hae Sung nenadoma odloči, da bo Noro za nekaj dni obiskal. In tako pripotuje v New York …

  • Telo (Slovenija, Severna Makedonija, Hrvaška, 2023, 92 min.)
Režija: Petra Seliškar
Scenarij: Brand Ferro, Petra Seliškar
Nastopajo: Bojan Ristić, Mija Ristić, Urška Ristić, Zoja Ristić
Festivali, nagrade: Sarajevo 2023
Distribucija: Petra Pan Film Production
 
Zgodba
V filmu spremljamo protagonistko Urško, ki ji nenadna bolezen postavi ključna vprašanja, kako se vzpostaviti na novo, kako se razumeti, videti, kako te vidijo drugi in kakšno vlogo odigrata družina in prijateljstvo.

  • Marveli (The Marvels, ZDA, 2022, 105 min.)
Režija: Nia DaCosta
Igrajo: Brie Larson, Teyonah Parris, Iman Velliani, Samuel L. Jackson, Zawe Ashton
Distribucija: Blitz film & Video Distribution d.o.o.
Žanr: fantazijska avantura
 
Zgodba
Carol Danvers kot Stotnica Marvel si je povrnila svojo identiteto in se maščevala, vendar zaradi nenamernih posledic zdaj nosi breme celotnega destabiliziranega vesolja. Ko jo njene dolžnosti pošljejo v nenavadno črvino povezano z revolucionarjem rase Kri, se njene moči prepletejo z močmi super oboževalke iz Jersey Cityja – Kamale Khan, poznane tudi kot Gospa Marvel in Caroline odtujene nečakinje, kapetanke Monice Rambeau. Ta nenavaden trio mora združiti moči in se naučiti delovati usklajeno, da bi rešile vesolje.

  • Himera (La Chimera, Italija, Švica, Francija, 2023, 130 min.)
 
Režija: Alice Rohrwacher
Igrajo: Josh O’Connor (Arthur), Carol Duarte (Italia), Vincenzo Nemolato (Pirro), Isabella Rossellini (Flora), Alba Rohrwacher (Spartaco), Lou Roy-Lecollinet (Melodie), Giuliano Mantovani (Jerry), Gian Piero Capretto (Mario), Melchiorre Pala (Melchiorre), Ramona Fiorini (Fabiana), Yile Yara Vianello (Beniamina), Barbara Chiesa (Nella), Elisabetta Perotto (Vera)
Festivali, nagrade: Cannes, Liffe
Distribucija: Fivija – Vojnik
Žanr: romantična drama
 
Zgodba
Za tolpo “tobarolijev”, tatov arheoloških čudes iz antičnih grobov, Himera predstavlja upanje na odrešenje od rednega dela in sanje o lahkem bogastvu. Za Arthurja pa Himera po drugi strani privzema podobo Beniamine, dekleta, ki ga je izgubil. Da bi jo znova našel, Arthur izzove nevidno. Išče jo povsod, gre celo v notranjost Zemlje – samo zato da bi poiskal vrata posmrtnega življenja, iz katerega govorijo miti. Na vznemirljivem potovanju med živimi in mrtvimi, med gozdovi in mesti, med slavjem in samoto, se razgalijo prepletene usode likov, ki poskušajo najti vsak svojo Himero.

VIR: KDNG