V Kulturnem domu Nova Gorica nadaljujemo z naslednjimi filmskimi projekcijami

Spoštovani!

V Kulturnem domu Nova Gorica nadaljujemo z naslednjimi filmskimi projekcijami:

  • Torek, 16. 4. 2024
Ob 20.15: ZAJETI V IZVIRU – SLOVENSKI OTROCI LEBENSBORNA, r. Maja Weiss (Slovenija, 2023)
Po filmu bosta spregovorili njegovi avtorici režiserka in scenaristka Maja Weiss ter goričanka, scenaristka Nataša Konc Lorenzutti.
Kino

  • Petek, 12. 4. 2024
Ob 17.30: DUNJA IN PRINCESA Z ALEPA, r. Marya Zarif, André Kadi (Kanada, Francija, 2022, sinh.), 6+
Filmski vrtiljak

Ob 20.15: VARUHI FORMULE, r. Dragan Bjelogrlić (Srbija, Slovenija, Črna gora, Severna Makedonija, 2023)
Filmsko gledališče – za abonma in izven

  • Sobota, 13. 4. 2024
Ob 20.15: PRISCILLA, r. Sofia Coppola (ZDA, Italija, 2023)
Kino

  • Torek, 23. 4. 2024
Ob 20.15: DAAAAAALI!, r. Quentin Dupieux (Francija, 2023)
Kino


O posameznih filmih:

  • Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna (Slovenija, 2023, 79 min.)
 
Po filmu bosta spregovorili njegovi avtorici režiserka in scenaristka Maja Weiss ter goričanka, scenaristka Nataša Konc Lorenzutti, ki je spisala dva romana, tematsko povezana s filmom – Beseda, ki je nimam (2021) in Senca brez človeka (2023).
 
Režija: Maja Weiss
Scenarij: Nataša Konc Lorenzutti, Maja Weiss
Glasba: August Adrian Braatz
Produkcija: Bela film v koprodukciji z RTV Slovenija, Senca Studio, Zavod Maja Weiss in Vesnik
Nastopajo: Ingrid Von Oelhafen, Haymo Henry Heyder, Franc Zagožen, Ivan Acman, Georg Lilienthal, Dorothee Schmitz Köster, Gisela Heidenreich, Tone Kregar, Nataša Konc Lorenzutti
Distribucija: Zavod Maja Weiss
Žanr: zgodovinski dokumentarni film
 
Zgodba
V filmu spremljamo ganljive in pretresljive zgodbe štirih slovenskih otrok, ki so bili del nacističnega rasnega eksperimenta v času druge svetovne vojne. Program Lebensborn, katerega idejni vodja je bil Heinrich Himmler, je nacistična Nemčija vzpostavila leta 1935. Njegov namen je bil zajeziti padec natalitete arijske rase na več načinov, tudi z ugrabljanjem rasno ustreznih otrok. Film je bil posnet v Sloveniji, Nemčiji, Belgiji in Kostariki, kamor je življenjska pot ponesla štiri nekoč ukradene slovenske dojenčke.
Vsaka od štirih zgodb je kompleksna in različna. V filmu se opazi dvojna tragedija teh otrok, njihovo dvojno trpljenje, nekateri so celo dvakrat izgubili starše. Film prinaša opozorilo, da se kaj takega ne bi smelo več dogajati, a je realnost žal drugačna, saj film ob koncu opozori tudi na ugrabljanje otrok med trenutno vojno v Ukrajini.


  • Dunja in princesa iz Alepa (Dounia et la princesse d’Alep, Kanada, Francija, 2022, 72 min., sinh.), 6+
 
Režija: Marya Zarif, André Kadi
Festivali, nagrade: Annecy; Lucas; Gijon; Göteborg; Solun; New York; Zlín; Dhaka; Buster; Cinekid
Distribucija: Fivia – Vojnik
Žanr: animirani družinski film
 
Zgodba
Dunja živi v Alepu, tisočletnem mestu, ki je bilo nekdaj središče sveta. Živahna kodrolasa deklica obožuje igro, učenje in odkrivanje novih receptov. Čas preživlja v vrvežu tržnice, kjer z dedkom iščeta sestavine za okusne jedi, ki jih pripravlja babica. Življenje je polno prijaznih sosedov, slikovitih pripovedk in živahne glasbe. Nekega večera pa skupina uniformiranih mož odpelje Dunjinega očeta. Tudi na ulicah je vse bolj čutiti stopnjevanje napetosti. Ko se začne vojna, skušata Dunjina babica in dedek zaščititi deklico in poiskati varnejši kraj. Dunja s sabo vzame le nekaj semen črnike, ki naj bi imela čarobne moči. Potovanje jih vodi čez kopno in morje, nevarnosti pa premagujejo s pogumom, polnim upanja, medsebojne pomoči in tudi humorja.
 

  • Varuhi formule (Čuvari formule, Srbija, Slovenija, Črna gora, Severna Makedonija, 2023, barvni, 120 min.)
 
Režija: Dragan Bjelogrlić
Scenarij: Vuk Ršumović, Ognjen Sviličić, Dragan Bjelogrlić (po knjižni predlogi Gorana Milasinovića)
Igrajo: Alexis Manenti (dr. Mate), Radivoje Bukvić (Dragoslav), Lionel Abelanski (dr. Jame), Jérémie Lahuerte (Schwarzenberg), Olivier Barthélémy (Derval), Predrag Manojlović – Miki (Pavle Savić), Draga Bjelogrlić (Leka Ranković), Anne Serra (Odet Dragi)
Festivali, nagrade: Locarno 2023: nagrada zeleni leopard – najboljši film z okoljsko tematiko, nagrada občinstva Variety Piazza Grande; Sarajevo 2023: nagrada občinstva
Distributer: Fivia – Vojnik
 
Zgodba
Piše se oktober leta 1958. Hladna vojna med blokoma je na vrhuncu. Skupina mladih komunističnih znanstvenikov je izpostavljena smrtni dozi sevanja, potem ko so bili v stiku z visoko radioaktivnim uranom. Profesor Mathe jih pošlje v Pariz, kjer naj bi jim znali pomagati, saj se takrat v Jugoslaviji še niso soočili s tovrstnimi medicinskimi problemi. Profesor Mathe je prepričan, da so poskušali v Jugoslaviji izdelati lastno atomsko bombo. Tako predlaga radikalno, še nikoli preizkušeno zdravljenje s presaditvijo kostnega mozga. Nekateri med udeleženimi se prično spraševati, ali gre za poskuse na ljudeh, ki so jih pripravljeni žrtvovati, ali pa jim resnično hočejo pomagati.


  • Priscilla (Priscilla, ZDA, Italija, 2023, 110 min.)
 
Režija: Sofia Coppola
Scenarij: Sofia Coppola po knjigi Elvis and Me Priscille Presley
Igrajo: Cailee Spaeny, Jacob Elordi, Dagmara Dominczyk, Ari Cohen, Tim Post, Lynne Griffin
Festivali, nagrade: Benetke (nagrada za najboljšo igralko); Mill Valley (nagrada za režijo); nominacija za zlati globus za najboljšo igralko v drami; London; New York; Viennale; Liffe
Distribucija: Fivia – Vojnik
Žanr: biografska drama

Zgodba
Piše se leto 1959. Štirinajstletna Priscilla Beaulieu z družino živi v ameriškem vojaškem oporišču v Wiesbadnu. Nekega dne prejme povabilo na zabavo Elvisa Presleyja, ki v Nemčiji služi vojaški rok …


  • Daaaaaali! (Francija, 2023, 77 min.)

Režija in scenarij: Quentin Dupieux
Igrajo: Anaïs Demoustier, Gilles Lellouche, Édouard Baer, Jonathan Cohen, Pio Marmaï, Didier Flamand, Romain Duris
Festivali, nagrade: Benetke; London; Viennale; FAF Beograd; Talin; Mar del Plata; Rotterdam; Liffe
Distribucija: Fivia – Vojnik
Žanr: komedija
 
Zgodba
Mlada francoska novinarka se vedno znova sestaja s Salvadorjem Dalíjem, da bi o njem posnela dokumentarni film, toda projekt kar noče steči … Magistraaaaaalen in delicioooooozen kinematografski film, ki razkrije Dalíja, kakršnega javnost še ni videla, in dokaže – če je dokaz sploh potreben –, da je Daaaaaalí po vsej verjetnosti edini umetnik na tem bednem malem planetu.
Absurden pogled na lik Salvadorja Dalija v filmu, ki privzame podobno nadrealistično obliko, kot jo poznamo iz Dalijevih slikarskih del.

VIR: KDNG