Predsedniki vlad Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Bavarske si prizadevajo za podporo nadgradnji terminala UZP na Krku, kar bi omogočilo trajnostno energetsko oskrbo in prehod na vodik, s Slovenijo kot ključno tranzitno državo.

Datum objave:
26. oktober 2023

Avtor:
Mare Bačnar

Avtor fotografij:
Freepik
Predsedniki vlad Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Bavarske si prizadevajo za podporo nadgradnji terminala UZP na Krku, kar bi omogočilo trajnostno energetsko oskrbo in prehod na vodik, s Slovenijo kot ključno tranzitno državo.

Na zadnji seji vlade je bila sprejeta izjemno pomembna informacija glede skupnega pisma predsednikov vlad Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Bavarske. Pismo, naslovljeno na predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen, ima ključno vlogo pri načrtih za nadgradnjo energetskih oskrbovalnih poti v Evropi. V nadaljevanju o tem, kakšen je namen in kakšne so prednosti te načrtovane nadgradnje terminala utekočinjenega zemeljskega plina (UZP) na Krku.

Izkoriščanje potenciala obnovljivih virov energije
Slovenija, Hrvaška, Avstrija in Bavarska so združile moči v skupnem prizadevanju za povečanje uporabe obnovljivih virov energije v Evropi. Ključen del tega prizadevanja je nadgradnja terminala UZP na Krku, ki predstavlja pomemben korak k trajnostni energetiki. Z večanjem zmogljivosti terminala UZP na Krku bi lahko v prihodnosti zagotovili oskrbo z zemeljskim plinom, a to je le začetek. S tem razvojem bi bil omogočen tudi prehod na vodik kot čisto in trajnostno alternativo fosilnim gorivom. Takšen napredek bi pozitivno vplival na energetsko varnost in trajnostnost v celotni Evropi.

Slovenija kot ključna tranzitna država
Republika Slovenija igra ključno vlogo kot tranzitna država za pretok UZP iz smeri Hrvaške proti Avstriji in Bavarski. S svojim strateškim geografskim položajem ima Slovenija potencial, da postane pomemben igralec v evropskem energetskem sektorju. Pismo bo v imenu omenjenih držav podpisal predsednik vlade Republike Slovenije, dr. Robert Golob. S tem dejanjem se utira pot k uresničitvi vizije trajnostne energetike in krepitvi energetske neodvisnosti Evrope. Nadgradnja terminala UZP na Krku predstavlja mejnik v razvoju evropske energetske prihodnosti. S tem korakom bomo zagotovili čistejšo, bolj trajnostno in varnejšo energetsko prihodnost za vse državljane Evrope. Skupno prizadevanje Slovenije, Hrvaške, Avstrije in Bavarske je zgled sodelovanja in vizije za boljši jutri.

VIR: Naš Stik