Poročilo Mednarodne agencije za atomsko energijo na področju jedrske varnosti v Sloveniji.

Avtor:
Vladimir Habjan
Poročilo Mednarodne agencije za atomsko energijo na področju jedrske varnosti v Sloveniji.

Vlada se je seznanila s poročilom Mednarodne agencije za atomsko energijo o delu misije IRRS (Integrated Regulatory Review Service- IRRS) v zvezi s celovitim pregledom upravne infrastrukture v Sloveniji na področju jedrske varnosti in varstva pred sevanji, ki je potekala lani aprila. V ta pregled je bila poleg Uprave Republike Slovenije za jedrsko varnost (URSJV) zajeta še Uprava Republike Slovenije za varstvo pred sevanji (URSVS). Ob tem je misija preverila še, kako se upravne zahteve izvajajo v jedrskih in sevalnih objektih v državi. Strokovnjaki MAAE so s tem namenom obiskali tudi več jedrskih in sevalnih objektov, med drugim Nuklearno elektrarno Krško (NEK), raziskovalni reaktor Instituta Jožef Stefan in Centralno skladišče radioaktivnih odpadkov (RAO) na Brinju. Obiskali so tudi Onkološki inštitut Ljubljana, Ministrstvo za okolje in prostor ter Ministrstvo za zdravje.

Prav tako se je vlada seznanila s poročilom Mednarodne agencije za atomsko energijo o delu misije ARTEMIS (angleško Integrated Review Service for Radioactive Waste and Spent Fuel Management, Decommissioning and Remediation - ARTEMIS) v zvezi s celovitim pregledom izvajanja in načrtovanja ravnanja z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim gorivom, ki je potekala lani maja. V misiji so bili poleg Agencije za radioaktivne odpadke (ARAO) in URSJV vključeni še predstavniki NEK in Sklada za financiranje razgradnje NEK in za odlaganje radioaktivnih odpadkov iz NEK.

Misija je ugotovila, da Slovenija stalno krepi in izboljšuje jedrsko in sevalno varnost ter se zavzema za zagotavljanje konstruktivnega, odprtega in učinkovitega delovanja. Prepoznala je več dobrih praks, ki so lahko zgled tudi vsem drugim državam članicam Mednarodne agencije za atomsko energijo, prav tako pa tudi več področij, kjer so možne nadaljnje izboljšave, Skladno s priporočili misije bosta URSJV in URSVS pripravila in izvedla ustrezen akcijski načrt, čez nekaj let pa bo Republika Slovenija povabila tako imenovano ponovno pregledovalno misijo IRRS (angleško follow-up mission), ki bo preverila doseženi napredek.

VIR: Naš Stik