Na torkovi mednarodni konferenci Vodikov ekosistem Severnega Jadrana bodo predstavili priložnosti na področju vodikovih tehnologij za gospodarstvo v regiji Severnega Jadrana, so na današnji predstavitvi dejali organizatorji.

Ljubljana, 22. maja - Na torkovi mednarodni konferenci Vodikov ekosistem Severnega Jadrana bodo predstavili priložnosti na področju vodikovih tehnologij za gospodarstvo v regiji Severnega Jadrana, so na današnji predstavitvi dejali organizatorji. Sodelovali bodo predstavniki okoli 90 podjetij s področja vodikovih tehnologij, odločevalci in končni uporabniki.

Konference v Goriških Brdih se bodo udeležili partnerji, ki so pred leti začeli s prizadevanji za sodelovanje za izgradnjo infrastrukture, ki bo pospešila energetski prehod. Tako bodo sodelovali predstavniki tehnoloških partnerjev, infrastrukturnih podjetij in univerz, je po konferenci za STA povedal direktor podjetja Ecubes, ki soorganizira dogodek, Aleksander Gerbec.

"Pogovarjali se bomo o projektih, ki jih bomo skupaj realizirali, pogovarjali se bomo tudi o novih idejah," je dejal.

Na konferenci bo sodelovalo približno 90 podjetij, ki so po besedah Gerbca tako ali drugače vodilna v svojem segmentu na področju vodikovih tehnologij. Med udeleženci bo tudi precej odločevalcev in končnih uporabnikov. "Torej ena idealna mešanica, da naredimo en dober korak za blaženje podnebnih sprememb," je ocenil.

Po besedah generalne direktorice GZS Vesne Nahtigal je v prehodu na brezogljično družbo zelo pomemben razvoj novih tehnologij. "Vodik je vsekakor ena izmed ključnih tehnologij. Mi moramo vse sile upreti v razvoj novih tehnologij, če bomo želi, da se bo naša industrija lahko razvijala naprej in da ne bo trpelo okolje," je dejala na današnji predstavitvi torkove konference v Ljubljani.

Izvršni direktor Partnerstva za čisti vodik pri Evropski komisiji Bart Biebuyck je spomnil, da je projekt Severnojadranske vodikove doline v okviru razpisa Obzorje Evropa letos prejel 25 milijonov evrov nepovratnih sredstev. Projekt je rezultat sodelovanja Slovenije, Hrvaške in italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine, kar pomeni, da gre za prvo evropsko čezmejno vodikovo dolino, je poudaril Biebuyck.

"Pri prenosu vodika preko državnih mej se bomo srečali z različnimi pravili in na ta način se bomo lahko naučili drug od drugega kaj deluje, katera pravila je treba spremeniti," je po predstavitvi za STA dejal Biebuyck. Dodatna prednost čezmejnega projekta je tudi to, da bodo te države in njihova podjetja sodelovala in izmenjala dobre prakse in inovacije, je prepričan.

Vzpostavitev tovrstnih dolin predstavlja način, da se poveže proizvajalce in uporabnike vodika. Načrt je po Evropi vzpostaviti več takšnih ekosistemov in tako izgraditi t. i. Evropsko vodikovo unijo, je pojasnil. Do zdaj so v partnerstvu šele nedavno dodelili sredstva okoli 23 vodikovim dolinam, od tega devetim, med njimi tudi Severnojadranski vodikovi dolini, tako da se teh projektov še ne izvaja.

VIR: STAkrog