»MESEC MORSKIH PSOV« PONUJA MESEC NOVIH VSEBIN NA NATIONAL GEOGRAPHIC WILD

»MESEC MORSKIH PSOV« PONUJA MESEC NOVIH VSEBIN NA NATIONAL GEOGRAPHIC WILD

Če iščete najbolj pristne in temeljite oddaje o morskih psih, to ponuja National Geographic WILD. Potopite se v »Mesec morskih psov«, ki se prične že 1. julija. Prva destinacija za znanstvene oddaje o morskih psih, ki bo gledalce približala z vrhunskim morskim plenilcem.  Vrhunska tehnologija in dejanski vrhunski izvedenci.»Mesec morskih psov« bo gledalce zabaval s štirimi tedni eksplozivne, grozljive in slavnostne vsebine o morskih psih, ki bo na ogled ponudila navdušujočo znanost, moč in lepoto teh veličastnih živali.

/


»Mesec morskih psov« bo raziskoval vode v ZDA  - v Cape Codu, Floridi, Havajih, New Yorku, Južni Karolini ter v Avstraliji, na Bahamih, v Kanadi, Indoneziji, Južni Afriki, ZK in drugod. Nadaljujemo partnerstvo z »Minorities in Shark Sciences« (MISS), ki spodbuja raznolikost in vključitev znanosti o morskih psih ter navdihuje naslednjo generacijo znanstvenikov. National Geographic WILD bo v letošnji program vključil nove in že znane izvedence. Sodelovanje vključuje izvedence MISS v oddajah ter svetovalce pri programu in razvoju serij. Med izvedenci za morske pse so tudi: Candace Fields (MISS), študentka doktorskega programa, ki proučuje dinamike populacij in geografsko strukturo populacij velikih plenilcev. Dr. Frances Farabaugh, študentka doktorskega programa, ki se posveča ekologiji morskih plenilcev in vlogi, ki jo morski psi igrajo pri strukturiranju grebenskih skupnosti. Dr. Greg Skomal, izkušen morski biolog, podvodni raziskovalec, fotograf in pisatelj, ki trenutno vodi raziskovalni program o morskih psih v Massachusettsu. Dr. Mike Heithaus, izvršni dekan College of Arts, Sciences & Education (CASE) in profesor oddelka bioloških znanosti Florida International University (FIU). Dr. Ryan Johnson, morski biolog in svetovno znan voditelj dokumentarcev. Dr. Valeria Paz, delfinja biologinja, ki se posveča ekologiji in skupnosti največjih plenilcev . Dr. Yannis Papastamatiou, izredni profesor FIU na oddelku bioloških znanosti, ki je pripomogel v raziskavah morskih psov. Gibbs Kuguru, kenijski proučevalec morskih psov, ki raziskuje bele morske volkove in DNK morskih psov. Melissa Cristina Marquez, portoriška morska biologinja in znanstvena komunikatorka, ki proučuje hrustančnice, kot so beli morski volkovi. Megan Winton, raziskovalna znanstvenica in doktorandka, njene raziskave pa se posvečajo razumevanju populacij morskih psov in morskih želv v severozahodnem Atlantiku. Davon Strickland (MISS), kapetan nogometne ekipe FIU in član nove generacije morskih biologov, ki so se pridružili dr. Miku Heithausu v laboratoriju kot doktorandi. A-bel Gong (MISS), vedenjski ekolog, ki preiskuje morske pse in sovoditelj poddaje “LGBTQ+ STEM,” ki daje glas skupnosti LGBTQ+ v znanosti. Johan Gustafson, avstralski vodja ekspedicije, morski ekolog in izvedenec za morske pse, specializiran za vedenje, premikanje in okoljske interakcije morskih psov; uporablja najnovejšo tehnologijo za označevanje, Johanove raziskave pa so bile uporabljene za sledenje različnih vrst avstralskih morskih psov že skoraj 10 let. Dr. Mariel Familiar López, biologinja divjih živalskih vrst v morju in na kopnem ter izkušena znanstvena komunikatorka izvorno iz Ciudada de Mexica, njene raziskave pa so pomagale v boju proti pogubni hitridiomikozi, glivični nalezljivi bolezni dvoživk, ki je kriva za množični upad in izumrtje dvoživk po svetu.

/


BELI MORSKI PSI BANDITI
National Geographic WILD – premiera 8. julija ob 18:00
Biologa morskih psov, dr. Johan Gustafson in dr. Mariel Familiar López, preiskujeta vse večje število poročil od ribičev, da beli morski psi kradejo ulov v Weipi na severu Avstralije. Bi ta metodičen in radikalen premik v obnašanju lahko prinesel nove dokaze o inteligenci morskih psov? Ekipa izvaja najnovejše eksperimente z najnovejšo tehnologijo, tudi z novim prototipom kletke za potope.
MORSKI PES PROTI MORSKEMU PSU
National Geographic WILD – premiera 1. julija ob 19:00
Po svetu poročajo o vedno več napadih morskih psov med sabo. Ob dramatični južni obali Južne Afrike se je pojavilo novo območje — zaliv, kjer beli morski volkovi lovijo druge morske pse. V najnovejši preiskavi Enrico Gennari in Lacey Williams vodita ekipo izvedencev v globine, da bi dobila nesporne dokaze, da MORSKI PSI ŽREJO MORSKE PSE!
REŠEN NAPADA MORSKEGA PSA
National Geographic WILD – premiera 15. julija ob 18:00
Znanstvena skupnost je razdvojena glede tega, ali bi delfini in kiti načrtno rešili človeka pred napadom morskega psa. Tisti, ki so doživeli ta grozljiva srečanja, ne dvomijo, kaj se je zgodilo.
VRNITEV BELEGA MORSKEGA VOLKA
National Geographic WILD – premiera 1. julija ob 18:00Na stotine belih morskih volkov se je pred kratkim pojavilo na pragu ene najbolj popularnih ameriških turističnih destinacij in lovijo na še nedokumentirane načine. Da bi razumeli, zakaj so morski psi tu in kaj to pomeni za Cape Cod, ekipa znanstvenikov raziskuje ta novi fenomen, da bi obvarovala ljudi. Mar morski psi spreminjajo ekosistem … Ali ga obnavljajo?
BELI MORSKI PES PROTI KLADVENICI
National Geographic WILD – premiera 15. julija ob 19:00
V Floridi so posneli redek spopad med dvema morskima plenilcema: beli morski pes je napadel veliko kladvenico. Dr. Heithaus z ekipo izvedencev o morskih psih v raziskavi naperi enega proti drugemu. Delajo eksperimente, da bi videli, kaj se zgodi, ko se spopadeta dva izmed največjih plenilcev.
MORSKI PES V LEDENEM MORJU
National Geographic WILD – premiera 8. julija ob 19:00
Beli morski volkovi se pojavljajo ob Kanadi celo pri obali Nove Fundlandije. Po sumu prvega napada belega morskega volka v Kanadi po več kot 150 letih izvedenci Greg Skomal, Heather Bowlby, Megan Winton in Warren Joyce raziskujejo, kaj bele morske volkove žene na skrajni sever njihovega habitata.
SHARKCANO: HAVAJI
National Geographic WILD – premiera 29. julija ob 18:00
Da bi izvedela, zakaj morske pse tako privlačijo Havaji, dr. Mike Heithaus in dr. Frances Farabaugh plavata z eno najbolj nevarnih vrst morskega psa: morskim tigrom.
KO NAPADEJO MORSKI PSI ... IN ZAKAJ (osem epizod)
National Geographic WILD – premiera 2. julija ob 18:00,  nova epizoda vsak večer do 30. julija
Od ameriških obal do eksotičnih plaž po svetu napadi morskih psov postajajo vedno bolj nepredvidljivi. Mnogi napadi se zgodijo nenadoma, v velikem številu in na nepričakovanih lokacijah — domačini in znanstveniki so zmedeni. Izvedenci raziskujejo te skrivnostne dogodke, da bi odkrili, kaj žene te strah vzbujajoče ribe. MORSKI PSI PROTI DELFINOM: BAHAMI
National Geographic WILD – premiera 22. julija ob 18:00
Na Bahamih ima več kot 30 odstotkov delfinov ugrize morskih psov. Dr. Mike Heithaus in Dr. Valeria Paz zbirata odtise ugrizov treh vrst morskih psov, ki bi jih lahko lovili. Ugrize belega morskega psa, morskega tigra in velikih kladvenic — ki v dolžino zrastejo tudi do 4,2 metra — primerjata s slikami brazgotin na delfinih. 

PR - Agencija Avi