Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) se bo skupaj s sekcijami, območnimi zbornicami in poslovnimi partnerji predstavila na letošnjem 54. MOS v Celju

Ljubljana/Celje, 31. 8. 2022 – Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS) se bo skupaj s sekcijami, območnimi zbornicami in poslovnimi partnerji predstavila na letošnjem 54. MOS v Celju, in sicer na več kot 700 m² v dvorani L1. Med osrednjimi dogodki bo ulica obrti s predstavitvijo 11 obrtnih poklicev ter mednarodno poslovno srečanje, ki bo letos privabilo obrtnike in podjetnike iz devetih držav. Prvič doslej pa bo v sklopu ulice obrti potekalo državno tekmovanje SloveniaSkills 2022, kjer se bodo mladi strokovnjaki pomerili v poklicnih spretnostih. 
 
»Poleg energetske krize, s katero se trenutno soočamo, je velik problem v obrti in podjetništvu tudi pomanjkanje kadra. Ker MOS obiskujejo tudi mladi in njihovi starši, smo letos poseben poudarek namenili ravno promociji obrtnih poklicev. Ulica obrti s predstavitvijo obrtnih poklicev sicer ni novost, bo pa letos prvič na MOS-u potekalo državno tekmovanje mladih v poklicnih spretnostih – SloveniaSkills 2022,« je na današnji novinarski konferenci v Celju med drugim poudaril Blaž Cvar, predsednik OZS.
 
Ulica obrti in tekmovanje SloveniaSkills
 
Na Ulici obrti bo predstavljenih enajst obrtnih poklicev, in sicer mizar, elektrikar, kuhar, natakar, pek, slaščičar, oblikovalec kovin-orodjar, strojni mehanik, klepar-krovec, voznik in rokodelec. Sekcija domače in umetnosti obrti (DUO) bo predstavila rokodelske dejavnosti ter prikazala slamnikarstvo, lončarstvo, klekljanje idrijske čipke, izdelavo godal, kostumov itd.

Osrednja točka ulice bo vajeniška pisarna, kjer bodo lahko vsi zainteresirani prejeli informacije o vajeniškem sistemu izobraževanja v Sloveniji. Prvič doslej bo sočasno potekalo Državno tekmovanje mladih strokovnjakov v poklicnih spretnostih SloveniaSkills 2022, kjer se bodo tekmovalci pomerili v kar 11 poklicih. Tekmovanje bo organiziral Center za poklicno izobraževanje v sodelovanju s predsedniki sekcij pri OZS.

Mednarodno poslovno srečanje »Connect2Slovenia«
 
OZS bo v okviru Enterprise Europe Network organizirala tradicionalno Mednarodno poslovno srečanje »Connect2Slovenia«, ki bo 15. septembra v Modri dvorani. Celodnevni dogodek bo v dopoldanskem delu z gosti iz gospodarstva in javne uprave osvetlil izzive zelenega prehoda, s katerimi se soočajo mala in srednja podjetja v Sloveniji in Avstriji. Po predstavitvi  bodo sledila individualna srečanja  prijavljenih  podjetjih iz JV Evrope in Alpe Adria regije, letos iz kar devetih držav. Prijave na poslovno srečanje so odprte še do 9. septembra.
 
Posvet »Slovenija – Hrvaška, izziv poslovnega okolja«
 
OOZ Krško bo v okviru MOS organizirala posvet na temo izzivov poslovnega okolja v Sloveniji in na Hrvaškem. Slovensko in hrvaško gospodarstvo na ravni Evrope tvorita le 0,5 % BDP, kar pomeni, da se obe gospodarstvi srečujeta z izzivi v novonastali gospodarski situaciji v luči energetske problematike. Posvet bo potekal 14. septembra v dvorani Celjanka.
 
Predstavitev obrtno-podjetniškega zborničnega sistema
 
Pod okriljem OZS se bodo predstavile strokovne sekcije pri OZS (Sekcija kovinarjev, Sekcija plastičarjev, DUO), Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS ter območni zbornici -  OOZ Ormož in OOZ Krško s člani. Na MOS bodo sodelovali tudi partnerji kartice Mozaik podjetnih. V petek, 16. septembra, pa bo Dan OZS, ki bo namenjen srečanju obrtno-podjetniškega zborničnega sistema.
 
Sejemska priznanja OZS – Cehi 2022
 
V sodelovanju s Celjskim sejmom in Mestno Občino Celje bomo tudi letos na MOS  najuspešnejšim razstavljavcem podelili sejemska priznanja – cehe.
 
Brezplačna svetovanja in brezplačne vstopnice za člane OZS
 
Na protokolarnem prostoru v dvorani L1 bodo od srede do petka, med 10. in 16. uro, obiskovalcem na voljo brezplačna svetovanja pravnih in davčnih svetovalcev OZS.
Člani OZS pa imajo tudi letos možnost, da na svojih območnih zbornicah prevzamejo brezplačne vstopnice za obisk prvega sejemskega dneva.

PR: OZS