Na gradu Žovnek v občini Braslovče raste potomka najstarejše trte na svetu iz mariborskega Lenta. Posadili so jo leta 2018 ob 25-letnici obnove gradu. V ponedeljek, 17. oktobra so pripravili krajšo slovesnost ob letošnji simbolični trgatvi.

Renata M. 

Zbrane je pozdravil župan Tomaž Žohar, ki se je sprva zahvalil članom Kulturno-zgodovinskega društva Žovnek, ki s prostovoljnim delom že skoraj 30 let obnavljajo grad, od koder izhajajo Celjski knezi in posledično tri zvezde, ki so v državnem grbu. Dodal je še, da je trta simbol povezovanja in druženja. Nenazadnje cepiči s certifikatom rastejo po številnih mestih in gradovih po Sloveniji in tudi širše.
 
Eden od štirih cepičev, ki so jih letos podarili, pa je našel svoje mesto tudi na trgu v Braslovčah. Skrbnik trte Milan Šoštarič je povedal, da je po petih letih trta na gradu Žovnek obrodila 38 grozdov. Ob tej priložnosti je dal pobudo, da bi Občina Braslovče pripravila dogodek, na katerem bi se zbrali lastniki, skrbniki in župani, ki skrbijo za potomke najstarejše trte, ki jih je že več kot 170. Cepiči so svoje mesto našli tudi širom sveta  prihodnje bo Občina Braslovče trgatev na Žovneku in v trgu uvrstila v uradna dogodka lokalne skupnosti in s tem dala še večji poudarek pomenu ohranjanja kulturne dediščine in povezovanju.
 
TONE TAVČAR

Vir: Občina Braslovče