Center za podjetništvo in turizem Krško v okviru projekta tesnejšega povezovanja ekološkega kmetijstva in območne kulinarike na gradu Rajhenburg pri Brestanici drevi pripravlja večer eko okusov Slovenije. Hkrati bodo predstavili sedem slovenskih kuharskih mojstrov in med tem medregijskim projektom izdano knjigo receptov Eko okusi Slovenije.

Brestanica, 25. oktobra - Center za podjetništvo in turizem Krško v okviru projekta tesnejšega povezovanja ekološkega kmetijstva in območne kulinarike na gradu Rajhenburg pri Brestanici drevi pripravlja večer eko okusov Slovenije. Hkrati bodo predstavili sedem slovenskih kuharskih mojstrov in med tem medregijskim projektom izdano knjigo receptov Eko okusi Slovenije.

Na drevišnji prireditvi bodo vrhunski slovenski kuharji postregli jedi izključno iz ekološko pridelanih lokalnih surovin v družbi slovenskega ekološko pridelanega vina.

Projekt Eko okusi Slovenije sta pripravila lokalna akcijska skupina Posavje in Regionalna razvojna agencija Posavje iz Krškega skupaj s tremi slovenskimi in hrvaškim partnerji oz. z lokalno akcijskimi skupinami Vipavska dolina, Gorenjska košarica, Goričko 2020 in Južna Istra, so za STA pojasnili na posavski razvojni agenciji.

Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja, ki upravlja evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja, je sicer Regionalni razvojni agenciji Posavje kot vodilnemu projektnemu partnerju lani potrdila medregijski projekt Eko okusi Slovenije. Zanj ji je hkrati odobrila nekaj več kot 380.000 evrov podpore.
Pri projektu sodeluje skupaj 20 partnerjev, na območju akcijske skupine Posavje pa Mestna občina Krško, Center za podjetništvo in turizem Krško, Kmetija Repovž, Kmetija Omerzu in podjetji Evrosad ter Debeluh. Posavcem bo pripadlo približno četrtino navedene denarne podpore.

S projektom Eko okusi Slovenije poleg strategije lokalnega razvoja uresničujejo tudi evropsko strategijo Od vil do vilic, ključni projektni partnerji pa so ekološki kmetje oz. pridelovalci in predelovalci, ki so jih povezali z vrhunskimi kuharskimi mojstri in ekološkimi trgovinami.

Z omenjenim sodelovanjem nameravajo skrajšati dobavne verige, okrepiti pridelavo in prodajo varne in zdrave hrane, izboljšati promocijo lokalnih ekoloških surovin ter njihovo vključevanju v vrhunsko kulinariko. Tako bodo nadgradili edinstveno slovensko gastronomsko ponudbo in kmetijstvo tesneje povezali s turizmom, so dodali.

Projekt med drugim obsega več kulinaričnih prireditev, delavnic na ekoloških kmetijah in delavnic kuhanja za mladino z vrhunskimi kuharskimi mojstri. Načrtujejo tudi več manjših naložb, s katerimi bodo poskrbeli predvsem za tehnološko nadgradnjo in posodobitev ekoloških kmetij. Sodelovanje s tujim partnerjem oz. z lokalno akcijsko skupino Južna Istra je namenjeno promociji izbrane ponudbe, izmenjavi izkušenj in ogledu zglednih primerov, so pojasnili.

Gre sicer za 14-mesečni projekt. Predvidoma ga bodo končali spomladi prihodnje leto, so še napovedali na posavski razvojni agenciji.

VIR: STAkrog