AVK je Pivovarni Laško Union prižgala zeleno luč za prevzem podjetja Davidov hram, a pod pogojem, da bo upoštevala korektivne ukrepe.

Ljubljana/Laško, 03. januarja (STA) - AVK je Pivovarni Laško Union prižgala zeleno luč za prevzem podjetja Davidov hram, a pod pogojem, da bo upoštevala korektivne ukrepe. Med temi ukrepi, ki jih je po lastnih navedbah predlagala pivovarna, je uporaba poštenih pogojev za vse zainteresirane dobavitelje piva gostinskim obratom v sedemletnem obdobju.

Javna agencija RS za varstvo konkurence (AVK) prevzemu ne nasprotuje in izjavlja, da je skladen s pravili konkurence, če bodo izpolnjeni korektivni ukrepi iz odločbe, kaže današnja objava odločbe, ki nosi datum 19. december 2022, na spletni strani agencije.

Pivovarna Laško Union se je med drugim zavezala, da se bo v prihodnjih sedmih letih odzvala na vsa razumna povpraševanja vsakega zainteresiranega dobavitelja piva gostinskim obratom za nakup piva s ponudbo "poštenih, primernih in nediskriminatornih komercialnih pogojev".
Takšne pogoje bo za vse zainteresirane dobavitelje piva gostinskim obratom uporabljala tako z vidika cene piva kot tudi kakovosti piva ter pogodbenih pogojev, vključno s prodajnimi bonitetami, količinskimi rabati in dodeljenim marketinškim materialom.

V tem smislu Pivovarna Laško Union Davidovega hrama ne sme obravnavati drugače od drugih zainteresiranih dobaviteljev piva gostinskim obratom.
Prav tako pivovarna ne sme prekiniti ali odpovedati pogodb z dobavitelji piva gostinskim obratom brez podlage v pogodbi ali predpisih.
Pivovarna se je tudi zavezala, da bo vzpostavila ustrezna pravila, postopke in fizične prepreke ("požarni zid"), s katerimi bo preprečila, da bi Davidov hram dobil poslovno občutljive informacije, ki jih bo pivovarna morebiti prejela od drugih dobaviteljev piva.

Pivovarna se je prav tako zavezala, da bo vsakih šest mesecev AVK predložila poročilo o izvajanju ukrepov, v katerem bo med drugim navedla seznam dobaviteljev piva gostinskim obratom, ki jim je prodajala pivo, skupaj s prodanimi količinami in vrednostmi po posameznih dobaviteljih posebej za pivo in posebej za ostale pijače.

Kot so danes sporočili iz Pivovarne Laško Union, bosta družbi vstopili v strateško partnerstvo, ki bo Pivovarni Laško Union omogočilo izboljšanje in rast poslovanja prek neposredne distribucije v sektorju HoReCa (hoteli, restavracije, catering), kupcem v tem kanalu pa prineslo boljše storitve, denimo pogostejšo dostavo in digitalna naročila.

Vstop v strateško partnerstvo z Davidovim hramom, enim vodilnih distributerjev pijač v Sloveniji in dolgoletnim partnerjem pivovarne v sektorju HoReCa, predstavlja priložnost za izboljšanje storitev za kupce v kanalu HoReCa, so navedli in dodali, da bosta družbi po prejetem soglasju AVK nadaljevali s postopkom za uspešen zaključek transakcije in vzpostavitev strateškega partnerstva.

Podrobnosti transakcije niso razkrili. Več o ciljih in pričakovanih učinkih strateškega partnerstva bosta družbi pojasnili po zaključku transakcije, so napovedali.

VIR: Tx Fin Lex