Na svetovni razstavi EXPO 2020 v Dubaju je v slovenskem paviljonu družba Artkontakt Studio Bast predstavila tri projekte

Ljubljana, 24. 1. 2022 – Na svetovni razstavi EXPO 2020 v Dubaju je v slovenskem paviljonu družba Artkontakt Studio Bast predstavila tri projekte,  ki se nanašajo na varstvo okolja, ohranjanje dediščine in implementacijo projektov iz EU sredstev. Gre za knjižne monografije in multimedijske predstavitve »Okolje in prostor«, »Evropska sredstva povezujejo« in »Fabiani, Plečnik, Vurnik«.

Paviljon je obiskala tudi ministrica za razvoj lokalnih skupnosti Združenih arabskih emiratov, njena ekselenca Hessa Bint Essa Buhumaid. Ob tej priložnosti so ji avtorji knjig »Fabiani, Plečnik, Vurnik« in »Okolje in prostor«, Bojana Čampa, Stane Jeršič in mag. Vesna Kolar Planinšič tudi podarili knjigi s posvetili. Poudarila je pomen tematik trajnostnega razvoja v sozvočju z naravo in arhitekturne dediščine. Knjigi je ministrica z veseljem sprejela in ob tem dejala, da je bil s tem narejen prvi korak k njenem obisku v Sloveniji.

Prvi dan je mag. Vesna Kolar Planinšič, sekretarka na Ministrstvu za okolje in prostor v multimedijski predstavitvi orisala koncept, zasnovo in vsebino knjige »Okolje in prostor«, katere založnik je Ministrstvo za okolje in prostor. Knjiga predstavlja trajnostno infrastrukturo, obnovljive vire energije, zeleno infrastrukturo in varovana območja z vidika okoljskih in prostorskih ciljev.

Predstavila je tudi knjižni in multimedijski projekt »Evropska sredstva povezujejo«, ki jo je izdala Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko in predstavlja projekte v vseh slovenskih regijah, ki so bili sofinancirani s pomočjo EU sredstev.

Drugi dan je Bojana Čampa, umetnostna zgodovinarka predstavila konceptualno zasnovo in zgodbo knjige »Fabiani, Plečnik, Vurnik«, ki prvič v strnjeni obliki predstavlja skupaj tri pionirje sodobne slovenske arhitekture. Knjiga je nadaljevanje projekta virtualne razstave na družbenih medijih in spletni strani Ministrstva za kulturo treh velikih slovenskih arhitektov ob predsedovanju Slovenije Evropskemu svetu in razstave v Narodnem muzeju Slovenije.  
Za celotne projekte se je zanimal Svetovni muzej EXPO iz Šanghaja in vse tri vključil v svojo muzejsko zbirko.