Do leta 2024 bo v dunajskem okrožju Donaustadt zgrajena prva energetsko samooskrbna stanovanjska soseska s 557 subvencioniranimi stanovanji.


Energijo bo proizvajala s toplotnimi črpalkami ter sončnimi elektrarnami na strehah in fasadah.

 

V avstrijski prestolnici so začeli z gradnjo stanovanjske soseske "Campo Breitenlee", ki bo povsem energetsko samooskrbna. V soseski načrtujejo gradnjo 557 subvencioniranih stanovanj, 31 poslovnih prostorov, vrtca in zdravstvene ambulante. Energijo za ogrevanje in hlajenje bodo pridobivali s pomočjo toplotnih črpalk ter sončnih elektrarn, presežek pa bodo odvajali v mestni energetski sistem. Naravno hlajenje bodo poleti zagotavljala številna sadna drevesa, travnate površine ter ozelenele strehe in fasade.

 

Stanovanjsko sosesko so zasnovali kot kombinacijo stanovanj in skupnostnih prostorov, ki omogočajo medgeneracijsko povezovanje. Na 22.500 kvadratnih metrih površine bodo tako poleg cenovno dostopnih stanovanj zgradili še parke, igrišča, večnamenske prostore in celo apartmaje za goste. Poleg tega bo soseska zgrajena v neposredni bližini izobraževalnih ustanov in javnega prometa. Gradnja naj bi bila končana v dveh letih.

 

Pri projektu mesto Dunaj sodeluje tudi z različnimi raziskovalnimi ustanovami, kot so Dunajska agencija za trajnosten in inovativen razvoj mesta, Univerza za naravne vire in življenjske znanosti ter Inštitut za raziskave in inovacije na področju gradbeništva. "Lani nam je uspelo narediti številne pomembne korake k okolju prijazni oskrbi z energijo v mestu, in ravno zato potrebujemo take inovativne projekte. Intenzivna uporaba obnovljivih virov energije je bistven prispevek k svetu brez fosilne energije," je poudaril dunajski mestni minister za podnebje, okolje, demokracijo in človeške vire Jürgen Czernohorszky.



Foto: ©expressiv.at 


PR: Eurocomm PR