V okviru Blejskega strateškega foruma je danes potekal tudi panel z naslovom »Razogličenje proti vojni: Kaj lahko doprinesejo mednarodna podnebna pogajanja

Bled, 30. 8. 2022 – V okviru Blejskega strateškega foruma je danes potekal tudi panel z naslovom »Razogličenje proti vojni: Kaj lahko doprinesejo mednarodna podnebna pogajanja (Podnebna konferenca - COP27), ki ga je soorganiziralo Ministrstvo za okolje in prostor.

Minister za okolje in prostor Uroš Brežan je v nagovoru poudaril, da je za »Slovenijo zeleni prehod pomembna politična prioriteta, zlasti v kontekstu trenutne geopolitične situacije. Sprejeli smo Dolgoročno podnebno strategijo, ki določa cilj podnebne nevtralnosti najpozneje do leta 2050 ter Strategijo opuščanja premoga na nacionalni ravni. Slovenija še naprej ostaja aktivna v mednarodnih podnebnih pogajanjih. Nedavni ekstremni vremenski pojavi in obsežni požari nas še dodatno opozarjajo o potrebi po podnebnem ukrepanju, krepitvi dialoga in sodelovanja.«

Na panelu so udeleženci: Tina Kobilšek, slovenska glavna podnebna pogajalka; Anthony Agotha, iz Kabineta podpredsednika Evropske komisije Fransa Timmermansa; njegova ekscelenca Osama Mahmoud Abdel Khalek Mahmoud, stalni predstavnik Egipta pri Združenih narodih; Masayuki Tanimoto, visok predstavnik Japonske banke za mednarodno sodelovanje razpravljali o zaključkih lanske Podnebne konference v Glasgowu (COP 26), trenutnih razmerah gospodarske in energetske krize zaradi vojne v Ukrajini in potrebnih korakih na nadaljnji poti do COP27.

Glavna slovenska podnebna pogajalka Tina Kobilšek je na panelu poudarila, da se v zadnjih letih soočamo s številnimi krizami od zdravstvene do prehranske in energetske, kot posledica vojne v Ukrajini. »Podnebne spremembe so vseobsegajoči globalni izziv, ki zahteva takojšnje ukrepanje, vključno z aktivnostmi na lokalni ravni. Pri tem slišimo klice najbolj ranljivih držav in malih otoških držav, da so prilagajanje na podnebne spremembe, izgube in škode ter podnebno financiranje ključnega pomena. Pomembna je uravnoteženost aktivnosti na področju blaženja podnebnih sprememb in prilagajanje nanje. Obenem je jasno, da več kot bomo naredili na blaženju, manj bo treba na prilagajanju, saj sta del istega kovanca".

COP26 je bila ena pomembnejših konferenc po sprejetju Pariškega sporazuma in je z Glasgowskim podnebnim paktom okrepila globalne ambicije pri podnebnem ukrepanju. Prvič se je namreč zgodilo, da so bile države pozvane k opuščanju fosilnih goriv. Trenutne geopolitične razmere v svetu so se zaradi ruske agresije v Ukrajini zelo spremenile in države se na eni strani soočajo z vprašanjem energetske neodvisnosti in zaostrenimi ekonomskimi in socialnimi razmerami, na drugi strani pa z ambicijami po ogljični nevtralnosti. Nekatere države se v teh razmerah vračajo k ponovni vzpostavitvi k energetskim virom, ki bolj onesnažujejo okolje. Zadnje poročilo Medvladnega foruma za podnebne spremembe (IPCC) opozarja na poslabšanje posledic podnebnih sprememb v zadnjih desetih letih in rast toplogrednih plinov (TGP), zato bo treba okrepiti aktivnosti za sprejem energetsko podnebnega svežnja Pripravljeni na 55 (zmanjšanje emisij TGP za 55 % do leta 2030 in podnebna nevtralnost do leta 2050).  Hkrati pa na naslednjem COP27, ki bo novembra v Egiptu ponovno potrditi skupne zaveze za pospešitev razogličenja.

Ob robu foruma se je minister Brežan sestal s stalnim predstavnikom Egipta pri Združenih narodih, njegovo ekscelenco Osamo Mahmoudom Abdelom Khalekom Mahmoudom in avstralskim veleposlanikom pristojnim za Slovenijo, njegovo ekscelenco Richardom Sadleirom. Na bilaterali sta sogovornika govorila o pripravah na podnebno konferenco v Egiptu ter krepitvi bilateralnega sodelovanja z Avstralijo na področju okolja.

PR: MOP