Slovenski turizem se pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO) od 16. do 19. marca predstavlja na dunajskem turističnem sejmu Ferienmesse Wien. Na skupnem razstavnem prostoru na 160 kvadratnih metrih nastopa 29 slovenskih organizacij oz. podjetij

Slovenski turizem se pod okriljem Slovenske turistične organizacije (STO) od 16. do 19. marca predstavlja na dunajskem turističnem sejmu Ferienmesse Wien. Na skupnem razstavnem prostoru na 160 kvadratnih metrih nastopa 29 slovenskih organizacij oz. podjetij, v ospredju pa je čebelarski turizem. Avstrijski trg je eden od najpomembnejših emitivnih trgov slovenskega turizma.

Avstrijski turisti so lani v Sloveniji ustvarili okoli 362.500 turističnih prihodov in 855.300 prenočitev, kar predstavlja okoli 9% delež med vsemi prihodi oz. prenočitvami tujih turistov. Glede na leto 2021 je število prihodov in prenočitev lani poraslo za več kot 100%, v primerjavi s predkoronskim letom 2019 pa je bilo število prihodov še vedno manjše za okoli 9%, število prenočitev pa za okoli 12%.

Sejem Ferienmesse Wien je največji tovrstni dogodek v Avstriji in pomembno stičišče panoge. Letos poteka že 44. izdaja, v kateri kot država partnerica nastopa Hrvaška.

Na slovenskem razstavnem prostoru se na Ferienmesse predstavljajo Atlantida Rogaška, Hotel Dvorec, Posestvo Saksida, Javni zavod za turizem, kulturo in šport Občine Ormož, Kamp Koren Kobarid, LTO Rogla-Zreče, Območna razvojna agencija Kras in Brkini, Park Škocjanske jame, Terme Vivat, RIC Bela Krajina, RRA Koroška, Sava Turizem, Skupnost Julijske Alpe/Turizem Bohinj, Terme Banovci, Terme Čatež, Terme Dobrna, Terme Krka, Terme Olimia, Terme Paradiso, Terme Resort, Thermana, Turistično združenje Portorož, Turizem Ljubjana, Unitur – Terme Zreče & Rogla, Zavod za kulturne prireditve in turizem Celeia Celje, Zavod za turizem Maribor – Pohorje, Zavod za turizem Nova Gorica in Vipavska dolina, Zavod za turizem, kulturo, mladino in šport Brda ter Združenje zgodovinskih mest Slovenije.

Nosilno predstavitev je pripravilo Združenje zgodovinskih mest, in sicer na temo čebelarstva in čebelarskega turizma. Predstavitveni prostor tako krasi čebelnjak, ki ima namesto panskih končnic vrtljive prizme; te predstavljajo Čebeljo zgodbo. Obiskovalce o življenju čebel učijo tudi s pomočjo tehnologije Xbox, ki radovednežem omogoča, da se preizkusijo v letu med travniškimi cvetlicami. Za najmlajše je na voljo digitalen spominek panjskih končnic, za vse obiskovalce pa delavnica izdelave sveč iz voska, pokušina medenjakov in različnih vrst medu.

Slovenski razstavni prostor je obiskal tudi veleposlanik RS na Dunaju Aleksander Geržina.

Avstrijci so sicer v letih pred koronsko krizo ustvarili nekaj več kot 21 milijonov turističnih potovanj na leto, v letu 2020 slabih 13 milijonov, od tega kar 75% v domači deželi, v letu 2021 pa se je število njihovih potovanj ponovno dvignilo, in sicer na 16,1 milijona. Podatki avstrijskega statističnega urada kažejo, da je v prvi polovici leta 2022 skoraj polovica vseh Avstrijcev (46% ali 4,58 milijonov), ki so se odpravili na dopust ali potovanje, tega preživela v tujini. To je več kot leta 2019, ko se je v tujino odpravilo 44% vseh potujočih.

VIR: STO