napovednik razstav v muzeju MAO



RAZSTAVA

Struktura modernosti: iskanja Edvarda Ravnikarja

30. 11. 2023—19. 5. 2024

Na ogled je vsak dan, od 10. do 18. ure, razen ponedeljka, v MAO.


Edvard Ravnikar (1907 – 1993) je bil v času povojnega modernizma, od leta 1945 do 1980, ključna osebnost arhitekture v Sloveniji. Zaznamoval je prostore moderne slovenske družbe in države, preoblikoval razumevanje vloge arhitekta 20. stoletja, arhitekturo pa odprl ustvarjalnemu dvomu in nikoli dokončanemu eksperimentu. Od sredine prejšnjega stoletja naprej je odločilno vplival na razvoj slovenskega modernizma v smer suverenega in regionalno zaznamovanega jezika, ki pa je bil nenehno vpet v globalno arhitekturno dogajanje.

Več na povezavi >>

Voden ogled gradu Fužine

Sobota, 4. maja 2024 ob 11. uri

Prva sobota v mesecu je ponovno priložnost za ogled bogate zgodovine fužinskega gradu. Po njem nas bo popeljala umetnostna zgodovinarka Katarina Metelko. Izvedeli boste, kako so v preteklosti v njem živeli, kdo so bili stalni in začasni stanovalci gradu, ter kdo njegovi gostje. Ste vedeli, da je lastnik gradu Fidelis Terpinc dal na vzhodni strani gradu zasaditi drevored murv, da bi v njem gojil sviloprejke za potrebe svoje tovarne sukna in odej ob Ljubljanici, ter da je mladi Ivan Tavčar snubil grajsko hčer Emilijo Terpinc?

Grad Fužine je bil leta 1984 razglašen za kulturni spomenik in je od leta 1990 namenjen muzejski dejavnosti v upravljanju Muzeja za arhitekturo in oblikovanje. Po gradu bo vodila Katarina Metelko, strokovnjakinja za umetnostno, stavbno in kulturno zgodovino posvetne arhitekture na Slovenskem.

Prijave: izobrazevanje@mao.si

Več na povezavi

Arhitektura v živo – Globus Kranj

Danes, 23. aprila ob 17. uri.

Zbirno mesto: Globus Kranj
Vodi: Majda Kregar


Trgovska hiša Globus je bila po načrtih Edvarda Ravnikarja zgrajena leta 1973, kot horizontalno zasnovana monolitna dvoetažna stavba z lebdečo streho, garažo na strehi in dostopno klančino. Pomembno novost je pomenila prefabricirana fasada iz kortenskih plošč, kot simbolni poklon železarstvu na Gorenjskem.

Stavbo si bomo ogledali skupaj z arhitektko Majdo Kregar iz biroja Ambient, ki je vodila prenovo  (avtorica fasadnega ovoja), ter arhitektom Urošem Birsa iz biroja Api arhitekti, ki je vodil umestitev novega programa knjižnice v Globus in je avtor interierja

Prijave zbiramo na: izobrazevanje@mao.si

ODPRTI POZIV

SEATS OF UNDERSTANDING
15th International Design Contest Trieste Contemporanea

Rok za prijave: 12. maj 2024

Mednarodni natečaj sodobnega oblikovanja SEATS OF UNDERSTANDING International Design Contest Trieste Contemporanea, že petnajsti po vrsti, je tokrat posvečen Evropski prestolnici kulture in iniciativi GO! 2025 - Evropska prestolnica kulture Nova Gorica-Gorica 2025.

K sodelovanju vabi oblikovalce uličnega pohištva iz širšega evropskega prostora. Poziva k oblikovanju sedežnih instalacij (stolov, klopi), ki ne bodo služile le svoji osnovni funkciji, temveč bodo vsebovale tudi simbolne pomene. Skupne zgodovinske in kulturne vrednote nosijo v sebi potencial, da postanejo predmet povezovanja med mestoma na slovenski in italijanski strani meje ter  sprožijo nastanek ikoničnega uličnega pohištva. Naloga oblikovalcev je, da ta potencial prepoznajo in ga pretopijo v uporabne in komunikativne sedežne objekte.

Sodelovanje na natečaju je brezplačno. V skladu za nagrade je skupaj 10.000 evrov. V žiriji za presojo del sodeluje tudi direktorica MAO Maja Vardjan.

Več o pozivu in pravilih sodelovanja

RAZSTAVA V KAPELI

Janez Korošin
Ljudje in krajina: Črno-bele fotografije 1960–2020
21. 3.—19. 5. 2024

Janez Korošin (1935, Ljubljana) se je s fotografskim delovanjem začel resneje ukvarjati sredi šestdesetih let prejšnjega stoletja. Za svoje fotografsko delo je prejel številna mednarodna priznanja in nagrade. Fotozveza Jugoslavije mu je leta 1977 podelila naslov mojster fotografije, leta 2000 pa je od mednarodnega fotogragskega združenja FIAP dobil naziv »ekscelenca FIAP«. V svojem dolgoletnem udejstvovanju v fotografiji je sodeloval na številnih samostojnih in skupinskih razstavah tako doma kot po svetu.

Razstava spremlja knjigo Janez Korošin, Ljudje in krajine: Črno-bele fotografije 1960–2020, ki je izšla v sozaložništvu Muzeja za arhitekturo in oblikovanje ter Galerije Photon.

Več na povezavi
Knjiga je naprodaj v MAO trgovini in v spletni trgovini.

MADE IN Platforma

Oprti poziv za poletno šolo na Portugalskem

Rok za prijave: 12. maj 2024

Študenti oblikovanja, arhitekture in obrti vabljeni k prijavi na poletno šolo pletenja košar v mestu  Loulé na Portugalskem v organizaciji Passa Ao Futuro partnerja platforme MADE IN. Šola bo pod vodstvom petih rokodelskih mojstrov in dveh oblikovalcev raziskovala tradicionalne portugalske tehnike in materiale za pletenje košar. Udeleženci bodo skupaj z mentorji iskali nove načine pletenja in uporabe materialov, ob zaključku ustvarjeni kosi pa bodo posebej razstavljeni.

Prijavijo se lahko študenti, ki so starejši od 18 let.

Organizacija Passa Ao Futuro bo izbranim udeležencem šole krila stroške šolnine, nastanitve in prehrane. Stroške poti na Portugalsko lahko udeleženci krijejo s prijavami na razpisa  Creative Exchange Residency organizacije World Crafts Council Europe ter Culture Moves Europe Evropske Unije.

Več informacij in prijave na povezavi.


Spletni katalog linije priložnostnih daril MADE IN SLOVENIA

Center za kreativnost (CzK)/MAO objavlja javno povabilo k oddaji predlogov nabora za spletni katalog linije priložnostnih daril Republike Slovenije pod okriljem blagovne znamke MADE IN SLOVENIA v selekciji Centra za kreativnost.

Rok za oddaje prijav je 5. maj 2024.

Cilja javnega povabila in sodelovanja različnih institucij sta identifikacija in strokoven izbor izdelkov slovenskih ustvarjalcev, oblikovalcev, avtorjev, organizacij ali podjetij, ki bodo tvorili spletni katalog linije priložnostnih daril Republike Slovenije pod skupno znamko MADE IN SLOVENIA in bodo odražali vizualno in oblikovno odličnost, bogato kulturno, gospodarsko, okoljsko, tehnološko ali družbeno identiteto in dediščino Republike Slovenije ter nacionalnih znamk I Feel Slovenia in MADE IN SLOVENIA. Izbrani projekti bodo javnosti predstavljeni predvidoma v drugi polovici leta 2024.

Prijave bodo potekale preko spletnga obrazca, ki bo odprt za prijave 10. 4. 2024 na povezavi. Rok za oddaje prijav je 5. maj 2024. Več o pogojih sodelovanja in kriterijih izbora si preberite v javnem pozivu.

FOTOGRAFSKI NATEČAJ

Capture Your City

Do 1. maja 2024 I na Instagramu I #CaptureYourCity2024 I Tema natečaja: Nova lepota / New Beauty

Kako vidite svet okrog sebe? Kako si ga želite videti? Fotografirajte ga in sodelujte v priljubljenem danskem fotografskem natečaju Capture Your City. Fotografski natečaj traja od 1. marca do 1. maja 2024 na družbenem omrežju Instagram. Sodelujete tako, da svojo fotografijo objavite na Instagramu in dodate ključnik #CaptureYourCity2024. Tema natečaja je Nova lepota / New Beauty.

Prva nagrada je vozovnica Interrail za Evropo.

Sodelovanje na natečaju je brezplačno. Podpira ga prostovoljska organizacija Realdania, poteka pa v sklopu programa Desire - an Irresistible Circular Society. Projekt financira Evropska unija.

Več na povezavi >>

VIR: MAO