Izmenjava dobrih praks s podpornim okoljem Norveške

Izmenjava dobrih praks s podpornim okoljem Norveške

Vrtojba,  1.6.2023
Primorski tehnološki park je med 30.5 in 1.6.2023 organiziral izmenjavo dobrih praks z najuspešnejšimi startup ekosistemi na Norveškem. Osredotočili so se na dve ključni temi: kako startupom zagotoviti najboljše razmere za razvoj in kako učitelje opolnomočiti, da na najbolj sodoben način vzgajajo kompetenco podjetnosti. Z norveškimi strokovnjaki so se srečali tudi odločevalci iz podpornih inštitucij na Goriškem in z njimi delali na temah zelene specializacije regije. Dogajanje se je zaključilo na večernem letnem srečanju podjetniške skupnosti Primorskega tehnološkega parka PTP Day. Takrat so podjetjem, ki so dosegla pomembne mejnike v razvoju, podelili posebne plakete. Dogodek  se je odvijal v luči prizadevanj Primorskega tehnološkega parka, da bi  goriška regija postalo eno najbolj privlačnih poslovnih okolij v Srednji Evropi. 

AKADEMIJA PODJETNOSTI ZA UČITELJE
Primorski tehnološki park je 30.5 in 31.5.2023 organiziral akademijo podjetnosti za učitelje, kjer so udeleženci – osnovnošolski in srednješolski učitelji in strokovni delavnic ter podjetniki - imeli možnost izmenjave dobrih praks pri učenju podjetnosti in mentoriranju mladih startup ekip v šolah. Srečanje se je 31.5. pridružil tudi prof. dr. Vegard Johansen, ki na norveškem inštitutu NTNU vodi katedro za  vseživljenjsko učenje in čigar študije so namenjene predvsem vzgoji kompetence podjetnosti. Akademija za učitelje se je odvila v sklopu projekta POMP,  ki ga omogoča Norveški finančni mehanizem. 

SPECIALIZACIJA STARTUP EKOSISTEMOV
Primorski tehnološki park je leta 2022 pričel s prakso povezovanja z najboljšimi startup okolji iz tujine in deljenja znanja z deležniki goriškega podpornega okolja. Letos so se na poglobljeni delavnici 1.6. v Xcentru posvetili zelenemu gospodarstvu kot prioriteti v prihodnosti. 
Na Goriškem namreč poteka več iniciativ in projektov na temo zelenih tehnologij: od Vodikove doline Severnega Jadrana do Centra zelenih tehnologij. Specializacija Goriške regije za področje zelenih tehnologij je velika priložnost, kjer lahko znatno prispevajo tudi podporne institucije. Na delavnici  so  gostje predstavili svoje izkušnje, kako so mesto Hamar kot majhno središče na Norveškem, postavili na zemljevid vodilnih ekosistemov za VR in AR tehnologijah. Udeleženci, odločevalci v goriških institucijah podpornega okolja, so ugotavljali, kako se povezati na področju zelenih tehnologij, kakšna je lahko vloga različnih institucij, kje je regija v tem trenutku in kaj naj bodo naslednji koraki, da bi Goriška postala prepoznavna na izbrani tematiki specializacije. Pogovor je moderiral David Pitschmann iz Lake Science and Technology parka v Celovcu, ki ima prav tako bogate izkušnje s področja specializiranih podjetniških ekosistemov. Na srečanju sta aktivno sodelovala tudi namestnik norveškega ambasadorja Herman Baskår in sodelavka ambasade Timea Ruzsbaczky, ki sta se v nadaljevanju srečala s podžupanom Mestne Občine Nova Gorica Markom Tribušonom. 

STARTUPI, KI SO V ZADNJEM LETU DOSEGLI POMEMBNE MEJNIKE
Večerni dogodek 1.6.2023 PTP Day  je letno srečanje podjetniške skupnosti Goriške regije, ki velja za najhitreje rastoč podjetniški ekosistem v Sloveniji. Na dogodku so podelili plakete za razvoj podjetjem, ki so v 2022 dosegla  mejnike v ustvarjenih prihodkih in novih delovnih mestih. 
Kategorija ustvarjeni prihodki
  • Zlata plaketa za preseženih 1.000.000€ prometa:  Enetra d.o.o 

Kategorija ustvarjene zaposlitve:
  • Bronaste plakete za prvo zaposlitev v 2022: Scherz d.o.o., Rok Velo d.o.o., ErgoHide, Hilarij Kusterle s.p., Gina's Woofs, Matjaž Kljajić s.p., VITAL LIFE d.o.o, Kookidi, Manca Pavlin d.o.o, Coaching in poslovno svetovanje Maruška Likar s.p., Tangible Growth, Andrej Peršolja s.p., Vital Life d.o.o.
  • Srebrna plaketa za 5. ustvarjeno delovno mesto v 2022: Red Pitaya d.o.o
  • Zlati plaketi za 10. ustvarjeno delovno mesto v 2022: Protectus d.o.o. in Zavod Šent Valid 

Direktorica PTP Tanja Kožuh je ob tej priložnosti povedala: »Skupnost je pomembna, ker okolje, v katerem delujejo startupi, v veliki meri vpliva na njihov razvoj. Pomembna je, ker jo poganjajo zgodbe o uspehu in podpora izkušenih članov novim generacijam podjetnikov. Veseli me, da je ena ključnih sestavin naše skupnosti deliti znanje, izkušnje in povezave«.

Na dogodku je kot častni gost spregovoril dr. Jure Knez, ustanovitelj in solastnik enega najuspešnejših slovenskih tehnoloških podjetij Dewesoft in ustanovitelj pospeševalnika Katapult. Dr. Knez je vizionar, ki dela na novem projektu podjetniškega inkubatorja v Trbovljah, ki bo med najbolj naprednimi v tem delu Evrope.  Govoril je o pomenu investiranja v startup okolje, kar regiji prinaša pogoje za hitrejši razvoj in več dodane vrednosti produktov in storitev ter posledično boljšo kvaliteto življenja. Na dogodku so ugotavljali, da je za razvoj regije treba vanjo pritegniti talente in perspektivna podjetja. Zato so potrebne investicije v razvoj podjetniškega ekosistema, kjer bodo posamezniki lahko najbolje unovčili svoje znanje, sposobnosti in prednosti.

VIR: PTP