Marsikdo si poletja in poležavanja v senci na plaži ne predstavlja brez dobre knjige, zato smo na MM-u tudi letos sogovornike prosili za ideje za dobro poletno branje.

Marsikdo si poletja in poležavanja v senci na plaži ne predstavlja brez dobre knjige, zato smo na MM-u tudi letos sogovornike prosili za ideje za dobro poletno branje.


Tina Guček
Novinarka Marketing magazina

Foto: StockSnap/Pixabay

Nina Kožar, strateška medijska in vsebinska specialistka v agenciji PM, poslovni mediji, priporoča knjigo Dekle, obljubljeno soncu. »Balkanske pravljice, ki jih je za to čudovito novo zbirko prevedla in priredila mojstrska pripovedovalka Špela Frlic, imajo eno pomembno skupno točko. V vseh so glavne junakinje ženske, ki pa niso vedno dobre in prijazne. Življenje je pač takšno, da s krepostjo ne dosežeš vedno tega, kar ti pripada in kar je pravično. Ta izbor zgodb, ki je opremljen z izjemnimi sanjskimi ilustracijami Ane Zavadlav, bi priporočila ne le ženskam in njihovim hčeram, ampak tudi moškim in sinovom. Tam se konec koncev začnemo pogovarjati o enakopravnosti in medsebojnem spoštovanju,« pravi.

»Poleti je treba več brati«

Marko Klemen
, kreativni direktor za vizualne zasnove v DROM agency, prizna, da si je letošnje poletje vzel manj časa za branje, a brez tradicionalnih Mladininih intervjujev ni šlo. »Pogovori z znanimi strokovnjaki vsako leto prinesejo svež vpogled v njihovo delo, družbo in njihov vpliv na družbo. Pa seveda novi Outsider, revijo, ki presega meje, že #38 po vrsti, ki tokrat opozarja na lepote Istre, v poglavjih Onkraj, Takraj pa opominja, da arhitektura ni stvar, ampak dogajanje,« pravi.

Pa knjige? »Na morju sem v knjigi Irene Štaudohar Kaj ženska hoče? bral o zanimivih, odločnih in pogumnih ženskah. Njihove drzne in vselej razburljive zgodbe o tem, kako so ljubile in grešile, padale in se spet dvigale, so vir navdiha za premislek o odnosu do življenja in vrednot. Zvezdica, kratek in prav simpatičen mladinski roman avtorja Jerryja Spinellija, izdanega leta 2010, o prvi ljubezni, priljubljenosti med vrstniki in o uporništvu spremlja malo Zvezdico, ki obiskuje gimnazijo Mica. Knjigo mi je na morje prinesla dobra prijateljica, a se o njej še nisva uspela v živo pogovoriti. Če imate doma najstnika, je to prava knjiga zanj. Že predolgo pa se lotevam knjige Belo se pere na devetdeset, sorodnice Bronje Žakelj. Ker je letos pač poletje, ko je res treba več brati, pride tudi ta na vrsto.«

Ko knjiga »steče«

In kaj bere zdravnik David Zupančič, eden od najbolje prodajnih slovenskih pisateljev? »Lahko priporočim knjigo Srebrne vezi avtorice Kaje Bucik Vavpetič. Gre za slovensko avtorico, ki ima že več knjig izdanih v angleškem jeziku, ta je prva v slovenščini. Gre za fantazijsko romanco z močnimi elementi slovanske mitologije, ki mi je super stekla!« je povedal za MM.

VIR: MM