Na 66. izbor za pesem Evrovizije, ki bo maja v italijanskem Torinu, bo odpotovala zasedba LPS. Z zmagovalno skladbo Disko bodo nastopili v prvi polovici prvega predizbora.

Služba za komuniciranje RTV Slovenija
19. februar 2022 ob 23:16

Zadnji poseg: 20. februar 2022 ob 07:52
Televizija Slovenija

LPS so zmagovalci izbora EMA 2022. Foto: Adrian Pregelj



Voditelja finalnega večera EME 2022 sta bila Melani Mekicar in Bojan Cvjetićanin. Foto: Adrian Pregelj



Za zmago se je potegovalo12 tekmovalcev. Foto: Adrian Pregelj


Na finalnem izboru EME 2022 so se za evrovizijsko vstopnico potegovali: Anabel (Tendency), Stela Sofia (Tu in zdaj), Manouche (Si sama?), Leya Leanne (Naked), BQL (Maj), Gušti feat. Leyre (Nova romantika), July Jones (Girls can do anything), David Amaro (Še vedno si lepa), LPS (Disko), Hauptman (Sledim), LUMA (All in) in Batista Cadillac (Mim pravil).

Po predstavitvi vseh tekmovalnih skladb je sledilo 10-minutno glasovanje. Poleg telefonskega glasovanja je točkovanje opravilo tudi pet petčlanskih žirij: žirija glasbenih izvajalcev (pevci in drugi izvajalci), žirija glasbenih ustvarjalcev (avtorji glasbe, besedil, aranžmajev) in producentov, radijska žirija (radijski uredniki in redaktorji, novinarji, voditelji), televizijska žirija (uredniki, voditelji, režiserji, koreografi, oblikovalci celostne podobe) in žirija kluba ljubiteljev evrovizijske popevke (člani Kluba ljubiteljev evrovizijske popevke OGAE Slovenija).

V spremljevalnem programu sta z vrhunsko predelavo lanske zmagovalne pesmi Zitti e buoni skupine Måneskin nastopila Maja Keuc - Amaya in Bojan Cvjetićanin.

Zmagovalna skladba je bila določena na podlagi telefonskega glasovanja in glasovanja petih žirij v razmerju 50 : 50. Na 66. tekmovanju za Pesem Evrovizije nas bo zastopala zasedba LPS s skladbo Disko. Avtorji besedila in glasbe so Filip Vidušin, Žiga Žvižej, Gašper Hlupič, Mark Semeja, Zala Velenšek, ki so skupaj z Jakobom Korošcem avtorji priredbe.


Intervju z LPS
Zmagovalci EME 2022 so po koncu letošnjega izbora povedali, da je zmaga uresničitev sanj. »Že to, da smo prišli v finale, je bilo neverjetno, potem pa ...« Povedali so, da je skladba sprva nastala v ritmih bossa nove, nato so se začeli poigravati z besedilom. Ko so jo dokončali pa: »Mislim, da jo je takrat začel Gašper igrati v disko ritmih,« se spominja Filip. Želijo si, da bi jo poslušalci dojeli takšno, kot je. »Je zelo iskren komad, kar jaz pri njemu cenim,« je še povedal Filip, pevec in eden od piscev besedila letošnje zmagovalne skladbe.

O zmagovalcih EME 2022
Skupina LPS (Last Pizza Slice), ki jo sestavljajo Filip Vidušin (vokal), Gašper Hlupič (bobni), Mark Semeja (električna kitara), Zala Velenšek (bass kitara, tenor in alt saksofon) in Žiga Žvižej (elektronske klaviature), je nastala decembra 2018 v music roomu Gimnazije Celje center. Z nastankom je projekt prispeval k bogati kulturni podobi šole, hkrati pa je dijakom nudil svobodo pri ustvarjanju in igranju. So aktualni zmagovalci Centrovizije, na kateri so se predstavili s svojo prvo avtorsko skladbo Nepravilnosti. Na ljubljanskem natečaju Špil liga – prva liga dijaških bandov so v predizboru dosegli prvo mesto po mnenju strokovne žirije in se uvrstili v polfinale tekmovanja, pozneje pa tudi v finale. Izbrani so bili tudi med top tri finaliste žalskega natečaja Stresi oder, izbrani pa so bili pa tudi med top 15 skupin na mariborskem Šourocku. Njihov repertoar zajema mešanico med soul-popom, funkom, bluzom, rockom in džezom. Na začetku se je skupina na nastopih predstavljala z nekomercialnimi priredbami komercialnih uspešnic, zdaj pa težijo k avtorski glasbi.


LPS - Disko
Več kot pol milijona različnih gledalcev si je ogledalo vsaj minuto finalne oddaje
Izbor EMA 2022 si je v povprečju ogledalo 12,3 odstotka ali 235.400 gledalcev, kar predstavlja 26-odstotni delež vseh gledalcev televizije. Vsaj minuto EME 2022 pa je videlo kar 507.200 različnih gledalcev. Oddaja je bila odlično sprejeta tudi med mlajšimi gledalci.

Vir: RTV Slovenija iz raziskave AGB Nielsen Media Research, panelni vzorec 450 gospodinjstev, starost nad 4 leta, gledanost v živo in z zamikom.


Nagrada za zmagovalca izbora EMA 2022,ki so jo izdelali v Steklarni Rogaška. Foto: Adrian Pregelj


EMA po EMI iz studia 2
Po razglasitvi zmagovalca izbora EMA 2022 se je prenos preselil v studio 2. Voditelj Nejc Šmit je z intervjuji in izjavami po izboru povzel občutke tekmovalcev, gostov ter nenazadnje zmagovalca izbora EMA 2022 in predstavnika RTV Slovenija na izboru za Pesem Evrovizije 2022.


Mika, Laura Pausini in Alessandro Cattelan bodo voditelji treh evrovizijskih večerov. Foto: Giulio Rustichelli



Vizualizacija evrovizijskega odra - maja bo v Torinu posijalo sonce. Foto: Francesca Montinaro


O Pesmi Evrovizije 2022
Po lanski zmagi skupine Måneskin s pesmijo Zitti e buoni se letošnji izbor za najboljšo pesem Evrovizije seli v Italijo. Gostitelj Izbora se bo odvil 10., 12. in 14. maja v Torinu. Voditelji treh evrovizijskih večerov bodo Laura Pausini, Alessandro Cattelan in Mika.

Žreb je določil, da bo Slovenija nastopila v prvi polovici prvega predizbora. V prvem predizboru se bo slovenski predstavnik nastopil skupaj z Albanijo, Latvijo, Švico, Bolgarijo, Moldavijo, Ukrajino, Litvo, Nizozemsko, Norveško, Rusijo, Portugalsko, Dansko, Armenijo, Avstrijo, Hrvaško, Islandijo in Grčijo.
V drugem predizboru pa bodo nastopile naslednje države: Avstralija, Gruzija, Ciper, Srbija, Finska, Azerbajdžan, San Marino, Izrael, Malta, Črna gora, Romunija, Češka, Poljska, Belgija, Severna Makedonija, Švedska, Estonija in Irska.
V velikem finalu Pesmi Evrovizije 2022 bo, ob predstavnikih »velikih pet« Nemčije, Francije, Združenega kraljestva, Španije in Italije, nastopilo po 10 najboljših iz obeh predizborov.