Zvezdniška pisateljica Bernardine Evaristo navdušila v Cankarjevem domu

Zvezdniška pisateljica Bernardine Evaristo navdušila v Cankarjevem domu

Fabula se je zaključila z gostovanjem bookerjeve nagrajenke Bernardine Evaristo, ki je razprodala Linhartovo dvorano, ter branjem Fabulinih žepnic v ljubljanski DramiLjubljana – Ob zaključku 20. Festivala literature sveta – Fabula, ki je z gostujočimi zvenečimi literarnimi imeni pritegnil skoraj dva tisoč obiskovalcev, je v sredo, 29. marca, v okviru programa Fabula v teoriji nastopila angleška pisateljica in bookerjeva nagrajenka Bernardine Evaristo. Z avtorico osupljivega in navdihujočega avtobiografskega romana Manifest: nikdar odnehati se je pogovarjala prevajalka Katja Zakrajšek, velika zvezda svetovne literature pa se je izkazala kot sproščena, duhovita in navdihujoča sogovornica. Festival je zastor spustil včeraj, v četrtek, 30. marca, z večernim branjem Fabulinih žepnic v Kavarni Drama v SNG Drama v Ljubljani. V sproščenem vzdušju se je dramskim igralcem in igralkam pri branju odlomkov iz romanov na Fabuli sodelujočih avtorjev pridružila tudi Fabulina ekipa.

Bernardine Evaristo (foto: Nina Pernat)Fabula pritegnila skoraj dva tisoč obiskovalcevLetošnja, že 20. edicija festivala Fabula je domačemu občinstvu vseh starosti ponudila več kot 30 raznolikih dogodkov, ki so literaturo povezali tudi z drugimi področji. Spremljevalni program je ponudil vse od otroških ustvarjalnic do strokovnega in humanističnega programa, literatura se je družila z likovnim, gledališkim in filmskim žanrom ter z razstavami in instalacijami stopila tudi v javni prostor.

Vseh dogodkov, teh se je v osrednjem in tekmovalnem programu zvrstilo več kot 30, se je udeležilo skoraj dva tisoč obiskovalcev, od tega jih je skoraj sedemdeset odstotkov obiskalo literarne večere z osrednjimi festivalskimi gosti.Tudi letošnja izdaja Fabule je gostila šopek izjemnih avtorjev in avtoric, ki ta hip veljajo za najboljše tako v svojih državah kot v svetovnem merilu. Slovenskemu občinstvu so se na literarnih večerih v Cankarjevem domu predstavili ukrajinska avtorica, izrazito angažirana intelektualka Oksana Zabužko s provokativnim romanom Terenske raziskave ukrajinskega seksa, moldavsko-romunska avtorica Tatiana Țîbuleac z romanom Stekleni vrt, za katerega je leta 2019 prejela nagrado Evropske unije za književnost, eden najvidnejših avtorjev sodobne portugalske literature José Luís Peixoto, ki je za roman Mestece Galveias prejel nagrado oceanos, portugalsko različico prestižne angleške nagrade booker, ena od najbolj inovativnih in radikalnih sodobnih španskih avtoric, večkrat nagrajena Cristina Morales z romanom Bojevniki, ter dva bookerjeva nagrajenca, madžarski literarni mag László Krasznahorkai z romanom Satanov tango ter angleška pisateljica Bernardine Evaristo z osupljivim avtobiografskim romanom Manifest: nikdar odnehati.

Gostujoči avtorji in avtorice s slovenskimi bralci ostajajo tudi po zaključku festivala, saj so njihova zgoraj navedena dela v slovenskem prevodu izšla v zbirki žepnic Fabula 2023. Knjige so na voljo po enotni, izjemno dostopni ceni 10 evrov.

»Festival Literature sveta – Fabula je ob 20. obletnici delovanja ponudil številne presežke. Ob gostovanju prepoznavnih imen svetovne literature v Cankarjevem domu je že februarja in ves marec med seboj povezoval književne ustvarjalce/ustvarjalke in bralke/bralce, besedno umetnost družil z drugimi umetnostnimi zvrstmi in vrstami ter v skrbi za bralno kulturo in njeno širjenje v javni prostor ter diskurz znova upravičil sloves najodmevnejšega literarnega festivala v Sloveniji in širši regiji. To dokazuje tudi nedavno prejeti znak "Remarkable Arts Festival", ki ga je Fabuli dodelilo združenje Evropskih festivalov – EFFE. Festivalski dogodki se za letošnje leto poslavljajo, bralstvu pa pri tem ostajajo izjemni prevodi svetovnih del in Fabulina zaveza, da svoj program vsako leto naredi še bolj pester, odprt in dostopen vsem generacijam in strukturam občinstva oziroma bralstva.«Aljaž Koprivnikar, umetniški vodja festivalaFabula po Fabuli – Fabula v teoriji z Antonijem Scuratijem: M. Sin stoletjaV nedeljo, 2. aprila, ob 20. uri se obeta še en izjemen pofestivalski dogodek. V okviru programa Fabula po Fabuli bo namreč v Klubu Cankarjevega doma virtualno nastopil priznani italijanski pisatelj Antonio Scurati, ki bo predstavil svoj roman M. Sin stoletja. Razmišljanja o knjigi, ki govori o Benitu Mussoliniju, njegovem vzponu na oblast ter metodah manipulacije, ustrahovanja in vladanja, bo gost podprl s premisleki o vprašanjih, ki jih zastavlja letošnji program Fabula v teoriji, kako se denimo povezuje vprašanje osebnega in družbenega spomina ter kaj nam lahko ponudi retrospektiva in kaj (samo)refleksija.

Z gostom hibridnega dogodka, ki bo tolmačen v slovenski jezik, se bo pogovarjala slovenska jezikoslovka dr. Matejka Grgič.Spletna stran festivalaFestival Literature sveta – Fabula nastaja v koprodukciji s Cankarjevim domom.

VIR: Kreativna baza