Na Reki so se včeraj na letnem srečanju zbrali partnerji projekta Severno jadranske vodikove doline in se seznanili z izvajanjem ključnih projektov ter ocenili morebitna prihodnja tveganja, spregovorili pa so tudi o izobraževanju in usposabljanju bodočih strokovnjakov na področju vodikovih tehnologij.

Datum objave:
24. september 2024

Avtor:
Brane Janjič

Avtor fotografij:
Arhiv NAHV

Na Reki so se včeraj na letnem srečanju zbrali partnerji projekta Severno jadranske vodikove doline in se seznanili z izvajanjem ključnih projektov ter ocenili morebitna prihodnja tveganja, spregovorili pa so tudi o izobraževanju in usposabljanju bodočih strokovnjakov na področju vodikovih tehnologij.

V projektu Severno jadranske doline sodeluje 37 projektnih partnerjev iz treh držav - Hrvaške, avtonomne regije Furlanije Julijske krajine v Italiji in Slovenije. Skupaj na različnih lokacijah v vseh treh partnerskih državah poteka 17 industrijskih testnih projektov, ki jih podpirajo številni medsektorski ukrepi. Poglavitni namen projekta je sicer olajšati uporabo rešitev, povezanih z vodikom, in akterjem nastajajočega vodikovega ekosistema severnega Jadrana omogočiti avtonomno proizvodnjo, prenos, shranjevanje in uporabo vodika iz obnovljivih virov ter njihovo nadaljnjo uporabo v prihodnosti. 

Na srečanju so med drugim spregovorili tudi o pomenu izobraževanja kadrov, pri čemer so v okviru projekta številne izobraževalne dejavnosti namenjene spodbujanju usposabljanja bodočih strokovnjakov na področju vodikovih tehnologij. Te aktivnosti koordinira Univerza na Reki, pri tem pa sodelujeta tudi Univerzi v Ljubljani in Trstu ter industrijski partnerji GITONE ECUBES, META Group in META Circularity. Konzorcij je v zvezi s tem začel tudi pripravo programov poklicnega usposabljanja, v sodelovanju med vključenimi univerzami pa poteka razvoj programov za prekvalifikacijo in izpopolnjevanje strokovnjakov v industriji, pri čemer računajo tudi na financiranje iz Evropskega socialnega sklada. Poleg tega si na področju izobraževanja konzorcij prizadeva ustanoviti tudi makroregionalni kompetenčni center za raziskave in izobraževanje o vodiku  ter okrepiti program usposabljanja in izobraževalnega mentorstva. Posebna pozornost pa je namenjena tudi odpiranju priložnosti strokovnjakom in univerzam izven ciljnih ozemelj konzorcija, zlasti v regijah jugovzhodne in srednje Evrope.

Vodikov ekosistem severnega Jadrana se vse bolj širi

Na srečanju so bile predstavljene tudi nekatere nove pobude povezane s projektom vzpostavitve Severno jadranske vodikove doline. Tako med drugim potekajo pripravljalne dejavnosti za ustanovitev NAHV SPV, neprofitnega združenja, katerega cilj je zagotoviti dolgoročno trajnost rezultatov projekta in njihovih učinkov tudi po končanju projekta vzpostavitve Severno jadranske vodikove doline ter povezovanje s sorodnimi pobudami. Ena takšnih je tudi North Adriatic Clean Hydrogen Investment Platform (NACHIP), ki združuje konzorcij dvanajstih partnerjev iz treh sodelujočih držav pod vodstvom Instituta Jožef Stefan iz Ljubljane in je prejela 7,6 milijona evrov evropksih nepovratnih sredstev. Pobuda predstavlja priložnost tudi za do 18 malih in srednje velikih podjetij, ki bodo prejela do 60.000 evrov nepovratnih sredstev in se bodo lahko pridružila pospeševalnemu programu NACHIP, s katerim bodo vključena v vrednostne verige, ki se razvijajo okoli petih industrijskih pilotnih projektov, osredotočenih na tehnologije povezane z vodikom.
Konzorciju Severno jadranske vodikove doline se je na srečanju na Reki pridružila tudi Mestna občina Cres, ki se je zavezala, da bo prevzela obveznosti odhajajočega partnerja ACI Marine in se vključila v razvoj vodikove infrastrukture v cresko-lošinjskem arhipelagu.

vir: Naš Stik