V Ljubljani poteka že 9. tradicionalna Borzenova konferenca Trajnostna energija lokalno 023.

Datum objave:
21. september 2023

Avtor:
Polona Bahun

Avtor fotografij:
Brane Janjić
V Ljubljani poteka že 9. tradicionalna Borzenova konferenca Trajnostna energija lokalno 023.


S konferenco želijo opolnomočiti lokalne skupnosti in občane ter lokalne deležnike za pospešen zeleni energetski prehod v aktualnih razmerah pospešenega zelenega prehoda.
Najbolj aktualna vprašanja pospeševanja zelenega prehoda lokalnih skupnosti in občanov so zaradi priložnosti lastne oskrbe z energijo OVE, kot je fotovoltaika, in nihajočih cen energentov še toliko bolj pomembna. Zato je konferenca naslovila lokalne priložnosti in izzive učinkovitega upravljanja z energijo, samooskrbe, investicij v OVE ter aktivne vloge občanov pri tem.

V uvodu je državna sekretarka na Ministrstvu za okolje, podnebje in energijo mag. Tina Seršen predstavila, kaj trenutno delajo na ministrstvu in kaj jih v prihodnosti še čaka, da bi omogočili pospešen zeleni prehod lokalnih skupnosti. Poudarila je, da je ključno stabilno okolje za izvedbo zelenega prehoda, zato se osredotočajo na več dimenzij, med drugim tudi na pravni in politični okvir. Vendar pa to ni dovolj, zato si na MOPE predvsem želijo, da lokalne skupnosti v prihodnje prevzamejo bolj aktivno vlogo, saj bodo občine le tako naredile korak naprej pri prehodu v brezogljično družbo.

Evropske prioritete zelenega prehoda lokalno je predstavil svetovalec Evropske komisije dr. Ilias Iakovidis. Poudaril je, da danes ne moremo govoriti le o zelenem prehodu, pač pa o digitalnem zelenem prehodu, ki vključuje tudi okolje. Da je to še kako pomembno, so pokazale ravno letošnje ujme.

Dr. Tomislav Tkalec iz MOPE je predstavil novosti OVE in priložnosti za lokalne skupnosti. Največ dela trenutno posvečajo prenovi NEPN. Pri ciljih OVE so si zastavili cilj doseči vsaj 30 do 35 odstotni delež OVE v končni rabi energije do leta 2030. Drug pomemben zakon, ki mu namenjajo veliko pozornost je zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo električne energije iz OVE, ki prinaša kar nekaj novosti. 

Mag. Erik Potočar iz MOPE je podrobneje predstavil zakonodajne novosti na področju URE, stavb in vpliv lokalne skupnosti. Sveženj Pripravljeni na 55 povečuje delež OVE v končni rabi energije iz 32 odstotkov na 45 odstotkov do leta 2030 in cilj 11,7-odstotnega znižanja deleža URE do leta 2030 glede na 2020. Na tem področju mora Slovenija narediti še veliko. Poleg že omenjene prenove NEPN, je izpostavil še evropsko direktivo o URE, ki jo mora sedaj Slovenija prenesti v svojo zakonodajo. Ker na tem področju do sedaj nismo bili preveč uspešni, nas čaka še veliko dela, če želimo biti uspešni pri zelenem prehodu. 



VCIR: Naš Stik