Izšla je knjiga Kulti in prakse nadzora uma dr. Stevena HassanaVodilni strokovnjak za kulte dr. Steven Hassan v knjigi Kulti in prakse nadzora uma (Combating cult mind control), ki je pravkar izšla pri založbi Chiara v slovenskem prevodu novinarke Irene Pan, razkriva prakse, ki jih uporabljajo kulti za novačenje in manipulacijo z ljudmi.

Izšla je knjiga Kulti in prakse nadzora uma dr. Stevena HassanaVodilni strokovnjak za kulte dr. Steven Hassan v knjigi Kulti in prakse nadzora uma (Combating cult mind control), ki je pravkar izšla pri založbi Chiara v slovenskem prevodu novinarke Irene Pan, razkriva prakse, ki jih uporabljajo kulti za novačenje in manipulacijo z ljudmi.

Ne gre samo za verske kulte, povezane z določenim verovanjem. Kot kulti lahko delujejo tudi komercialne organizacije (piramidne sheme, trgovina z ljudmi), izobraževalne oziroma psihoterapevtske skupine (osebna rast) in celo politične organizacije. Podobne prakse nadzora uma lahko najdemo celo v nekaterih destruktivnih medosebnih odnosih.

Prevare, zavajanja, navidezna mistična doživetja, hipnotične tehnike, zloraba skupinske dinamike, ustvarjanje fobij in postopen nadzor nad čustvi, razmišljanjem, vedenjem in informacijami je samo nekaj praks, ki jih avtor razkrije v svojem vodniku za zaščito, izhod in okrevanje. V njem spretno prepleta zgodbe številnih kultov in njihovih nekdanjih pripadnikov z znanstvenimi dognanji o tem, kako lahko nekdo ugrabi človeški um, srce in duha. Dr. Steven Hassan je prepričan, da je največja ranljivost prepričanje, da se nam kaj takega ne more zgoditi. V nasprotju s splošnim prepričanjem je namreč večina posameznikov, ki se znajdejo v takšnih skupinah, povsem običajna in se jim ne bi nikoli pridružili, če bi poznali njihovo pravo naravo – to, ki jo spoznajo, ko je največkrat že prepozno. Knjiga pomaga k lažjemu prepoznavanju različnih praks nadzora uma in skupin, ki delujejo kot kult, pri zaščiti pred njimi ali iskanju načinov, kako pomagati bližnjim, ki so se morda znašli v katerem od njih.
Dr. Steven Hassan je bil kot najstnik tudi sam rekrutiran v kult, po izstopu pa je desetletja raziskoval prakse nadzora uma, ki se jih poslužujejo kulti. Danes je eden vodilnih strokovnjakov za kulte in član številnih organizacij, ki se borijo proti neetičnim praksam nadzora uma. Je magister svetovalne psihologije (Univerza v Cambridgeu), licencirani svetovalec za duševno zdravje v ameriški zvezni državi Massachusetts in nacionalno certificiran svetovalec. Napisal je tri knjige, ki so bile izjemno dobro sprejete pri nekdanjih pripadnikih kultov, njihovih družinah, duhovnikih, strokovnjakih za kulte in psihologih: Kulti in prakse nadzora uma (1988, 1990, 2015, 2024), Razpletanje vezi (2000), leta 2012 pa je izdal knjigo Svoboda uma: kako pomagati bližnjim, da zapustijo nadzorujoče ljudi, kulte in prepričanja. Redno se pojavlja v medijih; tudi v eminentnih časopisih, kot so USA Today, The Wall Street Journal in New York Times, ter svetovno znanih televizijskih oddajah, kot so Oprah Winfrey Show, Dr. Phil in Larry King Live. Irena Pan, ki je prevedla knjigo Kulti in prakse nadzora uma, je znana slovenska raziskovalna novinarka, ki je vrsto let ustvarjala zgodbe za oddajo Preverjeno na Pop TV. Pri svojem novinarskem delu se je poglobljeno ukvarjala tudi s kulti na Slovenskem, razkrila je tudi vodjo kulta Hepihepi. Za založbo Chiara je prevedla iz angleščine v slovenščino že več uspešnic, kot so Čustveni vampirji, Čustveni vampirji v službi, Ne stopajte več po prstih, Šamansko potovanje in Ponovno neukročeni. Fotomaterial za objavo vam je na voljo tukaj in vsebuje:

- fotografije avtorja dr. Stephena Hassana v visoki resoluciji
- naslovnico knjige Kulti in prakse nadzora uma
- fotografije knjige Blog založbe Chiara: Irena Pan: Da bi pristal v kultu? Meni se kaj takega ne more zgoditi! 

VIR: Založba Chiara