Kuba je že več let izvoznik odličnih ustvarjalcev, glasbenikov, pisateljev in rokodelcev. Zoe Valdés je samo eden izmed mnogih primerov eksplozivne kubanske ustvarjalke, ki udriha po političnem režimu in piše iz svojega stanovanja v Parizu.

Življenje apolitične in svetovne popotnice Dulce María Loynaz je bilo še bolj skrivnostno od njenega pisanja.

 S polemičnim romanom » Vrt« je avtorica postavila temelje liričnega romana v španskem jeziku. Pisateljica je čakala na objavo romana celih dvajset. Napisan je bil  leta 1935, objavljen pa leta 1951. Izjemno delo- ki opisuje hišo z vrtom kjer živi moški, ki spi z lobanjo in ženska, ki spi z dragulji, ki se nato vsako jutro zdrobijo v prah - je še danes aktualno. Pisateljica je obiskovala Tenerifske otoke in prijateljevala z Gabrielo Mistral in Federikom Garcia Lorko in španske založbe so ji objavljala poezijo in prozo.

Pisateljica, ki je veliko pisala o skrivnostih hišah in samoti, se je v določenem trenutku tako dobro skrila pred javnostjo, da je bila proglašeno za mrtvo in izginulo. Znanci so jo našli na vrtu v rodni Kubi.

Avtorica, ki je nosila domovino v srcu, ni nikdar zapustila rodne Kube in je umrla v 94. letu starosti, brez dedičev.

 Vabljeni na predavanje o mitu kubanske književnosti Dulce Marije  Loynaz  s pisateljico Nino Kosmač na Facebook Messenger  povezavo  Nina Kosmac) ob 19. uri, v soboto 21. januarja.

VIR: Nina Kosmač