V letu 2022 bo kot 25. Vinska kraljica Slovenije predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini Ana Protner.

V letu 2022 bo kot 25. Vinska kraljica Slovenije predstavljala vse tri slovenske vinorodne dežele, slovenska vina, vinogradništvo, turizem in kulturno dediščino na številnih dogodkih doma in v tujini Ana Protner. Kot bodočo Vinsko kraljico Slovenije jo je v novembru 2021 izbrala komisija, ki jo Pomurski sejem, nosilec projekta, oblikuje s pomočjo predstavnikov pokroviteljev in stroke. Novo kraljico, ki prihaja na slovenski vinski prestol iz Vinorodne dežele Podravje, Mariborskega vinorodnega okoliša, sta v petek, 11. marca 2022 okronala minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, dr. Jože Podgoršek ter predsednik uprave Pomurskega sejma Janez Erjavec. Slovesnosti v hotelu Radin v Radencih so se udeležili številni pokrovitelji institucije Vinska kraljica Slovenije in drugi visoki gosti. 

Na kronanju je prisotne najprej pozdravil in nagovoril Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, nosilca institucije Vinska kraljica Slovenije. Slavnostni govornik je bil minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek. Z nagovorom se je od prestola poslovila Ana Pavlin, 24. Vinska kraljica Slovenije, ki je v letih 2020 in 2021 sodelovala na nekaj manj kot stotih dogodkih, posvečenih širjenju vinske kulture in prepoznavnosti slovenskih pridelovalcev vin. 

Za 25. Vinsko kraljico Slovenije za leto 2022 sta dr. Jože Podgoršek, minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter Janez Erjavec, predsednik uprave Pomurskega sejma, okronala Ano Protner. Nova Vinska kraljica Slovenije prihaja iz vinorodne dežele Podravje, Mariborskega vinorodnega okoliša, natančneje iz Malečnika pri Mariboru. Njihova domača vinska klet pod imenom Hiša Joannes Protner obdeluje 13 ha vinogradov, od tega polovico ekološko. Ana Protner je v delo z vinom vpeta že od malih nog. Nadaljuje ga tudi kot študentka. V letu 2020 je diplomirala na Turistici Portorož in se trenutno izobražuje na magistrskem študijskem programu, smer marketing – management na Ekonomsko-poslovni fakulteti Univerze v Mariboru. V letih 2018 – 2020 je bila tudi Mariborska vinska kraljica.

Po svečanem nagovoru in prisegi je Ani Protner, Vinski kraljici Slovenije 2022, najprej čestital pokrovitelj avtomobila Dušan Rajh. Avto Rajh - Ford, Ljutomer, Murska sobota ji je za čas enoletnega mandata predal ključe kraljevske kočije, avtomobila Ford Ecosport Active 1.0, 125 KM.

Sledil je nagovor pokrovitelja kraljičinega vina Boštjana Protnerja, hiša vin Joannes iz Malečnika. Vino 25. Vinske kraljice Slovenije je vrhunsko belo vino z zaščitenim geografskim poreklom, Renski Rizling, suho, letnik 2019, vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, lastna trgatev in polnitev Vino Piramida Maribor z.o.o. hiša vin Joannes Protner.

25. Vinski kraljici Slovenije sta čestitala in zbrane nagovorila Roman Žveglič, predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije in Vesna Maučec, izvršna direktorica Zdravilišča Radenci, Sava Turizem d.d.

V imenu dosedanjih Vinskih kraljic Slovenije ji je čestitala 22. Vinska kraljica Slovenije, Katarina Pungračič. 

25. Vinski kraljici Slovenije je čestital tudi predstavnik Društva vinskih svetovalcev Sommelier Slovenije, Alojz Cedula, sekretar društva, pri čemer so jo sommelierji sprejeli tudi med svoje častne člane.

Za glasbeni program slovenskih zimzelenih napevov je poskrbela zasedba Falajček.  Prireditev je povezoval Stane Kocutar, novinar, ki je tudi mestni viničar Maribora in skrbnik najstarejše trte na svetu.


25. VINSKA KRALJICA SLOVENIJE 2022, ANA PROTNER

Ana Protner se je rodila 7. 3. 1998 v Mariboru. V letu 2020 je zaključila študij na Turistici Portorož z uspešnim zagovorom diplomskega dela. Pred tem je diplomirala tudi na Višji strokovni šoli za gostinstvo in turizem v Mariboru. Trenutno je študentka magistrskega študijskega programa, smer marketing – management Ekonomsko-poslovne fakultete Univerze v Mariboru. Ana Protner prihaja na prestol Vinske kraljice Slovenije iz Malečnika, okolica Maribora. Doma imajo vinsko klet pod imenom Hiša Joannes Protner. Obdelujejo 13 ha vinogradov, od tega polovico ekološko. V delo z vinom je vpeta že od malih nog. Opravlja ga doma in v tujini, v naravi, na promocijskih sejmih, vodi degustacije ... Vsa povezava  vinskega posla ji je zelo blizu. Preko študentskih del je pridobivala izkušnje tudi pri cateringu, hotelskih delih in v prodaji. Sodelovala je pri sejemskih predstavitvah Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, Združenja družinskih vinarjev in vinogradnikov RS.Vse njeno delo je od nekdaj povezano z ljudmi. V letih 2018 – 2020 je bila tudi Mariborska vinska kraljica. V tej vlogi je bila dvakrat v LR Kitajski, kjer je predstavljala Maribor in celotno Slovenijo. Gostovala je tudi v Ameriki, kjer je predstavljala vinsko hišo Joannes Protner na velikem dogodku skupaj z gostilno Rajh in Luko Dončičem. Veliko je potovala z očetom v namene dela, že od malih nog. Vse njeno življenje je povezano z vinom in kulinariko. Tekoče govori nemški in angleški jezik. V domači vinski hiši vodi promocijo, opravljen pa ima tudi tečaj WSET2 (Wein Spirits Education).


POKROVITELJ VINA VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 2022
Hiša Joannes Protner se nahaja pet kilometrov iz centra Maribora, v smeri Malečnika  Z vinogradništvom se intenzivno ukvarjajo že dobra tri desetletja in imajo vsega skupaj 13 ha vinogradov.Vinogradi so stari vse do 45 let in se bohotijo na treh čudovitih legah Vodole, Šempetrska gorca in Celestrina. Klet Joannes Protner je najbolj poznana po vrhunskih renskih rizlingih, priznanih tako doma kot v svetu, modrem pinotu in penini. Na trgu ponujajo renske rizlinge, sveže in starejše, bolj kompleksne, suhe in polsuhe. Ob njih nudijo barvito paleto belih, rdečih vin, penin in rose vina. Prav tako so z letom 2019 pridobili Eco certifikat za del vinogradov. Nadaljnjih 6 ha je sedaj v ekološki pridelavi, s čemer stremijo k novemu začetku obstoječe zgodbe in jo želijo nadgraditi.Vračajo se k naravi, ki bo trti vrnila le najboljše. Verjamejo vanjo ... Z mislimi so pri izkušnjah in delu svojih pradedov, saj verjamejo v tradicijo, ki se je uspešno prenašala iz roda v rod.Družina Protner verjame, da je v vinu resnica. V njihovih vinih se prepletajo zgodbe o njihovi zemlji in družini, zgodbe o trudu, trpljenju, borbi za obstanek in zgodbe o ljubezni, ki jih tako strastno povezuje. Verjamejo, da se ta zgodba pretaka v vsakem kozarcu njihovega vina. «V vsakem kozarcu je del zgodbe naših prednikov, njihovih zgaranih rok in utrujenih oči. In to nam daje zagon, ki ga prenašamo na svoje otroke.«
http://joannes.si/



VINO 25. VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 2022
Renski Rizling, vrhunsko belo vino z zaščitenim geografskim poreklom, suho, letnik 2019, vinorodni okoliš Štajerska Slovenija, lastna trgatev in polnitev Vino Piramida Maribor z.o.o. pokrovitelja Boštjana Protnerja, hiša vin Joannes iz Malečnika.




POKROVITELJ AVTOMOBILA VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 2022
Avto Rajh d.o.o. Ljutomer ter Murska Sobota je eden izmed  vodilnih  prodajalcev in serviserjev vozil Ford v Sloveniji ter od leta 2014 naprej tudi uradni zastopnik znamke Citroën v Pomurju.Poleg dolgoletne prisotnosti na pomurskem trgu v podjetju vseskozi podpirajo projekte, ki promovirajo najboljše vrednote lokalnega okolja in krepijo gospodarske povezave znotraj Pomurja. V tem duhu bodo omogočili 25. Vinski kraljici Slovenije uporabo in vzdrževanje vozila Ford Ecosport v času njenega mandata.Kot uradni zastopnik znamke Ford sicer že dobrih dvajset let zagotavljajo vrhunsko kakovost storitev na področju prodaje in servisiranja vozil ter pri tem dosegajo najvišje standarde poslovne odličnosti. Z letom 2014 pa je podjetje razširilo prodajno in servisno dejavnost tudi na znamko Citroën, ki je v Pomurju in Prlekiji dobro poznana ter uveljavljena.Družba Avto Rajh je družinsko podjetje, ki temelji na družinskih vrednotah in postavlja odličen odnos do strank kot vodilo svojega delovanja. V minulih letih je zaključila zahtevnejši investicijski cikel (odprtje novega prodajno servisnega centra v Murski Soboti) in razpolaga z najsodobnejšimi prostori in opremo. Veliko vlaga  tudi v sodobne informacijske tehnologije za podporo delovnih procesov in v permanentno izobraževanje zaposlenih, ki so usposobljeni za delo z najnovejšimi tehnologijami znotraj pestrega nabora prodajne palete vozil Ford in Citroën. Le tako lahko svojim strankam ponudijo največ.  Dokaz za uspešno delo pa so tudi številna priznanja. V letu 2017 so bili nagrajeni kot Obrtnik leta, Citroenov koncesionar leta ter Fordov trgovec leta 2017. Direktorja podjetja Dušan in Damjan Rajh sta postala tudi Pomurca leta  2017. V letu 2018 je podjetje Avto Rajh d.o.o. pridobilo lovoriko Najboljši koncesionar Citroen financiranja ter Fordov trgovec leta. V letu 2019 in 2020 so prav tako postali Fordov trgovec leta. V letu 2021 so postali Fordov serviser leta.                                                                        25. Vinska kraljica Slovenije bo v svojem enoletnem mandatu vozila Ford Ecosport Active 1.0 Ecoboost..
www.avtorajh.si



POKROVITELJI IN PARTNERJI PROJEKTA VINSKA KRALJICA SLOVENIJE 2022
Vinska hiša Joannes Protner Vina Protner - pokrovitelj vina Avto Rajh d.o.o. - pokrovitelj avtomobila Sava turizem d.d. - Zlati pokroviteljKmetijsko gozdarska zbornica Slovenije - Srebrni pokroviteljZadružna zveza Slovenije - Bronasti pokroviteljZavarovalnica Triglav d.d., Ljubljana - Zavarovalnica Vinske kraljice Slovenije
Pokrovitelji in podporniki:
Sintal Maribor d.o.o. - Bronasti pokroviteljZdruženje slovenskega reda vitezov vina Vinakoper d.o.o. Kovinogalvana Ključarovci d.o.o.. A-J-S d.o.o.Tovarna olja Gea d.o.o.Združenje družinskih vinogradnikov-vinarjev Slovenije / Family Estates SloveniaProevent d.o.o. Slovenski festival vin Občina Ormož Občina Sevnica Zavod za šport, kulturo, turizem in mladino Novo mesto Vinogradniško vinarsko društvo občina Vojnik Vinogradniško vinarsko društvo Slovenske Konjice Društvo vinogradnikov in kletarjev "Trta" Šmarje Društvo evropski red vitezov vina, Konzulat za Slovenijo Kmetijska zadruga Radgona, z.o.o. Občina Pesnica Dvorec Jeruzalem KTD festival Ljutomer Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje GIZ Občina Radenci Stinako d.o.o. Zveza društev vinogradnikov Dolenjske Društvo vinogradnikov Šmartno ob Paki Območna obrtno – podjetniška zbornica Maribor Radgonske gorice Gornja Radgona d.d. Roto d.o.o. Društva vinarjev Na zdravje, Malečnik Vinogradništvo Družina Kos Kulturno in izobraževalno društvo Kelih Občina Gornja Radgona, Mesto sejmov in penine

Medijski pokrovitelji:
Kmečki glas Revija 5 zvezdic Slovino Gastro gurman Press clipping

USTVARJALCI PODOBE VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 2022
Obleka Vinske kraljice Slovenije 2020 – ATELIER DH FASHIONUradno fotografijo je posnel Tibor Golob.Fotografije s kronanja je posnel Jure Zauneker.Publikacijo in projekcijo projekta Vinska kraljica Slovenije 2022 je oblikoval Patrick Erjavec, Eklipsa.

NOSILEC PROJEKTA – POMURSKI SEJEM
Projekt Vinske kraljice Slovenije uresničuje Pomurski sejem, nosilec projekta, s podporo pokroviteljev. Pomurski sejem praznuje v letu 2022 častitljivo, 60. obletnico Mednarodnega kmetijsko-živilskega sejma AGRA in s tem tudi svoj 60. jubilej. Obeležil ga bo s šestimi sejmi, desetimi strokovnimi ocenjevanji kakovosti, s posebno publikacijo ter različnimi razstavami in dogodki, ki bodo pospremili sejemsko dogajanje v Gornji Radgoni. Med drugim pripravlja v sodelovanju z Javnim zavodom Knjižnico Gornja Radgona posebno razstavo ob 60. obletnici sejemske dejavnosti v mestu sejmov in penine.
SEJMI 2022
8. – 10. 4. 2022 12. Mednarodni sejem lovstva in ribištva6. Mednarodni sejem aktivnosti in oddiha v naravi NATURO                                                     Mednarodna razstava starodobnikov AVTO-MOTO KLASIKA                                             21. – 23. 4. 202231. Mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale in obrti
20. – 25. 8. 202260. Mednarodni kmetijsko-živilski sejem23. Mednarodni sejem embalaže, tehnike pakiranja in logistike
STROKOVNA OCENJEVANJA KAKOVOSTI 2022
Ocenjevanje divjačinskih salamapril 2022
39. SLOVENSKI OSKAR ZA EMBALAŽOmaj 2022
43. mednarodno ocenjevanje mesa in mesnih izdelkov18. maj 2022 (sveže meso)15. junij 2022 (mesni izdelki)
36. mednarodno ocenjevanje mleka in mlečnih izdelkov31. maj –3. junij 2022
26. mednarodno ocenjevanje sokov, brezalkoholnih pijač in embaliranih vod22. junij 2022
48. odprto državno ocenjevanje vin “Vino Slovenija Gornja Radgona”, 12. odprto državno ocenjevanje BIO vin in 4. ITC International Traminer Challenge11.–15. julij 2022
3. mednarodno ocenjevanje medenih pijač11. – 15. julij 2022
20. ocenjevanje medu z mednarodno udeležbo2. ocenjevanje izdelkov iz čebeljih pridelkov3. avgust 2022
40. mednarodno ocenjevanje kmetijske mehanizacije in opreme18.–19. avgust 2022

DRUGI PROJEKTI V LETU 2022
Ob organizaciji sejmov, strokovnih ocenjevanj kakovosti in vodenju projekta Vinska kraljica Slovenije Pomurski sejem v letu 2022 še posebej pospešuje digitalizacijo. Sejmi ne potekajo le v živo v Gornji Radgoni ampak tudi vse leto na portalu expomarketplace.eu, kjer se lahko razstavljavci v angleškem jeziku predstavijo različnim ciljnim skupinam.
V mesecu maju bo v sodelovanju s sosednjo Avstrijo Pomurski sejem organiziral 28. mednarodno slikarsko kolonijo Vinogradi obeh bregov Mure.


                                                                                                                                                    www.pomurski-sejem.si



VINSKE KRALJICE SLOVENIJE 1996 - 2020
1.  Lidija Mavretič           19962.  Selma Lukač                 19973.  Katarina Jenžur    19984.  Irena Kupljen    19995.  Martina Stegovec      20006. Jerneja Bratuša    20017. Tjaša Koroša    20028. Simona Štraus    20039. Vesna Bajuk    200410. Maja Cigoj    2005/200611. Maja Benčina     200712. Svetlana Širec    200813. Karolina Kobal    200914. Andreja Erzetič    201015. Simona Žugelj    201116. Martina Baškovič    201217. Nežika Pavlič    201318. Špela Štokelj    201419. Sandra Vučko    201520. Sara Stadler    201621. Maja Žibert                 201722. Katarina Pungračič   201823. Meta Frangež           2019 24. Ana Pavlin                2020/202125. Ana Protner              2022