Sistemski operaterji prenosnega omrežja (TSO) celinske Evrope so potrdili, da so izpolnjeni tehnični predpogoji, ki omogočajo prvo fazo komercialne izmenjave električne energije med Ukrajino in sosednjimi državami.

To sledi uspešni sinhronizaciji elektroenergetskih sistemov 16. marca 2022 in sprejemu Ukrenerga kot opazovalnega člana ENTSO-E 26. aprila 2022. Ti dosežki so realizirani z obsežnim delom vseh TSO-jev, zlasti Ukrenerga in sosednjih TSO-jev Ukrajine.


Začetek komercialnih izmenjav električne energije z elektroenergetskim sistemom Ukrajine/Moldavije je načrtovan za 30. junij na medsebojni povezavi med Ukrajino in Romunijo. Trgovanje z električno energijo na ostalih povezavah (Ukrajina-Slovaška, Ukrajina-Madžarska in Moldavija-Romunija) naj bi sledilo kasneje. Skupna trgovska zmogljivost bo sprva v prvi fazi nastavljena na 100 MW. Po začetni fazi se bo postopno povečevanje trgovske zmogljivosti redno ocenjevalo na podlagi stabilnosti in varnosti elektroenergetskega sistema.


To je dodaten pomemben korak, manj kot štiri mesece po izredni sinhronizaciji Ukrajine in Moldavije s celinsko Evropo, poleg tega pa dokazuje močno zavezanost evropskih sistemskih operaterjev prenosnega omrežja Ukrenergu in Moldelectrici.



O ENTSO-E


ENTSO-E, Evropsko združenje sistemskih operaterjev elektroenergetskega omrežja, je organizacija za sodelovanje evropskih sistemskih operaterjev prenosnega omrežja (TSO). Devetintrideset  članov TSO-jev, ki predstavljajo 35 držav, je odgovornih za varno in usklajeno delovanje evropskega elektroenergetskega sistema, največjega medsebojno povezanega električnega omrežja na svetu. Poleg svoje osrednje, zgodovinske vloge pri tehničnem sodelovanju je ENTSO-E tudi skupni glas TSO-jev.


Povezava do prejšnjih sporočil za javnost ENTSO-E o nujni sinhroniziranosti  z Ukrajino.

PR: ELES