Danes je v Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota potekal slovesen prevzem Kolaborativnega Robota in varilne opreme proizvajalca Daihen Varstroj, ki bo namenjen učnemu procesu. Vrednost donacije za ta komplet znaša 36.000 evrov, pri čemer je sodelovalo 17 pomurskih podjetij.

V Srednji poklicni in tehniški šoli Murska Sobota potekal slovesen prevzem Kolaborativnega Robota in varilne opreme proizvajalca Daihen Varstroj, ki bo namenjen učnemu procesu. Vrednost donacije za ta komplet znaša 36.000 evrov, pri čemer je sodelovalo 17 pomurskih podjetij.

Ravnatelj šole, Ludvik Sukič, je poudaril njihovo prizadevanje za nenehno posodabljanje in opremljanje šolskih delavnic, kar omogoča dijakom boljše pogoje za pridobivanje praktičnega znanja za prihodnje poklice.

Direktor podjetja Daihen Varstroj, Matjaž Vnuk, je opozoril na pomanjkanje izkušenih varilcev na trgu, ki se hitro približujejo upokojitvi. Avtomatizacija je ključna za reševanje te težave, in novi robot na SPTŠ Murska Sobota bo pripomogel k prehodu iz ročnega varjenja v avtomatizacijo, še posebej za mlajše generacije.

Finančno podporo za nakup robota je prispevalo 17 pomurskih podjetij s skupno donacijo v višini 26.000 evrov. Med donatorji so bila podjetja, kot so Arcont d.d., Avto center Andrejek d.o.o., Cleangrad d.o.o., Codex d.o.o., Daihen Varstroj d.d., in drugi. Koordinacijo akcije nabave robota za SPTŠ Murska Sobota je vodila Pomurska gospodarska zbornica.

Robert Grah, direktor Pomurske gospodarske zbornice, je izrazil prepričanje, da bo donacija izboljšala praktično znanje dijakov in jim omogočila hitrejši prehod v svet robotsko avtomatiziranih proizvodnih procesov.

Ob prevzemu robota je učitelj Blaž Sobočan predstavil funkcionalnosti robota in njegovo uporabo dijakom

Uredništvo