KNJIŽNE NOVOSTI

Danijela Pavlek: JAZ
V vsaki odrasli ženski še vedno živi majhna deklicaVelike smo že in zelo zaposlene.
Spodobi se, da smo resne in poučene.
Kar naprej hitimo in kar naprej se ure držimo.
Načrtujemo in lovimo roke.
Delamo za udobje, za odmaknjene želje.
Sledimo pričakovanjem na zemljevidih uspeha.
Vse vemo in zmoremo.
Odrasle smo in pametne.
Kdo je torej to bitje širokih oči, ki nas navznoter cuka za rokav, se nam čudi in smeji?
V navdihujoči slikanici se z umetniškimi ilustracijami prepletata dve zgodbi. Radoživa in vesela deklica odgovarja resni in zreli ženski. Opominja jo, kako naj v sebi obudi igrivost, kako naj začuti svobodo in se prepusti lepoti življenja. Skupno branje za objem mame in hčere, še verjetneje pa bo knjigo vsaka ženska prebirala v družbi notranjega dekletca, kakršna je bila nekoč v otroštvu. Slikanica globokih uvidov, ki jo bo vsaka generacija doživela po svoje, nobena pa ne bo ostala ravnodušna. Mali učbenik preprostih resnic, da smo vse, kar je v življenju res pomembno, nekoč davno pravzaprav že vedeli.24 strani • 200 mm x 200 mm • trda vezava • prevedla:  dr. Tjaša Mohar •  ilustracije: Vane Kosturanov • 19,50 € • NAROČILO ...
Guy Lafon: ABRAHAM ALI IZNAJDBA VEREAbraham je veroval v veroFrancoski teolog Guy Lafon (1930–2020) v tem delu pokaže, v čem je Abraham pomemben za vse, ki se sklicujejo nanj kot očeta vere: jude, kristjane in muslimane. Obstaja »Abrahamova religija«, ki presega religije in posamezne veroizpovedi. Zakaj? Ker je udejstvovanje v njej vera!
»Vera? Toda vera v kaj? Vera v koga? Ker veri vedno pripisujemo kak predmet ali kakega naslovljenca, se tem vprašanjem ni mogoče izogniti. Dodajmo torej glagolu verovati dopolnilo in povejmo, da gre pri Abrahamu za vero v vero.«124 strani • 160 mm x 230 mm • mehka vezava • prevedel:  dr. Drago K. Ocvirk • Zbirka Znanstvena knjižnica •  15 € • NAROČILO ...
Mari Jože Osredkar: GUY LAFON - MISLEC ODNOSAOdnos kot temelj vereŠtudija p. dr. Marija Jožeta Osredkarja ob knjigi Guya Lafona Abraham ali iznajdba vere želi na razumljiv ter sodoben način slovenskemu bralcu razložiti Lafonovo teologijo, kako on razume vero in kako so medčloveški odnosi povezani z njo.Guy Lafon (1930–2020) je francoski teolog, ki v svoji relacijski teoriji pokaže, da niso osebki tisti, ki vzpostavljajo odnose med seboj, temveč odnos rodi osebke. Kakor se človek brez lastnih zaslug (z)najde v življenju, tako se oseba (z)najde v odnosu, torej tudi v veri. Lafon preseže nasprotje med objektivnostjo in subjektivnostjo ter izpostavi odnos kot tisto najpomembnejše za razumevanje stvarnosti. Svojo teologijo izpeljuje iz antropologije, kjer ne govori le o fizičnem trpljenju in smrti, temveč o vseh stiskah, v katerih se znajde moderni človek. Hkrati z opisovanjem življenja govori o odrešenju. Še več, njegovo razmišljanje o dogajanju med ljudmi je v bistvu razmišljanje o Bogu med nami. Njegovi spisi so izraz vernika, ki prepoznava Božjo podobo in njegovo delovanje med nami.
108 strani • 160 mm x 230 mm • mehka vezava • Zbirka Znanstvena knjižnica  •  15 € • NAROČILO ...VABIMO
CELJSKA MOHORJEVA DRUŽBA
vabi
v ponedeljek, 14. marca 2022, ob 11. uri
v knjigarno Celjske Mohorjeve družbe v Ljubljani, Nazorjeva 1,
na LITERARNO MATINEJOPRIIMKI V SLOVENIJIPo Leksikonu imen (Celjska Mohorjeva družba 1988, 1996, 2001, 2008)
smo Slovenci končno dobili tudi Leksikon priimkov.
Slovar slovenskih priimkov je bil med najpomembnejšimi nalogami zapisan že ob ustanovitvi SAZU-ja in Inštituta za slovenski jezik. Janez Keber se je v Etimološki in Leksikološki sekciji Inštituta kot raziskovalec ob rednem leksikografskem in leksikološkem delu za to nalogo kalil kar štiri desetletja. Leksikon priimkov na skoraj tisoč straneh prinaša zapise o več kot 19.000 priimkih v Sloveniji.
Gost urednice dr. Cvetke Rezar Mlakar
bo avtor tega impozantega slovenskega knjižnega dela
Janez Keber.Vabljeni!Knjiga bo na voljo za nakup s predstavitvenim popustom.Na dogodku je obvezno nositi zaščitno masko. Prosimo, vzdržujte ustrezno medsebojno razdaljo in razkužujte roke.
CELJSKA MOHORJEVA DRUŽBA in DOM SV. JOŽEF CELJEvabita na MOHORSKI VEČERv torek, 15. marca 2022, ob 19. uri
Dom sv. Jožef Celje (Plečnikova 29)na pogovor ob knjigahZ LEPILOM NA PODPLATIH • ZGODBE IZ NAHRBTNIKA30 let slovenske države in izkušenj »milostne generacije«Dogodivščine in razmisleki z romanja po domovini v zahvalo za čudežno rešitev
Zavoda Antona Martina Slomška v Mariboru, ki so ga skoraj potopili Zvonovi
Gosta:dr. Ivan Janez Štuhec
France Cukjati
Moderira Saška OcvirkVabljeni!Knjige bodo na voljo po predstavitvenih cenah.Na dogodku je obvezno nositi zaščitno masko. Prosimo, vzdržujte ustrezno medsebojno razdaljo in razkužujte roke.
PRIPOROČAMO
           

Aleksij Pelipenko: UKRAJINA JOKA        •        Wojciech Roszkowski: SENCA JALTE

PR: CMD