Objavljen je bil nov javni poziv ZER 2024

Objavljen je bil nov javni poziv ZER 2024, ki namenja nepovratne finančne spodbude za energetske prenove stanovanjskih stavb in stanovanj za najbolj ranljiva gospodinjstva z namenom, da si z izvedbo ukrepov, ki izboljšujejo energetsko učinkovitost njihovih stavb, zmanjšajo stroške za energente in izboljšajo bivanjske pogoje.

V okviru javnega poziva je tako možno pridobiti spodbudo v višini do 18 tisoč evrov za toplotno izolacijo streh, fasad, vgradnjo energetsko učinkovitih oken, zamenjavo starih kurilnih naprav z novimi na lesno biomaso ter za druge energetsko varčne rešitve.

Nepovratne finančne spodbude energetsko revnim gospodinjstvom so namenjene za toplotno izolacijo strehe ali stropa proti neogrevanemu prostoru na eno ali  dvostanovanjski stavbi, toplotno izolacijo zunanjih sten na eno ali dvostanovanjski stavbi, toplotno izolacijo tal na terenu ali tal nad neogrevanim prostorom/kletjo in/ali zunanjih sten ogrevanih prostorov proti terenu na eno ali dvostanovanjski stavbi, vgradnjo energijsko učinkovitih oken in/ali zunanjih vhodnih vrat v eno ali dvostanovanjski stavbi ali v posameznem stanovanju v večstanovanjski stavbi, vgradnjo sistema za pripravo tople - sanitarne vode v eno ali dvostanovanjski stavbi ali v posameznem stanovanju v večstanovanjski stavbi, vgradnjo lokalnega prezračevanja z vračanjem toplote odpadnega zraka v eno ali dvostanovanjski stavbi ali v posameznem stanovanju v večstanovanjski stavbi ter zamenjavo stare kurilne naprave z novo na lesno biomaso v eno ali dvostanovanjski stavbi ali v posameznem stanovanju v večstanovanjski stavbi.

Na javni poziv se lahko prijavili tisti, ki so vsaj polovični lastniki stanovanjskih stavb oziroma stanovanj in so materialno ogroženi ter živijo v stavbah, ki so v zelo slabem stanju in potrebne energetske prenove. Na javnem pozivu lahko kandidira fizična oseba, ki ima prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji, na njem dejansko živi in bo na tem naslovu izvedla projekt, je sama ali skupaj z enim oziroma več družinskimi člani, lastnica ali solastnica vsaj do ½ stanovanjske stavbe ali posameznega stanovanja, je sama ali pa je eden od družinskih članov materialno ogrožen in živi sama oziroma skupaj z družinskimi člani v nizko energijsko učinkovitih prostorih ali v neustreznih bivanjskih razmerah v nizko energijsko učinkovitih prostorih ali v neustreznih bivanjskih razmerah.

V skladu z merili javnega poziva je vlagatelj materialno ogrožen, če je sam ali pa je eden od družinskih članov na dan vložitve vloge upravičen do denarne socialne pomoči, na dan vložitve vloge upravičen do varstvenega dodatka, v zadnjih dveh letih pred vložitvijo vloge vsaj dvakrat upravičen do izredne denarne socialne pomoči, kot jo opredeljuje Zakon o socialno varstvenih prejemkih, če iz zadnje odločbe o otroškem dodatku, ki se nanaša na obdobje vložitve vloge, izdane na podlagi predpisa, ki ureja starševsko varstvo in družinske prejemke, izhaja, da družinska skupnost vlagatelja sodi do vključno 3. dohodkovnega razreda. Oseba je materialno ogrožena, če na dan vložitve vloge kot upravičen do državne štipendije kot jo opredeljuje ZUJPS, iz odločbe o dodelitvi le-te pa izhaja da družinska skupnost vlagatelja sodi do vključno 2. dohodkovnega razreda in, če premoženje vlagatelja in premoženje polnoletnih članov gospodinjstva skupaj ne presega 48 osnovnih zneskov minimalnega dohodka oziroma 22.336 evrov, kamor se štejejo nepremičnine (razen nepremičnine, v kateri gospodinjstvo živi) in premično premoženje (osebna in druga vozila ter vodna plovila, lastniški delež v gospodarskih družbah, vrednostni papirji, prihranki in druge premičnine).
Za dodelitev spodbude mora biti izpolnjen tudi pogoj, da je stanovanjska stavba/stanovanje primerna/primeren za izvedbo projekta ter je izvedba projekta skladna z namenom javnega poziva, kar vse s pisno izjavo potrdi energetski svetovalec po izvedenem predhodnem ogledu. Prav tako, da je v izključni lasti fizične/ih osebe/oseb, je legalno zgrajena/zgrajen in je po svojem namenu stanovanjska/stanovanjski.

Za tiste vlagatelje, ki v postopku pridobitve spodbude in izvedbe prenove stavbe (to je od priprave vloge na javni poziv do izvedbe investicije) potrebujejo pomoč, je Eko sklad zagotovil koordinatorje, ki so uvrščeni na Seznamu koordinatorjev, objavljenem na spletni strani Eko sklada. V okviru javnega poziva bodo vključeni tudi energetski svetovalci mreže ENSVET, ki bodo vlagateljem svetovali ter izvajali nadzor nad izvedbo investicij.
Nov Javni poziv ZER 2024 predstavlja nadaljevanje predhodnega Javnega poziva ZER, ki se je zaprl 12. julija, financiran pa je iz Programa evropske kohezijske politike 2021-2027 in je po vsebini podoben predhodnemu.

VIR - https://www.nas-stik.si/