napovednik

Spoštovani!

V Kulturnem domu Nova Gorica filmsko sezono nadaljujemo z naslednjimi filmi:

  • Torek, 6. 12. 2022
Ob 20.15: SARAJEVO SAFARI, r. Miran Zupanič (Slovenija, 2022)
Po projekciji bo spregovoril režiser Miran Zupanič in odgovarjal na vprašanja občinstva.
Kino

  • Petek, 9. 12. 2022
Ob 17.30: ČUDEŽNI SVET, r. Don Hall (ZDA, 2022), 7 +
Filmski vrtiljak

Ob 20.15: DOGODEK, r. Audrey Diwan (Francija, 2021)
Filmsko gledališče – za abonma in izven

  • Sobota, 10. 12. 2022
Ob 20.15: AMSTERDAM, r. David O. Russell (ZDA, 2022)
Kino

  • Torek, 13. 12. 2022
Ob 20.15: PADEC, r. Scott Mann (ZDA, 2022)
Kino



O posameznih filmih:

  • Čudežni svet (Strange World, ZDA, 2022, 95 min., sinh.), 7+
 
Režija: Don Hall
Scenarij: Qui Nguyen
Glasovi: Miha Rodman, Gaber Kristjan Trseglav, Uroš Steklasa, Iva Krajnc Bagola, Uroš Buh, Karin Komljanec, David Dekić – Amaro, Jaka Dolinšek, Manca Kepic, Klara Kastelec, Lucija Grm, Rok Mlinar, Srđan Milovanović, Gal Butenko Černe
Distribucija: Blitz Film & Video Distribution
 
Zgodba
Raziskovalec Clade je bil vedno kmet in nikoli ni bil posebno pogumen, niti se ni pretirano razumel z ostalimi člani svoje slavne družine raziskovalcev. Nesoglasja in razlike med njimi pa grozijo, da bodo prekinile njihovo najnovejšo in najbolj ključno misijo globoko v neraziskanem in malce nevarnem svetu s čudežnimi bitji. Na poti, kjer se morajo zanašati drug na drugega, so prisiljeni odpraviti svoje razlike, da bi našli posebno bitje, ki jih čaka.
  • Dogodek (L’événement, Francija, 2021, barvni, 100 min.)
 
Režija: Audrey Diwan
Scenarij: Marcia Romano, Audrey Diwan (po literarni predlogi Annie Ernaux)
Igrajo: Anamaria Vartolomei (Anne), Kacey Mottet-Klein (Jean), Luàna Bajrami (Hélene), Louise Orry-Diquero (Briggite), Louise Chevillotte (Olivia), Pio Marmaï (prof. Bornec), Sandrine Bonnaire (Gabrielle), Leonor Oberson (Claire), Anna Mouglalis (Riviere), Cyril Metzger (Gaspard), Éric Verdin (Jacques), Alice de Lencquesaing (Laetitia), Madeleine Baudot (Lise)
Produkcija: Rectangle Productions, France 3 Cinéma, Wild Bunch, Srab Films
Festivali, nagrade: Benetke 2021: zlati lev za najboljši film, nagrada FIPRESCI za najboljši film tekmovalnega programa; La Roche-sur-Yon 2021: nagrada občinstva za najboljši film tekmovalnega programa; Palm Springs 2022: nagrada režiser prihodnosti, nagrada novi glasovi/novi pogledi – nagrada glavne žirije; nagrade Lumiere 2022: nagrada Lumier za najboljši film leta, nagrada Lumier za najboljšo igralko; in številne druge
Distribucija: FIVIA – Vojnik
 
Zgodba
Francija leta 1963. Anne je nadarjena študentka iz delavske družine, ki ji napovedujejo svetlo prihodnost. A ko nepričakovano zanosi, se svet okoli nje začne podirati. Želja po dokončanju študija in osvoboditvi od delavskega okolja se naenkrat zdi vse bolj oddaljena. Ker se zaključni izpiti hitro približujejo, se Anne odloči, da bo ukrepala. Kolegice ji povedo za neko žensko, ki naj bi v zameno za izdatno plačilo v strogi tajnosti opravljala splave. Anne se mora na tej veliki preizkušnji soočiti s sramom in bolečino, a tudi z grožnjo zaporne kazni.

  • Amsterdam (Amsterdam, ZDA, 2022, 134 min.)
 
Režija: David O. Russell
Scenarij: David O. Russell
Igrajo: Christian Bale, Margot Robbie, John David Washington, Chris Rock, Anya Taylor Joy, Zoe Saldana, Mike Myers, Michael Shannon, Timothy Olyphant, Andrea Riseborough, Taylor Swift, Matthias Schoenaerts, Alessandro Nivola, Rami Malek, Robert De Niro
Distribucija: Blitz Film & Video Distribution
 
Zgodba
Dogajanje je postavljeno v 30. leta prejšnjega stoletja in spremlja tri prijatelje – zdravnika dr. Burta Berendsena, odvetnika Harolda Woodmana in medicinsko sestro Valerie Voze, ki so priča umoru. Ko sami postanejo osumljenci, razkrijejo enega najbolj nezaslišanih zapletov v ameriški zgodovini. Trio sklene pakt, da bodo zaščitili drug drugega, ne glede na vse.


  • Padec (Fall, ZDA, 2022, 107 min.)
 
Režija: Scott Mann
Scenarij: Jonathan Frank
Igrajo: Grace Caroline Currey, Virginia Gardner, Jeffrey Dean Morgan
Distribucija: Blitz Film & Video Distribution
 
Zgodba
Za najboljši prijateljici Becky in Hunter je smisel življenja v premikanju mej in premagovanju strahu. Niv izziv vidita v vzponu na zapuščeni, 600 metrov visok televizijski stolp sredi kalifornijske puščave. Podvig sta pričeli kot Beckyjino prebolevanje smrti njenega moža Dana, ki je življenje izgubil v plezalni nesreči leto pred tem. Hunter bi ji pri tem rada pomagala, zraven pa posnela nov podvig za svoje sledilce. Napis o smrtni nevarnosti ju seveda ne odvrne. Ko pa zunanja lestev stolpa popusti, najboljši prijateljici ostaneta ujeti na vrtoglavi višini na vrhu stolpa. Previsoko, da bi uporabili mobilni telefon za klic na pomoč, morata sami najti pot navzdol, ali pa umreti pri poskusu. Njune plezalske sposobnost so s tem postavljene pred največjo preizkušnjo, saj se morata na vrtoglavi višini boriti za preživetje v nemogočih vremenskih razmerah in pomanjkanju zalog.

VIR: KDNG