V Kulturnem domu Nova Gorica filmsko sezono nadaljujemo z naslednjimi filmi

Spoštovani!

V Kulturnem domu Nova Gorica filmsko sezono nadaljujemo z naslednjimi filmi:

  • Torek, 29. 11. 2022
Ob 20.15: DEJ NO, r. Mike Mills (ZDA, 2021)
Kino

  • Petek, 2. 12. 2022
Ob 17.30: NAJBOLJŠI ROJSTNI DAN, r. Michael Ekbladh (Švedska, Nizozemska, Nemčija, 2021), 4 +
Filmski vrtiljak

Ob 20.15: JUNAK, r. Asghar Farhadi (Iran, Francija, 2021)
Filmsko gledališče – za abonma in izven

  • Sobota, 3. 12. 2022
Ob 20.15: PR’ HOSTAR 2, r. Luka Marčetić (Slovenija, 2022)
Kino

  • Torek, 6. 12. 2022
Ob 20.15: SARAJEVO SAFARI, r. Miran Zupanič (Slovenija, 2022)
Po projekciji bo spregovoril režiser Miran Zupanič in odgovarjal na vprašanja občinstva.
Kino



O posameznih filmih:

  • Najboljši rojstni dan (Best Birthday Ever, Švedska, Nizozemska, Nemčija, 2021, 74 min., sinh.), 4+
 
Režija: Michael Ekbladh
Scenarij: Aje Andrea Brucken, po knjižni predlogi Rotraut Susanne Berner
Animacija: Michael Ekblad
Igrajo: Jonathan Bailey, Jennifer Saunders, Adrian Edmondson, Harry Capper Wright
Festivali, nagrade: Schlingel CFF Chemnitz 2021 (nagrada občinstva), Cinekid Amsterdam 2021, Ale Kino! CFF Poznan 2021, JEF CFF Vlaanderen 2022, New York CFF 2022, Anima Brussels 2022, BUFF Malmö 2022, Golden Sparrow CFF Gera/Erfurt 2022
Distribucija: FIVIA – Vojnik
 
Zgodba
Zajček Karelček z ljubečo družino in hišnimi ljubljenčki živi v hiši na robu mesta. Kot mnogi petletniki tudi on hodi v vrtec in se igra s prijatelji v soseščini. Navajen je, da je vsa pozornost staršev namenjena njemu – a vse se spremeni, ko se rodi njegova sestrica Klara. Za Karelčkov rojstni dan bi morali z družino k jezeru na piknik, a kaj ko Klara ne neha jokati in zatem dobi še vročino! Ali res ni mogoče Klare zamenjati za starejšega brata? Karelček je jezen, ker je sestrica pokvarila njegov nepomembnejši dan, a ga razočaranje pripelje v nepričakovano pustolovščino z najboljšo prijateljico Moniko.


  • Junak (Ghahreman, Iran, Francija, 2021, barvni, 127 min.)
 
Režija: Asghar Farhadi
Scenarij: Asghar Farhadi
Igrajo: Amir Jadidi (Rahim), Mohsen Tanabandeh (Bahram), Fereshteh Sadrorafaii (ga. Radmehr), Sahar Goldust (Farkhondeh), Maryam Shahdaei (Malileh), Alireza Jahandideh (Hossein), Sarina Farhadi (Nazanin), Ehsan Goodarzi (NadeAli)
Festivali, nagrade: Cannes 2021: velika nagrada za najboljšo režijo, nagrada François Chalais; Hafez 2021: nagrada Hafez za najboljšega igralca; Santa Fe 2021: nagrada občinstva za najboljši celovečerni igrani film; Palm Springs 2022: nagrada prečimo meje za najboljšega režiserja, nagrada FIPRESCI za najboljšega igralca, nagrada FIPRESCI za najboljši scenarij mednarodnega programa; Chlotrudis 2022: nagrada Chlotrudis za najboljši izvirni scenarij; Azijsko-pacifiške filmske nagrade 2021: nagrada za izjemne dosežke – filmska režija; in številne druge
Distribucija: FIVIA – Vojnik
 
Zgodba
Rahim v iranskem mestu Širaz služi zaporno kazen zaradi dolgov, ki si jih je nakopal pri lokalnem trgovcu. Ko dočaka dva prosta dneva od prestajanja zaporne kazni, v njegovo življenje nenapovedano poseže usoda. Med pohajkovanjem po mestu skupaj s svojim dekletom na avtobusni postaji najde izgubljeno torbico s 17 zlatniki. Dogodek potrka na Rahimovo vest in odloči se lastnoročno poiskati lastnico. Častno dejanje hitro vzbudi pozornost javnosti in Rahim po televizijskem intervjuju celo postane lokalni junak. Vendar pa niso vsi navdušeni nad njegovo nenadno slavo. Kmalu se začne pojavljati vse več dvomljivcev, ki menijo, da se dogodki niso zares razpletli tako, kot jih je izpričal zapornik.

  • Pr’ Hostar 2 (Slovenija, 2022)
 
Režija: Luka Marčetić
Scenarij: Dejan Krupić in Goran Hrvaćanin
Igrajo: Dejan Krupić, Goran Hrvaćanin, Mario Ćulibrk, Niko Zagode, Aljoša Armuš, Haris Raković, Mateja Terseglav, Miha Brajnik
Distribucija: Produkcija Plus d.o.o.
 
Zgodba
Kar nekaj piva in žganice je preteklo, odkar smo se nazadnje družili s svojeglavim osebjem hotela Pr’Hostar. Tedaj so zaposleni v boju za svoje službe uspešno združili moči in pregnali tako novega kupca kot tudi stiskaškega direktorja. Kaj se je zgodilo zatem? Jim je gorenjski biser uspelo spremeniti v cvetoči posel ali pa so jih prav po slovensko napadle notranje razprtije?


  • Sarajevo safari (Slovenija, 2022, 75 min.)
 
Po projekciji bo spregovoril režiser Miran Zupanič in odgovarjal na vprašanja občinstva.
 
Režija: Miran Zupanič
Scenarij: Miran Zupanič
Sodelujejo: Stana Ćišić, Samir Ćišić, Faruk Šabanović, Edin Subašić
Festivali, nagrade: FSF – Festival slovenskega filma 2022, AJB DOC Film festival Sarajevo
Distribucija: Arsmedia
 
Zgodba
Med številnimi dramatičnimi epizodami obleganja Sarajeva v letih od 1992 do 1995 je javnosti ostala prikrita zgodba o safariju na ljudi. Redkim izbrancem je bilo znano, da je pri obleganju Sarajeva na srbski strani poleg Vojske Republike Srbske, prostovoljcev in plačancev delovala še ena, maloštevilna in skrivnostna skupina. To so bili premožni tujci, ki so plačevali visoke zneske, da so smeli streljati na prebivalce obleganega Sarajeva.


VIR: KDNG