Uvedba kavcijskega sistema za vse materiale (plastika, kovina, kartonska večslojna embalaža in steklo) v Srbiji, imenovanega tudi kavcijski sistem za vračilo embalaže, v kombinaciji z obstoječim sistemom razširjene odgovornosti proizvajalca (EPR), je edini način za dosego ciljev, katerih se je država zavezala Evropski uniji do leta 2030.

Uvedba kavcijskega sistema za vse materiale (plastika, kovina, kartonska večslojna embalaža in steklo) v Srbiji, imenovanega tudi kavcijski sistem za vračilo embalaže, v kombinaciji z obstoječim sistemom razširjene odgovornosti proizvajalca (EPR), je edini način za dosego ciljev, katerih se je država zavezala Evropski uniji do leta 2030. Tako so sporočilo iz Združenja za krožno embalažo, ki vključuje vodilna podjetja na področju proizvodnje embalaže v Srbiji, med katerimi so Srbska tovarno stekla, Greiner Packaging, Tetra Pak, Ball Packaging, Smurfit Kappa. 

V Združenju trdijo, da bi uvedba kavcijskega sistema za vse materiale, ki bi vključevala tudi vsa gradiva, pomagala izpolniti cilje Evropske unije za recikliranje različnih materialov do leta 2030. V primerjavi s trenutnim predlogom Ministrstva za varstvo okolja, ki vključuje le plastiko in aluminij, bi ta pristop omogočil boljše izkoriščanje recikliranega materiala in omogočil prodajo izdelkov na tujem trgu v skladu z evropskimi standardi.

Poleg tega opozarjajo, da bi uvedba kavcijskega sistema za vse materiale prispevala k zbiranju približno 90 odstotkov tovrstnih odpadkov in podvojila sedanjo stopnjo recikliranja, ki znaša okoli 40 odstotkov vseh odpadkov iz opazovanih materialov.

Podjetja, vključena v združenje, poudarjajo, da je ravnanje z odpadno embalažo pomembna tema in da bi jo morala urejati zakonodaja, podobna praksi v EU, ne pa podzakonski akti. Prav tako želijo podjetja biti vključena v proces sprejemanja zakonov prek delovne skupine, saj menijo, da je le s spoštovanjem vseh deležnikov mogoče sprejeti uravnoteženo sistemsko rešitev, ki bo koristila Srbiji.

Izpostavljeno je tudi, da podjetja v Združenju sledijo načelom krožnosti in imajo cilje za recikliranje in ponovno uporabo embalaže do leta 2030. To vključuje cilje za recikliranje plastike, stekla, aluminija in drugih materialov ter prispeva k zmanjšanju emisij CO2.

V zaključku poudarjajo, da je celovit kavcijski sistem, ki vključuje vso embalažo, najboljša rešitev za Srbijo, in pozivajo vlado, da nadaljuje dialog in skupaj doseže dolgoročno optimalno rešitev za kavcijski sistem na nacionalni ravni, vključno s Srbsko tovarno stekla, Tetra Packom in drugimi deležniki v dejavnosti.

Uredništvo, povzeto po objavi Beta.rs