Letošnja poletna turistična sezona je bila za kampe na Gorenjskem zelo zahtevna. Prizadeli so jih močan veter in poplave, nekatere tudi toča. Poskrbeti so morali za sistem obveščanja gostov in začasne namestitve v pokritih objektih.

Bohinj/Lesce, 8. oktobra - Letošnja poletna turistična sezona je bila za kampe na Gorenjskem zelo zahtevna. Prizadeli so jih močan veter in poplave, nekatere tudi toča. Poskrbeti so morali za sistem obveščanja gostov in začasne namestitve v pokritih objektih. Ujme so povzročile manjši obisk kampov, vendar pa naj dolgoročno na zanimanje za kampiranje ne bi vplivale.
 
"Letošnja sezona je bila, milo rečeno, posebna. Začela se je relativno dobro in tudi z julijem smo bili do začetka neurij kar zadovoljni," je povedal predsednik Turističnega društva Bohinj, ki upravlja Kamp Danica, Boštjan Mencinger. Spomnil je, da je potem Bohinj kar trikrat v tem poletju prizadel močan veter, ki je povzročil tudi nekaj škode na turistični infrastrukturi.

"Precej na udaru je bil Kamp Danica, vendar na srečo večje škode razen nekaj polomljenih dreves ni bilo, je pa neurje pustilo posledice na gostih, nekaj strahu in zmanjšan obisk," je navedel Mencinger. Pojasnil je, da gostje zaradi takšnih dogodkov podrobneje spremljajo vremensko napoved in vsaka napoved neviht povzroči manjši obisk.

V začetku avgusta so se nato zgodile poplave, ki sicer v Bohinju večje škode niso povzročile, vendar pa so, kot je povedal Mencinger, za kar nekaj dni pregnale vse obiskovalce. Poročila o katastrofalnem stanju v Sloveniji v tujih medijih so prestrašila turiste, ki so se zato kar nekaj časa izogibali Sloveniji. Obisk kampa je bil tako v avgustu za približno četrtino slabši kot prejšnja leta, izpad prihodkov pa v Kampu Danica ocenjujejo na 100.000 evrov.

Prav tako približno 25-odstotni izpad so v avgustu zabeležili v Kampu Šobec. "Avgustovske poplave so se zgodile na vrhuncu sezone, kar je zelo vplivalo na naše poslovanje in česar ni mogoče nadoknaditi z dobrim obiskom v pred in posezoni," je povedal direktor Kampa Šobec Uroš Ambrožič. Kot je pojasnil, so poplave, četudi Šobca niso posebej prizadele, turiste odvrnile od prihoda v Slovenijo in šele po približno desetih dneh so se začeli normalno vračati.

Tudi preostalo poletje je bilo vremensko zelo zahtevno, kar je povzročilo za približno 15 odstotkov slabšo sezono od lanske. Ambrožič je spomnil, da so poleti na Šobcu izkusili vse vremenske neprilike, najprej točo, potem veter in na koncu še poplave. "Srečo smo imeli, da ni bil nihče poškodovan in da ni bilo večje škode na opremi kampa ali gostov," je izpostavil.

Pojasnil je, da so kampi sicer dobro pripravljeni na tovrstne vremenske pojave. "Imamo vzpostavljen sistem obveščanja gostov in sistem sodelovanja s civilno zaščito ter gasilskimi društvi, ki nam vedno priskočijo na pomoč," je dejal.

Spomnil je, da so ob napovedi ekstremih padavin 4. avgusta naredili načrt. Goste so o napovedi predhodno obvestili in ponoči, preden je proti jutru Sava prestopile bregove, so jih s potencialno nevarnih območij evakuirali ter jih namestili v restavracijo, kjer so lahko pod streho preživeli noč.

Kot je povedal Ambrožič, v kampu stalno spremljajo vremensko napoved, sodelujejo z lokalnimi meteorologi, spremljajo vodostaje in skušajo predvideti situacije. Je pa ob pogostih meteoroloških opozorilih to zelo zahtevno.

Na to problematiko je opozoril tudi Mencinger. Kot je pojasnil, so se tudi v Kampu Danica morali hitro prilagoditi novi realnosti in so po prvih neurjih dobro razdelali sistem obveščanja gostov. Opozorila o prihodu močnejših neviht so gostje upoštevali in se umaknili v športno dvorano Danica, ki je turistično društvo poleti najema od bohinjske občine.

Vendar prvi dan nevihte niso bile tako hude, ob ponovljenem opozorilu za prihodnji dan pa je bil odziv gostov že precej manjši, neurje pa bistveno hujše. Ob tretjem napovedanem neurju je bil glede na predhodne izkušnje gostov odziv znova večji.

Tudi na Šobcu se je julija dvakrat razbesnelo močno neurje z vetrom, ki je podrlo nekaj dreves. "To se včasih dogaja in predvsem tradicionalni kampisti so tega navajeni. Je pa v pokoronskem času kar nekaj takšnih gostov, ki so prej bivali v hotelih in še niso vajeni kampiranja. Ti imajo precej več vprašanj in pomislekov," je povedal Ambrožič.

Prepričan je, da takšni dogodki vseeno ne bodo zmanjšali priljubljenosti kampiranja, ki je v porastu, na kar kaže tudi povečanje obiska v maju in juniju, ko so na Šobcu letos zabeležili bistveno več nočitev kot v enakem obdobju lani. Tudi Mencinger meni, da se interes za kampiranje ne bo zmanjšal, bo pa več pozornosti namenjeno vremenskih napovedi in ob slabši napovedi bo obisk manjši.

"Predvsem klasični kampisti razumejo, da se ta aktivnost izvaja v naravi, da je kampiranje na vsak način pogojeno z vremenom in to je tudi tisti čar, zaradi katerega se odločajo za kampiranje," je poudaril Ambrožič.

VIR: STAkrog