Imate v vašem domu težave s plesnijo? Se v prostorih zadržuje nezaželena vlaga? Ne veste, kje bi lahko tičal razlog za nastanek vlage in plesni?

Domovi so velikokrat precej zaprti in jim primanjkuje prostega pretoka zraka. Taka okolja so učinkovita pri porabi energije, a v njih nastajajo plesni in se pojavlja povečana vlažnost.

Povečana vsebnost vlage v prostoru škoduje zdravju, hkrati pa negativno vpliva tudi na pohištvo. V primeru, da nimamo osrednjega prezračevalnega sistema, so pri preprečevanju in odstranjevanju vlage in plesni učinkovite prezračevalne – klimatske naprave in razvlažilniki zraka.
Na visoko vlažnost vplivajo izolacija objekta, zatesnjenost oken, temperatura v prostoru in vzrok vlage. Niste prepričani, ali je vlažnost v vašem domu previsoka? Vlažnost izmerite s higrometrom in upoštevajte, da normalna vsebnost vlage znaša med 45 % in 70 %.

KAJ SE DOGAJA PRI PREKOMERNI VSEBNOSTI VLAGE?

Poleg tega, da vlaga slabo vpliva na dihala in splošno počutje, lahko v domu z visoko vsebnostjo vlage opazite tudi rošenje notranjih stekel, luščenje barve na oknih, nastajanje plesni v vlažnih in hladnih prostorih, zaudarjanje plesni in napenjanje lesa.

ZAKAJ PRIDE DO PREKOMERNE VLAGE V PROSTORU IN RAZVOJA PLESNI?

Ko opazite nabiranje vlage, je potrebno čimprej odkriti razloge zanjo in jo odpraviti, sicer lahko pride do nastanka plesni, ki slabo vpliva na vaše zdravje in kvaliteto bivanja.
Najpogostejši vzroki za nastanek vlage in razvoja plesni so:
  • nezadostna izsušitev zidov,
  • prehitra vselitev v objekt,
  • uporaba prostorov – rastline, kuhanje, sušenje oblačil, pranje, izhlapevanje iz akvarija;
  • nezadostno prezračevanje prostorov,
  • prenizka temperatura v prostoru,
  • napake pri gradnji, toplotni most, zamakanje.
Gradbena dela in večji posegi so bolj komplicirani, za preprečevanje visoke vlažnosti in preprečevanje razvoja plesni pa se lahko poslužite tudi drugih metod – z razvlažilnikom zraka, čistilnimi sredstvi, ogrevanjem na višji temperaturi, klimatskimi napravami in prezračevanjem prostorov.

OGREVANJE NA VIŠJO TEMPERATURO

Pri dvigu na višjo temperaturo za nekaj stopinj se delež vlage pomembno zniža. 4 stopinje pomenijo 10 % razliko v relativni vlagi (iz 22 na 26 °C). Ukrep kombinirajte s prezračevanjem in prepihom v vseh prostorih.

ODMIK POHIŠTVA

Da bi zagotovili zadostno kroženje zraka, pohištvo odmaknite od stene in ga dvignite od tal. Tako boste omogočili kroženje zraka in odvedli vlago iz kotov.

RAZVLAŽILNIK ZRAKA

V boju proti nastajanju vlage in plesni nam lahko poleg rednega prezračevanja učinkovito koristi razvlažilnik zraka.

Kako deluje?

Razvlažilnik iz zraka potegne odvečno vlago tako, da zrak ohladi. V ohlajenem zraku se ne zadržuje več toliko vlage, zato jo spusti. V razvlaževalniku zraka vodne kapljice kondenzirajo in se zbirajo v posodi, vlage očiščen zrak pa se vrača nazaj v prostor.

Kje lahko uporabljamo razvlažilnik zraka?

Razvlažilnik je primeren za uporabo v hišah in stanovanjih, bivalnih prostorih, garažah, kleteh in pri različnih gradbenih opravilih v prostoru, kjer je vlažnost visoka.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri razvlažilnika zraka?

Pred nakupom razvlažilnika premislite, v katerih prostorih ga boste uporabljali. Priporočamo, da izmerite prostornino – velikost prostora in izbirate temu primerno zmogljive razvlažilnike. Na zmogljivost delovanja vplivajo tudi naslednji dejavniki:
  • Moč določa, koliko energije bo razvlažilnik porabil za delovanje (npr. 250 W)
  • Glasnost delovanja naprave, kar vpliva na postavitev v bivalne prostore (npr. 30 Db)
  • Velikost posode za zbiranje vode pove, kolikokrat bo posodo potrebno izprazniti. Poleg ročnega polnjenja veliko modelov omogoča direkten odvod vode s pomočjo cevi.
  • Odstranitev vlage na dan pove, kakšen je izkoristek in odstranitev vlage v enem dnevu (npr. 15 l).

ODSTRANJEVALCI PLESNI

Če se je v vašem domu pojavila plesen kot posledica prevelike vlažnosti zraka, skušajte ugotoviti razlog za preveliko vlažnost in jo odpravite, tudi s pomočjo razvlažilnika zraka.
Poleg odstranjevanja vzrokov za nastanek pa se lotite tudi odstranjevanja plesni.
Odstranjevanju plesni so namenjena čistilna sredstva v obliki pršil in tablet, ki prostor hkrati tudi dezinfencirajo, preprečujejo nastanek kondenza in plesni ter ustvarjajo zdravo bivalno okolje.
Najprej z mokro krpo dobro obrišemo okužene površine, ko se površine posušijo jih poškropimo z izdelki proti plesni in ko so površine popolnoma suhe jih lahko tudi prepleskate s specialno zidno barvo, ki preprečuje ponovni nastanek plesni.

KLIMATSKE NAPRAVE

Če v vašem domu uporabljate klimatsko napravo, imamo za vas odlično novico. Klimatska naprava ne opravlja le funkcije ogrevanja in hlajenja, temveč je primerna tudi za razvlaževanje zraka. Sodobni modeli nudijo možnost nastavitve želene vlažnosti zraka.

PREZRAČEVANJE PROSTOROV

Prezračevanje je najučinkovitejše v boju proti visoki vlažnosti. Prostore je potrebno prezračevati tako v poletnem kot zimskem času, najbolje pa je, da trikrat dnevno za pet minut odpremo vsa okna in vrata v prostorih doma.
  • S prepihom se zrak hitro zamenja, s tem pa preprečimo nevarnost kondenzacije vodne pare.
  • Vlaga se najpogosteje pojavlja v kuhinjah, pralnicah, kopalnicah in sušilnicah.

VIR: Merkur Trgovina