Pobudi trgovcev za odpravo pogoja PCT so se danes pridružile tudi ostale storitvene dejavnosti, ki so združene v sekcije pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Pobudi trgovcev za odpravo pogoja PCT so se danes pridružile tudi ostale storitvene dejavnosti, ki so združene v sekcije pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS). Glede na trend upadanja okužb izvajalci storitev pričakujejo, da se pogoj PCT odpravi tudi za gostinske lokale, frizerske in kozmetične salone, avtopralnice, čistilnice in vse ostale storitvene dejavnosti. Sekcije pri OZS obenem želijo, da se pogoj PCT odpravi tako za uporabnike storitev kot za zaposlene v storitvenih dejavnostih.
 
OZS  je danes na ministra Počivalška in Poklukarja naslovila poziv za odpravo pogoja PCT za vse storitvene dejavnosti, in sicer kozmetične, frizerske in podobne storitve, gostinsko dejavnost, čevljarsko, tekstilno, fotografsko dejavnost, kemične čistilnice, pralnice, avtopralnice, fotokopirnice, rokodelsko dejavnost, zlatarje, steklarje, cvetličarje, prometno dejavnost, še posebej prevoz potnikov, avtoserviserje, slikopleskarje, gradbince, inštalaterje, kleparje, krovce in ostale.
 
Panoga gostinstva in turizma je deležna strogih omejitev in prepovedi poslovanja že skoraj dve leti. Od lanskega poletja tako nastaja velika škoda zaradi omejitev, ki pa jih država ni pokrila. Sekcija za gostinstvo in turizem pri OZS zato zahteva takojšnjo odpravo vseh nepotrebnih ukrepov, vključno z omejenim obratovalnim časom do 22. ure, preverjanjem pogoja PCT, obvezno sedečo postrežbo in omejeno strežbo gostov, ki želijo v gostinskem lokalu proslaviti krst, rojstni dan ipd. Teh omejitev v mnogih državah nikoli niso imeli npr.: na Hrvaškem, Srbiji itd. Svetovalna skupina je sicer včeraj predlagala odpravo pogoja PCT za terase, vendar pa v zimskem času to ne bi imelo učinka. Gostje namreč pozimi jedo in pijejo večinoma v notranjih prostorih. Še vedno pa je prepovedano tudi zaužitje hrane pred lokalom, kjer je potrošnik brez PCT pogoja kupil hrano za seboj. To je po mnenju gostincev absurd.
 
Sekcije frizerjev in kozmetikov pri OZS prav tako zahtevata, da se odpravi pogoj PCT pri strankah in zaposlenih v frizerskih, kozmetičnih, pedikerskih salonih.  Že ves čas epidemije sekciji opozarjata na velik obseg sive ekonomije, ki se je zaradi epidemije in omejevanja dejavnosti še povečala. Večina storitev se je zaradi strogih omejitev preselila v domove, kjer se izvajajo storitve na črno in brez upoštevanja ukrepov NIJZ. Zagotovo je bolj varno, da se storitve izvajajo v salonih, kjer poskrbijo za varnost in ustrezno higieno. 
 
Čevljarska, tekstilna, fotografska dejavnost ter kemične čistilnice, pralnice ter fotokopirnice prav tako beležijo velik upad prometa. Člani vsakodnevno opozarjajo na težave, znatno naraščanje stroškov za nakup dodatnih pripomočkov za preverjanje PCT pogojev, zato pričakujemo takojšnjo odpravo pogoja PCT, saj gre za male obratovalnice z že tako majhno frekvenco strank. Fotografi  opozarjajo, da portrete npr. otrok, družine fotografirajo z določene razdalje in da do stika sploh ne pride. Enako je pri fotokopirnicah, avtoservisnih storitvah in ostalih.

Člani sekcije tekstilcev in predelovalcev kož pri OZS v večini nimajo trgovin, imajo le delavnico, kjer izdelujejo slovenske izdelke. Pri izdelavi čevljev ali oblačil je stik s potrošnikom minimalen, pa vendar tudi zanje velja pogoj PCT. Čas trajanja stika s stranko je neprimerno krajši pri izdelavi čevlja, torbic, usnjene galanterije kot obisk večje trgovine. Zato sekcija pričakuje, da se pogoj PCT nemudoma odpravi. Obenem pa sekcija, podobno kot ostale, opozarja na razmah dela na črno v tem času.
 
Kemične čistilnice in pralnice imajo že sicer odlično higiensko prakso, saj odpravljajo vse nečistoče iz tekstilij. V čistilnicah in pralnicah ni neposrednega stika s potrošniki (oblačila so oddana v vreči oziroma foliji). V avtopralnicah pa stranka običajno sploh ne izstopi iz svojega vozila, zato je pogoj PCT v tej dejavnosti popolnoma nepotreben in nesmiseln.
 
Obrtnike in podjetnike pestijo še druge težave
 
Ob tem pa v OZS ponovno opozarjamo, da so obrtniki in podjetniki v tem času v zelo težkem položaju. Soočajo se z enormnim dvigom cen energentov, surovin in najemnin za poslovne prostore. Po drugi strani pa zaradi PCT pogoja in karanten beležijo velik upad prometa, siva ekonomija je v polnem razmahu, po drugi strani pa iz naslova PKP10 niso bili deležni pomoči. Številni morajo v tej stiski celo vračati pomoč, ki so jo prejeli v času epidemije zaradi prepovedi opravljanja dejavnosti. Odprava pogoja PCT bi zagotovo imela pozitivne učinke na njihovo poslovanje. 
 
Na podlagi tehtnih argumentov v OZS pričakujemo, da bo vlada naši pobudi prisluhnila in nemudoma odpravila pogoj PCT v vseh storitvenih dejavnostih, ne le v trgovinah, bankah, poštah itd. 

PR: OZS