Jamie potuje po Sredozemlju, kjer črpa navdih od domačinov ter iz lokalnih sestavin, tehnik in tradicij ter ustvarja nove okusne recepte, s katerimi lahko vsi v svoj dom prinesemo okus počitnic.

Jamie potuje po Sredozemlju, kjer črpa navdih od domačinov ter iz lokalnih sestavin, tehnik in tradicij ter ustvarja nove okusne recepte, s katerimi lahko vsi v svoj dom prinesemo okus počitnic.

GRČIJA - TUNIZIJA - ŠPANIJA – FRANCIJA V oddaji Jamie raziskuje sveže okuse in čudovito preprostost nekaterih najbolj raznolikih in živahnih kuhinj na svetu. Med potovanjem po Sredozemlju išče navdih pri tistih, ki na osupljivih lokacijah uporabljajo sestavine, obsijane s soncem, nadgrajuje tradicionalne jedi in pripravlja sodobno mediteransko hrano, ki nas popelje v sončne kraje. Jamie v oddaji obišče štiri države s pestro ponudbo jedi, raznolikimi kuhinjami, bogato zgodovino in zanimivimi ljudmi. To so Grčija, Tunizija, Španija in Francija. V vsaki epizodi bomo izkusili izjemna kulinarična doživetja na različnih urbanih ter obmorskih območjih z raznolikimi pokrajinami in tradicijami. Jamie na potovanju spoznava ljudi različnih kultur in raziskuje osupljive lokacije. Okuša različne jedi, hkrati pa se skupaj z domačini uči novih tehnik. V vsaki epizodi uporabi novo pridobljeno znanje ter v čudovitem okolju pripravi dva okusna recepta, s katerima nas navdihne, da okus te dežele ponesemo tudi v svoj dom. Jamie se najprej odpravi v Grčijo. Potovanje začne na severu v Solunu, zatem pa se odpravi na otok Skopelos kjer odkriva njegove edinstvene sestavine in okuse. Po navdihu sodobnih prigrizkov in tradicionalne otoške kuhinje speče ploščati kruh z dimljenimi jajčevci ter razkoščičenega piščanca na žaru s tzatzikijem in hrustljavim rižem. Zatem Jamie odpotuje v Tunizijo, kjer raziskuje znamenitosti in raznolike vonjave dežele, ki spodbuja vse njegove čute. Spozna tradicionalne izdelovalce kuskusa,  uživa ob okusni ulični hrani in na odročni plaži kuha z lokalnimi chefi. Dogodivščine navdihnejo Jamieja, da pripravi hrustljave zavitke s kozicami in harisso ter okusno enolončnico s piščancem in klobaso merguez. Jamie obišče tudi severno Španijo, kjer uživa v neverjetnih tapasih, okusnih riževih jedeh ter izjemnih morskih sadežih. Speče sočen svinjski kotlet s papriko na žaru in izve odličen nasvet za domači aioli, pozneje pripravi še svojo različico surf & turf nabodal s sočnimi kozicami, gobicami in lokalno šunko. Nazadnje se Jamie odpravi v Marseille na jug Francije, kjer ga očara osupljiva morska hrana, tradicionalni okusi Provanse in tamkajšnje multikulturne jedi. Speče popoln zrezek s krompirčkom z marsejskim pridihom ter prefinjeno pito iz bučk, kozjega sira in oljčne tapenade. 

JAMIE KUHA PO SREDOZEMSKO,1. sezona
Premiera: 13. novembra
Na sporedu: vsak ponedeljek ob 13h

VIR: Agencija AVI