V okviru projekta LIFE AMPHICON, v katerem Občina Grosuplje sodeluje kot vodilni partner, je v teh dneh izšla tretja številka novičnika REGLJAČ. Njen osrednji del je tudi tokrat namenjen predstavitvi rezultatov varstva dvoživk v letu 2022.

V okviru projekta LIFE AMPHICON, v katerem Občina Grosuplje sodeluje kot vodilni partner, je v teh dneh izšla tretja številka novičnika REGLJAČ. Njen osrednji del je tudi tokrat namenjen predstavitvi rezultatov varstva dvoživk v letu 2022.

V Sloveniji si veliko ljudi prizadeva za ohranjanje dvoživk, temu še posebej veliko svojega časa in truda namenjajo vsako pomlad, po sončnem zahodu. V okviru akcij prenašanja dvoživk na nevarnih cestnih odsekih skrbijo za njihov varen prehod. Obsežnega letnega pregleda stanja dvoživk na cestah v državi pa ne bi mogli pripraviti tudi brez dobrega sodelovanja mreže številnih udeležencev akcij po celotni Sloveniji in še posebej koordinatorjev, ki ob zaključku skrbno zberejo podatke in pripravijo poročila.

V letu 2022 so tako udeleženci akcij prenašanja dvoživk na 28 lokacijah po Sloveniji zabeležili skoraj 79.300 živih in povoženih dvoživk. Po poročanjih organizatorjev se je akcij udeležilo najmanj 737 udeležencev. Dolžina 28-ih problematičnih cestnih odsekov, kjer dvoživke prehajajo čez cesto, znaša 57 km. Nekateri cestni odseki so zelo dolgi, zato so udeleženci zmogli izvajati akcije le na krajšem odseku ceste, kjer je prehajanje dvoživk najbolj zgoščeno.
V akciji prenašanja dvoživk v Krajinskem parku Radensko polje, ki se je izvajala od 19. 2. do 20. 4. 2022, na cesti Mlačevo-Rašica, je sodelovalo kar 50 udeležencev, v 21 nočeh pa so skupno prenesli kar 16.618 dvoživk. Največ je bilo navadnih krastač (93 %), zabeležili pa so tudi sekulje, rosnice, zelene žabe, navadne pupke, velike pupke, planinske pupke, zelene rege in hribske urhe.

Podrobnejši rezultati, aktivnosti ter terenske zanimivosti o posameznih akcijah prenašanja dvoživk čez cesto so predstavljeni na straneh tretjega novičnika Regljač.

Ob prebiranju novičnika se lahko seznanimo tudi z drugimi varstvenimi aktivnostmi za dvoživke, ki so bile v lanskem letu izvedene v okviru projekta, prav tako lahko, kot popestritvena zanimivost, dodobra spoznamo velikega pupka. Zanj so v Kozjanskem parku postavili tudi vzrejno postajo.

V novi številki Regljača pa tudi o prvi mednarodni konferenci projekta LIFE AMPHICON, ki je maja lani potekala v Grosupljem.
Aktivnosti, ki se izvajajo v projektu LIFE AMPHICON, v katerem Občina Grosuplje sodeluje s Turizmom Grosuplje (Krajinski park Radensko polje), Krajinskim parkom Ljubljansko barje, Kozjanskim regijskim parkom, Direkcijo Republike Slovenije za infrastrukturo (MZI), Centrom za kartografijo flore in favne (CKFF) ter tujima partnerjema iz Danske, Amphi International ApS in Občino Nyborg, in tujim partnerjem iz Nemčije, Združenjem nacionalnega parka spodnje doline Odre, lahko redno spremljamo na spletni strani: https://www.lifeamphicon.eu/sl/ohranjanje-dvozivk-in-obnova-njihovih-habitatov/
Jana Roštan

VIR: Občina Grosuplje