Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Universum Plečnik: Od delavnice do mita

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) z veseljem predstavlja izid razširjenega kataloga letos zaključene razstave Universum Plečnik: Od delavnice do mita.

Katalog Universum Plečnik, ki ga je uredil Tomaž Štoka s souredniki Milošem Koscem, Natalijo Lapajne in Bogom Zupančičem, širi artikulacijo Plečnikove dediščine, kaže na aktualnost in relevantnost njegovih ureditev ter odpira prostor za raziskovanje novih virov. Knjiga vključuje eseje, ki so jih poleg članov uredniškega odbora pripravili še oblikovalci razstave Ana Kreč, Jure Hrovat, Anja Delbello in Aljaž Vesel, slednja tudi kot oblikovalca kataloga, ter spremno besedo Špele Spanžel. V njih avtorji podrobneje obravnavajo teme javnega prostora, celovitost kolektivnega procesa nastajanja Plečnikovih ureditev po prvi svetovni vojni, Plečnikovo šolo ter prenos arhitektovih urbanih pristopov v medij razstave.

»Hoditi skozi Plečnikove ureditve pomeni brati manifest alternativnega skupnostnega prostora; dejstvo, da je bolj kot za delo izključno enega samega človeka šlo za kompleksno kolektivno delo, v katerem so z arhitektom na različne načine sodelovali posamezniki, dela iz tega zgodovinskega manifesta živ in dinamičen učni primer tudi za današnjo situacijo.« (Miloš Kosec)

Kolofon

Uredniški odbor: Tomaž Štoka (glavni urednik), Miloš Kosec, Natalija Lapajne, Bogo Zupančič
Avtorji prispevkov: Tomaž Štoka, Miloš Kosec, Bogo Zupančič, Ana Kreč, Jure Hrovat, Anja Delbello, Aljaž Vesel
Grafično oblikovanje: AA – Anja Delbello, Aljaž Vesel
Oblikovanje razstave: SVET VMES – Ana Kreč, Jure Hrovat, Marko Kavčič, Amadej Mravlak
Fotografije: Adam Štěch
Fotografije postavitve razstave in kataloga: Klemen Ilovar
Založil: Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO), Ljubljana 2023, 292 str., slo. in ang.

Preberi več

 

RAZSTAVA
Iskanja v risbi, spoznanja v misli
Fragmenti iz zapuščine Edvarda Ravnikarja


27. 10. – 14. 11. 2023 I Cankarjev dom

Cankarjev dom v sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje (MAO)

Avtor razstave: Aleksander S. Ostan
V sodelovanju z Majdo Kregar in Heleno Ravnikar (Ambient)
 
Arhitekt Edvard Ravnikar (1907–93) je bil gotovo najbolj celovita osebnost slovenske arhitekture in urbanizma v drugi polovici 20. stoletja. Bil je najbolj nadarjen in avtonomen učenec velikega Jožeta Plečnika ter tudi zelo cenjen sodelavec Le Corbusierja v Parizu. Poleg številnih urbanističnih in arhitekturnih zasnov je za sabo pustil tudi velik opus intimnih pričevanj v risbi in besedi, ki so manj znana in so nam jih ohranili njegovi dediči. Srečanje z njimi se nas lahko globoko dotakne tako z lepoto podob kot tudi s pronicljivostjo misli, saj premorejo veliko notranjo moč.

Pred vami so povečave arhitektovih risb in rokopisov, odtisnjenih na viseča platna, ki oblikujejo začasen troladijski prostor v njegovi najlepši dvorani, vhodni avli Cankarjevega doma. Navdihujoče podobe so prepletene z lucidnimi observacijami, komplementarna pola njegovega ustvarjanja pa sta tesno prepletena in povezana; umetnik se srečuje z znanstvenikom, risar z mislecem, poet z inventorjem.

Risbe na razstavi lahko shematsko razdelimo v tri kategorije: prvobitna iskanja, ki tipajo za še ne izrečenimi oblikami vizionarskih arhitektur, virtuozna, dramatična doživetja urbanih in naravnih krajin, ki so ga navdihovale, ter raziskovanja v risbi in skici, namenjena konkretnim projektom (od velikih vedut do najmanjših detajlov, kot npr. za Trg republike in Cankarjev dom, v katerem se nahajamo).

Ravnikar je bil tudi izjemen humanist, erudit in pričevalec svojega stoletja. V zapuščini njegovih drobnih knjižic naletimo na analitsko pronicljiva, globoka razmišljanja o sodobnem svetu, umetnosti in arhitekturi ter življenju nasploh. Večkrat so podprta z referencami iz filozofije, literature, zgodovine in znanosti, pa tudi nacionalne kulture in politike ...

Več

Bruselj v znamenju secesije

RAZSTAVA
LJUBLJANA AU TOURNANT DU XXe SIÈCLE Art nouveau – Sécession Ljubljana I Ljubljana na prelomu 20. stoletja – Secesijska Ljubljana

19.10.- 19.11.2023 I Halles-st-Géry 1, Place Saint-Géry, Bruselj

Odprtje: četrtek, 19. oktober 2023, ob 18.30 I Halles-st-Géry 1, Place Saint-Géry, Bruselj

Razstavo sta pripravili Natalija Lapajne, kustosinja MAO ter konservatorka Marija Režek Kambič, ZVKDS, OE Ljubljana.

Mineva 130 let od izgradnje palače Tassel belgijskega arhitekta in oblikovalca Victorja Horte, to je prve stavbe, ki je bila zgrajena v slogu secesije v Evropi. Organizaciji Urban in Visit.brussels sta ob praznovanju mesta Bruselj kot prestolnice evropske secesije pripravila pester program, ki vključuje različne pobude tako v bruseljski regiji kot tudi širše v okviru evropskih partnerjev združenih v mednarodno mrežo Réseau Art Nouveau Network (RANN), kamor je vključena tudi Slovenija.

V okviru Mestne občine Ljubljana (MOL) deluje konzorcij tako muzejskih kot znanstvenih inštitucij, katerega del je tudi MAO, ki je v sodelovanju z Veleposlaništvom RS v Bruslju, Ministrstvom za kulturo RS, Mestno občino Ljubljana in Zavodom za varstvo kulturne dediščine Slovenije, OE Ljubljana, pripravil razstavo z naslovom Ljubljana na prelomu 20. stoletja - Secesijska Ljubljana.

Zbrane na odprtju bodo nagovorili:
Lieza Dessein, direktorica Halles-st-Géry, Sarah Lagrillière, namestnica direktorja Urban. brussels' in generalna sekretarka Réseau Art Nouveau Network, Barbara Sušnik, veleposlanica Republike Slovenije v Bruslju, Tjaša Pristov (ZVKDS) in Tatjana Adamič (ZVKDS) bosta izvedli predavanji na temo prenove Secesijskih stavb s ključnimi prvinami, Natalija Lapajne (MAO) in Marija Režek Kambič (ZVKDS, OE Ljubljana) pa bosta vodili ogled razstave.

Razstava
Zakaj je vaza podobna hiši? Od sistemskega do fantazijskega z oblikovalko Janjo Lap

15. 6.–5. 11. 2023, MAO

Kustosinji: Špela Šubic, MAO, dr. Barbara Predan, UL ALUO

Vljudno vabljeni na ogled monografske razstave o arhitektki in oblikovalki Janji Lap (1929–2004). Ta izjemna ustvarjalka je slovensko bivalno kulturo najbolj zaznamovala z oblikovanjem stekla. V njem se je prvič preizkusila sredi petdesetih let. Še kot študentka arhitekture pri profesorju Edvardu Ravnikarju je svoje izdelke leta 1956 predstavila na razstavi Stanovanje za naše razmere.

Razstava poleg steklenih izdelkov osvetljuje tudi manj znane naprave, ki jih je oblikovalka realizirala v Iskri Elektrooptiki. Sploh prvič pa je javnosti predstavljeno njeno doslej neznano znanstvenoraziskovalno delo.

Več >>

Razstava
LEGO # Plečnik v kapeli MAO

Kapela MAO I Razstava je podaljšana do 1. novembra 2023

Kaj imajo skupnega Plečnik in lego kocke? Ustvarjalno silo, ki premika meje mogočega!

Zaradi velikega zanimanja za razstavo LEGO # Plečnik, ki smo jo v MAO postavili sredi maja kot spremljevalni dogodek razstave Universum Plečnik: Od delavnice do mita, smo razstavo, tokrat v nekoliko okrnjeni obliki, ponovno postavili v kapeli fužinskega gradu. Razstava maket ikoničnih Plečnikovih zgradb, ki so jih iz lego kock sestavili študenti ljubljanske Fakultete za arhitekturo, bo na ogled do konca septembra 2023. Maketam Narodne in univerzitetne knjižnice, Katedrale svobode in cerkve Svetega Mihaela smo dodali še maketo cerkve Sv. Antona Padovanskega, ki jo je Plečnik načrtoval v Beogradu.

Več >>

Posebej se zahvaljujemo gospe Miji Razpotnik za donacijo lego kock Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Vljudno vabljeni!

TRIENALE ROKODELSTVA

Razstava sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije

26. - 19.11.2023 I Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenj Gradec

Kustosinje razstave: dr. Cvetka Požar, dr. Tanja Roženbergar, Maja Vardjan
Pokrovitelja: Mestna občina Slovenj Gradec, Ministrstvo za kulturo RS

Rokodelske razstave v Slovenj Gradcu imajo bogato tradicijo in so ena najpomembnejših manifestacij za predstavitev ročno izdelanih izdelkov. Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti, ki ga je v okviru evropske platforme Distributed Design razpisal Center za kreativnost, prispeva k razumevanju rokodelskih panog v kontekstu časa in družbe 21. stoletja. V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu bo na ogled do 19. novembra 2023.

Partnerji projekta: Koroški pokrajinski muzej, Slovenski etnografski muzej, Muzej za arhitekturo in oblikovanje, Center za kreativnost, Distributed Design, Evropska unija, Koroška galerija likovnih umetnosti, Podjetniški center Slovenj Gradec, Center Rog, Ministrstvo za kulturo.

Paviljon Republike Slovenije vabi!

18. mednarodna razstava arhitekture La Biennale di Venezia
20. 5.–26. 11. 2023

+/– 1 °C
V iskanju dobro uglašene arhitekture

Muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO) v slovenskem paviljonu 18. mednarodne razstave arhitekture La Biennale di Venezia predstavlja projekt +/– 1 °C: V iskanju dobro uglašene arhitekture. Komisarka Maja Vardjan iz Muzeja za arhitekturo in oblikovanje je za kustose slovenskega paviljona na odprtem razpisu izbrala skupino arhitektov, ki jo sestavljajo Jure Grohar, Eva Gusel, Maša Mertelj, Anja Vidic in Matic Vrabič.

Več >>
JAVNI POZIV
Pospeševalnik Crouzator I  Kreativni inkubator

Občina Slovenska Bistrica v sodelovanju s Centrom za kreativnost/MAO objavlja odprti poziv za sodelovanje v pospeševalniku Crouzator – prostoru ustvarjanja, ki bo s sodelovanjem lokalnih ustvarjalcev iz različnih kreativnih in podjetniških sektorjev omogočal zagon novih idej, znanj, veščin, izdelkov in produkcije ter s tem prispeval k aktivaciji in razvoju lokalnega okolja.

Več o pospeševalniku in prijavi

VIR: MAO