V Komunalnem podjetju Velenje razumemo stisko najbolj ranljivih skupin ob prejemu računov za ogrevanje, zato smo pristopili k pospešenemu iskanju vseh možnih rešitev pomoči, skupaj z občinami ustanoviteljicami podjetja.

Velenje, 6. 2. 2024 ˗ V Komunalnem podjetju Velenje razumemo stisko najbolj ranljivih skupin ob prejemu računov za ogrevanje, zato smo pristopili k pospešenemu iskanju vseh možnih rešitev pomoči, skupaj z občinami ustanoviteljicami podjetja. Vodstvo podjetja nadaljuje z individualnimi razgovori občanov in občank na Mestni občini Velenje, hkrati se bomo danes na sedežu podjetja vnovič sešli s predstavniki Ljudske iniciative Velenje in jim predstavili izračune prihrankov.

Pripravili smo konkretne izračune vpliva subvencije in dodatka na primeru računa, ki je v javnosti v zadnjih dneh največkrat omenjen; gre za znesek v višini 300 evrov. 

Iz prve preglednice je razvidno, da bi odjemalci, ki so prejeli račun v višini 300 evrov, pri enaki porabi z obračunano subvencijo meseca januarja prejeli dobrih 30 evrov nižji račun, če so upravičenci do energijsko toplotnega dodatka, pa bi bil njihov račun nižji za 122 evrov. Mesec pozneje, s 1. 2., ko bo obračunana tudi 6 odstotkov nižja cena variabilnega dela ogrevanja, bi prejeli račun v višini 255,27 € (obračunana nižja cena in subvencija) oziroma 169,94 € (obračunan tudi dodatek). Njihov prejeti račun v višini 300 € bi se ob upoštevanih nižji ceni, subvenciji in toplotnem dodatku tako zmanjšal za 130 €.


Ker se zavedamo, da so porabe v objektih in tudi znotraj objektov lahko precej različne, smo pripravili tudi prikaze, ki predvidevajo ob nižjih porabah.






Merodajni so podatki, ki jih predstavlja Agencija za energijo. Slovensko letno povprečje porabe toplote za ogrevanje prostorov znaša 0,09 MWh/m2. Povprečni uporabnik večstanovanjskega objekta, ki je referenčni podatek Agencije za energije (69 m2), v povprečju na leto porabi 6,21 MWh toplote. V MO Velenje je tako povprečna poraba toplote 0,0943 €/MWh/m2, kar skupaj znaša 6,51 MWh letne porabe toplote za ogrevanje prostorov. 

Kot je že znano, bo na računih s 1. 2. 2024 upoštevana 6 % nižja cena variabilnega dela cene toplote za gospodinjske odjemalce. Hkrati bosta Mestna občina Velenje in občina Šoštanj subvencionirali ceno toplote za ogrevanje prostorov in sanitarno toplo vodo v višini 10,00 €/MWh za meseca januar in februar 2024, za meseca marec in april 2024 pa v višini 5,00 €/MWh. Dodatno bosta pomagali upravičencem energijskega toplotnega dodatka z znižanjem stroška toplote za ogrevanje prostorov in sanitarne tople vode v višini 40 % v času kurilne sezone. Račune bodo odjemalci prejeli z nekajdnevnim zamikom, saj bosta toplotni dodatek in subvencija od zneska porabe odšteta že za mesec januar. 

Vse občane in občanke obeh občin pozivamo, naj izpolnijo vlogo za energijski toplotni dodatek ne glede na cenzus; dostopni sta na obeh občinah, tudi na spletu. Skupaj z občinama bomo iskali še dodatne rešitve za reševanje stisk.

Pozivamo jih tudi, naj preverijo nepovratne finančne spodbude za zmanjševanje energetske revščine, ki jih nudi Eko sklad, na www.ekosklad.si. Eko sklad že vrsto let pomembno prispeva k blaženju in zmanjševanju energetske revščine, z dodeljevanjem 100 % spodbud za energetsko prenovo stavb socialno šibkih občanov. Trenutno odprt je namreč javni poziv ZER Nepovratne finančne spodbude za zmanjševanje energetske revščine, dostopen na tej povezavi: Zmanjševanje energetske revščine | Eko sklad

Pobudo Ljudske iniciative Velenje, naj država CO2 kupone izloči iz cene ogrevanja oz. dolini vrne delež sredstev, ki se iz naslova kuponov steka v Podnebni sklad, podpiramo. Da bi to dosegli, smo v preteklosti opravili vrsto razgovorov s pristojnimi in nanje naslovili številne dopise, a smo bili pri tem žal neuspešni. 

Nižji stroški ogrevanja za uporabnike so tudi naša želja in eden naših osrednjih poslovnih ciljev, zato vlagamo vse napore, da ta cilj dosegamo.

VIR: Komunalno podjetje Velenje, d. o. o.