Bruno Šonc, dijak 3. letnika Gimnazije ŠC Velenje, je na 56. srečanju Mladih raziskovalcev Slovenije na področju filozofije osvojil ZLATO PRIZNANJE, in sicer 1. mesto v državi.

Naslov naloge: Vprašanje pravičnosti in svobode pri Rawlsu. Mentorica: Sandra Dostal, prof. soc. in univ. dipl. fil.
Neskončna raziskovalna energija, čut za podrobnosti, sistematičnost, potrpežljivost - vse to in še kaj so vrline dijaka Bruna Šonca.
Zlato priznanje z osvojenim 1. mestom v državi je popolnoma upravičeno, ker je rezultat večmesečnega resnega raziskovalnega dela.
Dosežek je toliko večji in pomembnejši, ker je tema raziskovalne naloge Vprašanje pravičnosti in svobode pri Rawlsu predmetno področje filozofije. Predmeta, s katerim se bo dijak prvič formalno seznanil šele v naslednjem šolskem letu. Poudariti je potrebno, da je tema velik zalogaj tudi za tiste, ki se s filozofijo ukvarjajo že nekaj časa.

Poglobljeno branje knjig in ne skrajšanih verzij zapiskov, interdisciplinarnost, odstopanje od subjektivnega mnenja - osnovne zahteve raziskovanja. Z vsem naštetim se je bilo potrebno spopasti v procesu formiranja raziskovalne naloge.

Čisto veselje je biti mentorica dijaku, ki se zaveda "cene vednosti/episteme" in zna živeti starogrško čudenje (thauma sein). Benjamin Franklin naj bi nekoč dejal: "Naložba v znanje daje najvišje dividende!"

Bruno, uspešno zbiranje dividend ti želim v vseh nadaljnjih letih tvojega izobraževanja. Ne dvomim, da se jih bo nabralo kar nekaj!

PR: ŠCV