V luči nedavnih dogodkov na Radioteleviziji Slovenija, ki med drugim predvidevajo tudi ukinitev Regionalnega RTV-centra v Mariboru, Socialni demokrati Maribor izražamo globoko zaskrbljenost.

V luči nedavnih dogodkov na Radioteleviziji Slovenija, ki med drugim predvidevajo tudi ukinitev Regionalnega RTV-centra v Mariboru, Socialni demokrati Maribor izražamo globoko zaskrbljenost. Zahtevamo jasno komunikacijo uprave RTV Slovenija o načrtih glede ukrepov, ki bi lahko grobo zamajali eksistencialno varnost zaposlenih in opustošili regionalno neodvisno medijsko okolje.

Prav tako izražamo nezadovoljstvo zaradi nedorečenosti komunikacije sveta zavoda, ki pušča prostor za negotovost in negativno vpliva na ljudi ter splošno klimo v regiji.

Vlado Republike Slovenije pozivamo k zaščiti regionalnih RTV-centrov kot enega izmed pomembnih stebrov enakomernega razvoja regij, ki so ključnega pomena za informiranje in ustvarjanje lokalno pomembnih vsebin.

Ob tem dodatno pozivamo Vlado Republike Slovenije, da nemudoma dvigne prispevek za RTV Slovenija na primerno raven, saj je bil nazadnje indeksiran davnega leta 2011. Žal ugotavljamo, da je Vlada RS zamudila priložnost, ki ji jo daje Zakon o Radioteleviziji Slovenija v 31. členu, po katerem bi lahko vsako leto do 10 % sama brez spremembe zakona spreminjala prispevek glede na znane okoliščine draginje. Le spremeba prispevka bo ta čas po naših informacijah zagotovila in omogočila boljše financiranje in zagotovila ustreznejše izvajanje kakovostnih medijskih vsebin.

Socialni demokrati Maribor izkazujemo polno podporo regionalnim centrom, zlasti mariborskemu, in vsem zaposlenim. Poudarjamo pomen njihove vloge v lokalnem okolju ter se zavzemamo za ohranitev neodvisnih in raznolikih medijskih vsebin po vsej Sloveniji.

VIR: SD MB