Bogata zgodovina hmeljarstva in pivovarstva, ki naše kraje oblikuje že več kot 150 let, postavlja Žalec v središče teh dveh panog v Sloveniji.

Bogata zgodovina hmeljarstva in pivovarstva, ki naše kraje oblikuje že več kot 150 let, postavlja Žalec v središče teh dveh panog v Sloveniji. Tu je živel in deloval Simon Kukec, pomemben slovenski pivovar, v Žalcu je Inštitut za hmeljarstvo in pivovarstvo Slovenije, Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, v naši občini delujejo štiri mikropivovarne ter znamenita Fontana piv Zeleno zlato. Vse to postavlja Žalec za središče hmeljarstva in pivovarstva Slovenije.
Žalec ima ugodne naravne pogoje za pridelavo hmelja, ki je ključna sestavina piva. Kombinacija ugodne klime, rodovitne zemlje in izkušenj pridelovalcev je omogočila, da je Žalec postal pomembno območje za pridelavo visoko kakovostnega hmelja.

Foto: Naj piva Slovenije 2023, z leve: mag. Boštjan Štrajhar, predstavniki nagrajenih mikropivovarn: Turistične kmetije in pivovarne Flajs, Savinjske pivovarne Clef, Domačije in pivovarne Haler – Olimje ter župan Občine Žalec Janko Kos.


Poleg zgodovinskega in naravnega konteksta je tudi Fontana piv Zeleno zlato v Žalcu pomembna točka, ki privablja tako domače kot tuje obiskovalce. Fontana, ki jo prepoznavajo po svoji edinstveni arhitekturi in estetskem izgledu ter izvrstnih kraft pivih slovenskih mikropivovarjev, predstavlja poklon in praznovanje pivovarstva in hmeljarstva.
Letošnji izbor Naj Piva Slovenije je bil že tretji po vrsti. Ideja za ta izjemni dogodek se je rodila leta 2020, ko so se gostinski lokali zaradi pandemije znašli v težkem položaju, pivovarji pa so imeli na tisoče litrov vrhunskega piva, ki ga niso mogli prodati. Z namenom podpore pivovarjem in širjenja zgodbe o pivovarstvu je ta bil narejen ta izbor, ki skupaj s prireditvijo slavi pivovarsko strast.
Izbor Naj Piva Slovenije 2023 se je izkazal kot ne le praznovanje okusov, ampak tudi kot prizadevanje za podporo in spodbujanje slovenskih pivovarjev. Skozi njihove zgodbe smo lahko spoznali kako pomembno je podpreti domače obrtnike, ki ustvarjajo vrhunska piva iz strasti in predanosti.
 
To soboto, 27. maja 2023, je ZKŠT Zavod za kulturo, šport in turizem Žalec pri Fontani piv Zeleno zlato razglasil Naj pivo Slovenije 2023. Pivovarji iz vse Slovenije so svoje vrhunske craft pivske stvaritve dali na glasovanje preko spletne platforme, kje so jim slovenski pivoljubci namenjali številne glasove. Pivovarji Slovenije so se zbrali na enem mestu, kjer predstavljajo svoje vrhunske craft pivske stvaritve, ki so bile ocenjene s strastnim glasovanjem pivoljubcev. 
Vrhunec dogodka je bil razglasitev zmagovalca, najboljšega craft piva v Sloveniji za leto 2023.
 
V težki konkurenci izjemnih piv so slavila tri piva, ki so osvojila srca pivoljubcev - prvo mesto po izboru pivoljubcev na družabnem omrežju Facebook je prejela:
Domačija in pivovarna Haler – Olimje za Zeleno pivo s konopljo, zeleni ležak. Pivo je izbrano tudi za ambasadorjevo pivo Fontane piv Zeleno zlato.
Na drugem in tretjem mestu pa sta dve domači, lokalni mikropivovarni; Turistična kmetija in pivovarna Flajs s Štangarjem, pale ale ter Savinjska pivovarna Clef s pivom MI2, pale ale.
 
Pri izboru Naj Piva Slovenije gre za več kot le okusno pivo. Gre za strast, ki jo pivovarji vlagajo v svoje izdelke. Vsak pivovar je pripovedovalec zgodb, ki se odraža v edinstvenih receptih in pristopu k pivovarstvu. Zgodbe pivovarjev so tiste, ki dajejo pivom dušo in poseben čar, ki jih ločujejo od množice. Zato je bil izbor Naj Piva Slovenije tudi priložnost, da se te zgodbe približajo širši javnosti in da se pivovarjem izkaže priznanje za njihovo predanost. Na prireditvi sta za odlično glasbo poskrbela AMAYA -Maja Keuc in Uroš Perič z bendom.
Zahvala gre tudi vsem pivoljubcem, ki so sodelovali v glasovanju in izrazili svoje preference. Njihovo mnenje in strast do piv so ključnega pomena pri ustvarjanju pivske skupnosti, ki se vedno znova navdušuje nad izjemnimi okusi in kakovostjo.
 
Slovenski mikropivovarji se tekom cele sezone predstavljajo na Fontani piv Zeleno zlato. Vsak mesec so štiri pipe od šestih na fontani piv posvečene drugi pivovarni, kar omogoča raznolikost okusov in priložnost za odkrivanje novih pivskih doživetij.
ZKŠT Žalec, ki stoji za izborom Naj Piva Slovenije, si prizadeva za spodbujanje slovenskega pivovarstva in promocijo vrhunskih craft piv. Skozi organizacijo dogodkov in glasovanje pivoljubcev želimo podpreti domače pivovarje ter poudariti njihove zgodbe in strast do pivovarstva, ki jo zaokroža Fontana piv Zeleno zlato.
 
Dobimo se pri fontani!
 
VIR: ZKŠT Žalec