Praznik smučarskih skokov, gasilstva in prostovoljstva

Praznik smučarskih skokov, gasilstva in prostovoljstva
 
Samo še dober teden nas loči od ljubenskega skakalnega praznika. Kako bo potekal letos, kaj pomeni za vse nas in kakšne posebnosti prinaša v kraj, kjer rane po ujmo še niso zaceljene, je za nas spregovoril Rajko Pintar, predsednik Organizacijskega komiteja  FIS Svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske.
 
Gospod Pintar, Ljubenci vas poznamo po številnih vlogah, saj ste veliko doprinesli k dobrobiti Ljubnega. Kakšni pa sta vaša vloga in uradni naziv pri organizaciji tekme na Ljubnem?
 
Moj uradni naziv je Predsednik Organizacijskega komiteja  FIS Svetovnega pokala v smučarskih skokih za ženske. Že od samega začetka svetovnega pokala za ženske (leta 2012) vodim ta organ, ki pač koordinira vse službe, ki so pomembne za organizacijo tako velikega tekmovanja. Poleg tega kot predstavnik Slovenije v FIS skrbim tudi za povezavo med to mednarodno organizacijo, Smučarsko zvezo Slovenije in nami kot organizatorji. Končni organizator tekme je SSK Ljubno BTC.
 
Katere so novosti, ki spremljajo letošnji skakalni praznik, kje so poudarki?
 
Letošnje tekme bodo seveda še vedno pod vtisom katastrofalnih poletnih poplav. Tudi skakalni center je zelo poškodovan in s sanacijo bomo nadaljevali spomladi. Veliko važnejših problemov je treba na Ljubnem prej rešiti. Je pa velika skakalnica toliko pripravljena, da je čakala samo na sneg, ki bo prekril rane in tekmo bomo lahko izpeljali. Prav tako je pomembno, da se življenje nadaljuje in da smo ambiciozni pri vrnitvi v normalne življenjske okvire.
Kdo so ključni ljudje in sponzorji, ki vam ob tem pomagajo?

Preveč jih je, da bi našteval posameznike. Prav vsak je dragocen in nihče nima obrobne vloge. Je pa v polletne intenzivne priprave vključenih preko 200 ljudi. Še zdaleč to niso samo občani Ljubnega, ampak kot Planico dela cela Slovenije, isto velja tudi za ljubensko tekmo.

Med sponzorji pa so absolutno najpomembnejši podjetji KLS in BTC ter Občina Ljubno.

Povejte nam prosim, kaj tekma pomeni za Ljubno, za Ljubence, za dolino?

Tekmo si v dveh dneh na prizorišču ogleda okoli 12 tisoč obiskovalcev. Po uradnih podatkih producentske hiše Infront Italy, ki je lastnica medijskih pravic, pa si je npr. zadnjo tekmo 1. januarja 2023 preko televizijskega prenosa ogledalo 7,6 milijona gledalcev po vsem svetu. To je seveda zelo velik doseg  in morda je tudi naša tekma malo pripomogla k vsakoletni tridesetodstotni rasti nočitev v naši občini. Veliki mednarodni dogodki prinašajo s sabo tudi nekatere druge pridobitve s področja infrastrukture. Teh ni malo.

Kot slišimo, pa bo bodo letošnje tekme zaznamovale tudi s posebno gesto?

 Od prvega dne po poplavah je v KLS pomagalo odpravljati posledice 185 gasilskih društev iz cele Slovenije. Vse je podjetje KLS povabilo na sobotno tekmo. Po sedanjih podatkih jih bo prišlo dva tisoč. Zanimivo je, da so mnogi izrazili željo po ogledu tekem za svetovni pokal. Že samo ta podatek pove, kako pomemben je za Slovenijo ta športni dogodek.

V nedeljo pa bo Občina Ljubno povabila druge prostovoljce, ki jih je bilo tudi zelo veliko. Torej – 27. in 28. januar 2024 ne bo samo praznik smučarskih skokov, ampak tudi praznik gasilstva in prostovoljstva.

VIR: Občina Ljubno