Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi visokih cen energentov (interventni zakon) je v letu 2022 Skupini Elektro Gorenjska onemogočil nadaljevanje pozitivnega trenda rasti in omejil izvajanje prepotrebnih naložbenih načrtov.

Zakon o nujnih ukrepih za omilitev posledic zaradi visokih cen energentov (interventni zakon) je v letu 2022 Skupini Elektro Gorenjska onemogočil nadaljevanje pozitivnega trenda rasti in omejil izvajanje prepotrebnih naložbenih načrtov. Družba Elektro Gorenjska, d. d., je poslovno leto 2022 tako zaključila z negativnim rezultatom, hčerinska družba Gorenjske elektrarne je izkazala pozitivno poslovanje. 

Na današnji, 30. redni seji skupščine delničarjev Elektra Gorenjska, ki je potekala na sedežu družbe, je bilo prisotno 85,75 odstotkov zastopanega kapitala družbe. Delničarji so se seznanili z letnim poročilom in dejstvom, da je čista izguba poslovnega leta 2022 1.899.658,66 EUR, bilančna izguba pa 510.732,37 EUR, seznanili so se s prejemki organov vodenja in nadzora, podelili so razrešnice Upravi in Nadzornemu svetu (NS), in izbirali revizorja za obdobje 3 let, Prav tako so se seznanitev z dvema novima članoma predstavnikoma delavcev v nadzornem svetu in odpoklicu dveh članov NS predstavnikov kapitala in imenovanje dveh novih članov NS predstavnikov kapitala za naslednja 4 leta.

Kranj, 24.08.2023
 
Ključni poudarki delovanja v letu 2022 – povzeto iz letnega poročila Elektro Gorenjska za 2022

Poslovanje v letu 2022 Poslovanje družb v Skupini Elektro Gorenjska v letu 2022 lahko ocenimo kot pričakovano, a ne v skladu z načrti. Zaradi zakona o nujnih ukrepih za omilitev posledic, ki je bil sprejet kot odgovor na vpliv visokih cen energentov, so se naši prihodki družbe Elektro Gorenjska znižali za 9,9 mio €, kar je približno četrtina naših celoletnih prihodkov. Nenačrtovan ukrep je korenito spremenil naše finančne in naložbene načrte ter pomembno posegel v naše zmožnosti priključevanja novih uporabnikov v distribucijsko omrežje. Skupaj z ostalimi elektrodistribucijskimi družbami si že od sprejetja zakona zelo prizadevamo za povračilo izpada prihodkov. Preučili in izvedli bomo vse možne aktivnosti za povračilo nastale škode. Prvotni investicijski načrt družbe Elektro Gorenjska, ki je znašal 21 mio €, smo bili primorani znižati za 9 mio €. Zmanjšanje razpoložljivih investicijskih sredstev smo uspeli delno nadomestiti s sredstvi od prodaje preostanka naložbe v družbi ECE. Končna vrednost investicij v družbi Elektro Gorenjska je tako v letu 2022 znašala 14,8 mio €, kar je vsekakor premalo, da bi lahko zagotavljali nemoteno priključevanje MFE v potrebnem obsegu. Investicije v celotni Skupini Elektro Gorenjska so znašale 18, 5 mio €. Družba Elektro Gorenjska je leto 2022 zaključila z 1,9 mio € čiste izgube, Skupina Elektro Gorenjska pa z 248 tisoč € čistega dobička.
 
Knjigovodska vrednost delnice na dan 21.12.2023 je 9,64 €.
 
Naložbe za zanesljivo in kakovostno oskrbo
 
Družba Elektro Gorenjska je zadnjih pet let v omrežje investirala povprečno 16 mio € na leto. Glede na strateške dokumente in glede na dejanske potrebe uporabnikov bo treba v prihodnjih petih letih investicije v omrežje najmanj potrojiti. Ocenjujemo, da bomo morali v letu 2027 v omrežje vložiti že kar 55 mio €, če želi omogočiti in spodbuditi trajnostni prehod. Kako zagotoviti takšen obseg sredstev, bo v prihodnjih letih ne samo izziv Elektra Gorenjska, temveč izziv vseh deležnikov, od države kot zakonodajalca in lastnika, pa do regulatorja, ki regulira našo dejavnost. Nenazadnje bo trajnostni prehod izziv tudi za nas uporabnike, ki bomo morali plačati politiko brezogljične družbe.
 
Imenovanje pooblaščenega revizorja za poslovna leta 2023 - 2025
Skupščina je sprejela sklep, da se za revidiranje računovodskih izkazov in letnega poročila Elektro Gorenjska, d.d. in konsolidiranih računovodskih izkazov in letnega poročila Skupine Elektro Gorenjska za poslovna leta 2023 - 2025 se imenuje BDO Revizija d.o.o., Družba za revidiranje, Cesta v Mestni log 1, 1000 Ljubljana.
 
Novi člani nadzornega sveta – predstavniki delavcev
Novi člani nadzornega sveta Svet delavcev je dne 29. 6. 2023 sprejel sklep, da se za predstavnika delavcev v nadzorni svet družbe za čas od 9. 8. 2023 do 9. 8. 2027 izvolita: - g. Borut Jereb in - g. David Gogala.
 
Skupščina je odpoklicala dva člana nadzornega sveta predstavnika kapitala
Skupščina je soglasno potrdila odpoklic z dnem 24. 08. 2023 za sledeče člane nadzornega sveta družbe, predstavnike delničarjev in sicer: g. Rudolfa Ogrinca in g. Gregorja Tomšeta. Zahtevo za njun odpoklic je kot razširitev podal SDH.
 
Skupščina je izvolila dva nova člana nadzornega sveta predstavnika kapitala
Skupščina je za nova člane nadzornega sveta družbe, predstavnike delničarjev za mandatno obdobje 4 let s pričetkom mandata 25. 08. 2023 izvolila g. Franjo Curanović in g. Rajko Stanković.
 
VIR: Društvo Mali delničarji Slovenije (Društvo MDS)