Večina deklet se počuti slabo, če so izključene iz skupin sošolcev na družabnih omrežjih ali aplikacijah za sporočanje.

Vemo, da internet ni le zanimiv in koristen. Vemo, da ima tudi slabe plati, ki lahko negativno vplivajo na naše življenje.

Kljub temu so presenetili rezultati ankete med slovenskimi osnovnošolci in srednješolci.

Projekt Safe.si je pripravil anketo, ki jo je izpolnilo 486 učencev in učenk tretjega triletja osnovne šole ter 246 dijakinj in dijakov. V tem tednu je objavil rezultate ankete in infografiko, ki to ilustrira.

In kakšni so rezultati?

Anketa je med drugim pokazala, da se kar 66 % vprašanih osnovnošolk in 68 % srednješolk že nekaj časa želi odklopiti od interneta. Tega pa ne naredijo, ker se bojijo, da bodo kaj zamudile. Pri fantih je ta delež malo manjši – 54 % in 59 %.

Kaj nam te številke povedo?

Povedo nam predvsem, da to, da otroci in mladi tako veliko časa prebijejo na internetu in s svojimi pametnimi telefoni, ni vedno njihova prostovoljna izbira. Pogosto so online predvsem zaradi družbenega pritiska.

Negativne posledice, ki jih navajajo, so predvsem prezasedenost, pomanjkanje spanca, različni pritiski, stalno primerjanje z drugimi in posledično slabo počutje. Vsi ti negativni vplivi pa bolj prizadenejo dekleta kot fante.

Dekleta so bolj prezasedena z internetom, bolj se primerjajo z drugimi na internetu, bolj pomembni so jim pozitivni odzivi in tudi negativne izkušnje jih bolj prizadenejo.

Pri prav vseh vprašanjih so dekleta v večjem odstotku poročala o težavah, pa naj gre za neprespanost ali za občutek, da nisi dovolj lepa, dovolj zanimiva, dovolj »zvezdniška«.

Kaže, da imata stalno primerjanje z lažno popolnostjo internetnih vplivnic in močna potreba po družbeni sprejetosti zelo boleče posledice za dekleta.

Dekleta v želji po popolnosti tudi bolj pogosto kot fantje opremljajo svoje fotografije s filtri in izboljšavami.

Otroci in mladi med drugim trpijo zaradi pritiskov, naj na spletu objavljajo čim več o svojem življenju. Tudi tu prednjačijo dekleta.

Tudi vse ostale številke, ki jih kažejo rezultati ankete, so presenetljivo visoke.

Kar 70 % učenk in 78 % dijakinj poroča, da se počutijo obremenjeno s čim hitrejšim odgovorom na prejeta sporočila. Ta pritisk občutijo tudi fantje, a v manjšem številu – 48 % in 59 %.

Splošno prezasedenost z internetom, družbenimi omrežji in mobilnim telefonom občutijo kar štiri petine vprašanih deklet in dve tretjini fantov.

Anketa je pokazala, da je dekletom izredno pomembno, da so vedno del svojega socialnega kroga. Večina se počuti slabo, če so izključene iz skupin sošolcev na družabnih omrežjih ali aplikacijah za sporočanje. Celo če na spletu vidijo slike z zabave, na katero niso bile povabljene, se slabo počuti 57 % najstnic, a le približno tretjina najstnikov.

Dekleta so tudi bolj dovzetna za zasmehovanje in negativne komentarje. Počutijo se slabo, če se nekdo na spletu norčuje iz njih ali če negativno komentira njihove spletne objave.

Dekletom pa tudi pohvale pomenijo veliko več. Če na primer kdo pohvali njihov videz, se več kot 80 % osnovnošolskih in srednješolskih najstnic počuti dobro. Pri fantih so te številke malo manjše – 62 % in 75 %.

Fantje imajo torej srečo, da nekoliko manj občutijo družbene pritiske in pričakovanja, a tudi pri njih ne gre povsem zlahka. Ko gre na primer za pomanjkanje spanca zaradi uporabe telefona, aplikacij in družabnih omrežij, je o neprespanosti poročalo kar 75 % dijakinj, a tudi 45 % pri dijakih ni ravno zanemarljiv podatek.

Vsi ti podatki so res zaskrbljujoči. A zagotovo je to tudi priložnost, da prav vsi razmislimo o tem, kaj lahko spremenimo – kot posamezniki in kot družba v celoti.

Vir: Arnes