Idrijski župan Tomaž Vencelj je danes dopoldne v sejni sobi Občine Idrija gostil redno zasedanje sveta severnoprimorske (Goriške) razvojne regije, ki ga sestavljajo župani vseh trinajstih občin v regiji.

Metka R. 

Idrijski župan Tomaž Vencelj je danes dopoldne v sejni sobi Občine Idrija gostil redno zasedanje sveta severnoprimorske (Goriške) razvojne regije, ki ga sestavljajo župani vseh trinajstih občin v regiji. Osrednja točka zasedanja, ki ga je vodil predsednik Sveta in župan občine Brda Franc Mužič, je bila sprejem sklepa o pripravljalcu regionalnega prostorskega plana (RPP) ter razprava o tem regijskem razvojnem dokumentu.

S sprejemom Zakona o urejanju prostora je bilo uvedeno regionalno prostorsko načrtovanje, s 1. 6. 2022 pa je stopila v uporabo novela omenjenega zakona, ki določa, da morajo regije do konca leta 2026 pripraviti in sprejeti regionalne prostorske plane. V začetku tega postopka morajo do konca letošnjega leta z javnim razpisom ali sklepom sveta regije izbrati pripravljalca RPP za celotno območje razvojne regije, s pogojem, da je to pravna oseba v večinski javni lasti, kot to določajo predpisi o spodbujanju skladnega regionalnega razvoja.

Svet regije je na današnjem zasedanju v Idriji sprejel sklep, ki ga je predlagala Mrežna regionalna razvojna agencija severne Primorske, da za pripravljavca RPP izbere Idrijsko-Cerkljansko razvojno agencijo (ICRA), ki izpolnjuje vse pogoje in ima znotraj mrežne agencije že več kot dvajsetletne izkušnje s področjem prostorskega razvoja regije.

»Naša agencija je že od leta 2001 koordinatorica za okolje in prostor v mrežni regionalni razvojni agenciji, kar pomeni, da pripravljamo prostorske dokumente in sledimo prostorskemu razvoju v regiji. Pri pripravi regionalnih razvojnih programov smo se vedno soočali z dilemo, kako te večje regijske projekte umeščati v prostor; v okviru RPP bodo tovrstne dileme razrešene,« pojasnjuje Jožica Lazar, direktorica ICRA.

Regionalni prostorski plan zapolnjuje tudi vrzel med občinskimi in državnimi prostorskimi plani, poudarja Lazarjeva: »Občinski prostorski načrti sežejo do meja občin, državni pa vključujejo le nekatere večje in pomembnejše projekte za državo, vmesnega nivoja ni. Ampak občine in regije se povezujejo, zato je nujno, da se njihovi razvojni projekti uskladijo z omejitvami in danostmi v prostoru regije.«

Ministrstvo za okolje in prostor načrtuje, da bi proces priprave prve generacije RPP, v katerem bo pripravljavec imel pomembne in številne naloge, začeli v začetku 2023, dokumenti pa naj bi bili sprejeti do konca leta 2026.

Metka Rupnik

PR: Občina Idrija