Skupaj so tako lastniku vrnili že 342 milijonov od 492 milijonov evrov naknadnih vplačil. Preostalih 150 milijonov evrov bo HSE predvidoma vrnil v letu 2024.

Datum objave:
22. december 2023

Avtor:
povzeto po sporočilu za javnost
Skupaj so tako lastniku vrnili že 342 milijonov od 492 milijonov evrov naknadnih vplačil. Preostalih 150 milijonov evrov bo HSE predvidoma vrnil v letu 2024.
 
HSE je včeraj lastniku vrnil novih sto milijonov evrov iz naslova naknadnega vplačila kapitala, sprejetega s sklepom SDH decembra 2022. Naknadno vplačilo kapitala se je izkazalo za pravilno odločitev, saj je omogočilo hitro sanacijo likvidnostnih težav, ki so bile posledica cenovnih nihanj na evropskih trgih ter izpada v proizvodnji skupine HSE. Tako se je poslovodstvo lahko posvetilo optimizaciji poslovanja in izboljšavi poslovnih procesov, posebno pozornost pa ves čas namenjajo obvladovanjem tveganj, povezanih s proizvodnjo in prodajo električne energije. Predvsem pa so se posvetili zagonu naložb v OVE in trajnostni razvoj, skladno z vizijo skupine HSE, ki je postati odgovoren nosilec zelenega prehoda in steber zanesljive energetske oskrbe, ob hkratnem zagotavljanju visoke ravni energetske samozadostnosti. Prihodnja investicijska vlaganja skupine HSE so usmerjena predvsem v izgradnjo sončnih in vetrnih elektrarn, hidroelektrarn ter v vlaganje v vodikove tehnologije, potencial pa so prepoznali tudi v geotermiji in biomasi ter uvajanju novih tehnologij, povezanih s fleksibilnostjo, digitalizacijo, uporabo pametnih omrežij, hranilnikov in virtualnih elektrarn. Hkrati pa razvijajo nove produkte in rešitve, ki bodo pri zelenem prehodu države spodbujale tudi njihove odjemalce. Tem sta njihovi maloprodajni družbi, Energija plus in ECE, celo leto 2023 dobavljali električno energijo po reguliranih cenah, ki so bile bistveno nižje od tržnih, stroške regulacije za 264 tisoč gospodinjskih odjemalcev in 16 tisoč malih poslovnih odjemalcev v višini skoraj sto milijonov evrov pa je kril HSE. Tudi v letu 2024 bo stroške regulacije gospodinjskih odjemalcev predvidoma kril HSE in ne bodo bremenili državnega proračuna.

Letos so zagnali tudi projekt Severno jadranske vodikove doline, kjer je HSE vodilni partner. Projekt bo trajal 72 mesecev, vključuje pa sedemnajst pilotnih projektov, ki se bodo razvijali na različnih lokacijah. Pomembno bo prispeval k razogljičenju regije ter pospešil prehod na OVE v industriji ter energetskem in prometnem sektorju, pomemben pa je tudi z vidika razvoja gospodarstva ter prometne infrastrukture v Podonavju. 

Ena večjih prelomnic v letošnjem letu je še uspešno zaključen arbitražni postopek zoper Rudnik in Termoelektrarno Ugljevik na arbitražnem tribunalu s sedežem v Beogradu. Ta je po skoraj desetih letih odločil, da je družba Elektrogospodarstvo Slovenije (EGS-RI ) upravičena do izplačila 67 milijonov evrov nadomestila iz naslova nedobavljene električne energije iz Termoelektrarne Ugljevik v republiki Srbski v obdobju od junija 2011 do decembra 2021 ter več kot 58 milijonov evrov obresti. Družbo EGS-RI je v zahtevnem mednarodno-pravnem postopku ves čas uspešno zastopal prav HSE. (pb)

VIR: Naš Stik