Kakšne so rešitve in dejanska praktična vrednost kombiniranih domačih pomočnikov, ki hkrati sesajo in brišejo tla z vlažno krpo?


Kakšne so rešitve in dejanska praktična vrednost kombiniranih domačih pomočnikov, ki hkrati sesajo in brišejo tla z vlažno krpo? Za kombinirane naprave največkrat pravimo, da hkrati opravljajo več nalog, toda nobene res dobro. Robotski sesalniki so ena redkih izjem, kjer pravilo ne velja popolnoma, čeprav smo tudi v njihovem primeru prisiljeni sprejeti nekaj kompromisov. Višjo ceno, koš za smeti z manjšo prostornino, ker mora biti nekje posoda za vodo, in več vzdrževanja. Dobra gospodinja bo namreč po vsakem čiščenju krpo oprala in posušila, da ne postane gojišče mikroorganizmov, in hkrati dotočila vodo, da ob naslednjem hkratnem sesanju in brisanju robot ne bo javil, da tega zaradi prazne posode ne more storiti.Kombiniranih robotov ne potrebujemo, če so tla stanovanja v celoti pokrita s talnimi oblogami ali večinsko s preprogami. Kadar je golih le nekaj kvadratnih metrov parketa, laminata ali ploščic, je primernejši dober robotski sesalnik brez funkcije brisanja. Kombinirana naprava bo v takšnih primerih povzročala več težav, kot bo prinesla prednosti. Res je sicer, da večina kitajskih modelov poleg sesanja, v čemer so zelo konkurenčni ameriškim ali korejskim, omogoča tudi brisanje, a te funkcionalnosti ni treba uporabljati.Drugače je, ko »trdna« tla prevladujejo. Takrat namreč roboti še kako pomagajo, čeprav so dostikrat zmogljivosti »pomivanja« precenjene. Noben sesalnik, ki krpo vleče za seboj, ne more odstraniti zasušenih madežev. Še z roko jih težko. Lahko pa s tal obriše prašne delce, ki so tako »zalepljeni«, da jih sesalni del ne dvigne ali bi se celo vrnili v prostor skozi preveč prepustni filter, in sveže nezasušene madeže, kot so sledi domače živali po vrnitvi s sprehoda.Kitajski pristop je preizkušen, a preprostRoboti Roborocka, Viomija, Xiaomija in še katerega kitajskega podjetja si delijo enako zasnovo z manjšimi razlikami. Predvsem, kje je posoda za vodo in kako velika je. Krpa pokriva približno tretjino površine robota in je takoj za sesalnim delom. S tem je omogočeno hkratno opravljanje obeh funkcij. To pri prvih modelih zaradi dvignjene krtače, ko je bil dodan modul za brisanje, ni bilo mogoče. Tako sesalni del površino pod robotom posesa, krpa pa jo nato pobriše.

Krpa pri Roborockovem sesalniku S7 se na preprogi dvigne za slab centimeter; to je primerna rešitev le, če preproge nimajo dolgih vlaken.Težave povzročajo preproge. Na voljo sta dve rešitvi. Da modul za brisanje umaknemo, ali preprosto pustimo, da robot s krpo pobriše še njih. Ponavadi večje škode ni, razen zoprnega občutka vlage pod nogami, a če je krpa umazana, se del umazanije prenese nanje. Tega si ne želimo.Kot tudi ne nepotrebne uporabe tekočine. Sploh če smo vanjo kanili nekaj kapljic dragega čistila, ki ga dovoli izdelovalec. Rešitev je že pred časom nakazal Roborockov sesalnik S7 z navzgor gibljivim modulom s krpo. Ta je sicer na običajnem mestu, a se premakne slab centimeter navzgor, ko robot zazna, da vozi po preprogi. Rešitev je primerna za preproge, ki nimajo dolgih vlaken, drugače razumljivo nima večjega učinka.Roomba krpo dvigne na hrbetPri kombiniranih hišnih robotih je lahko težava majhna prostornina posode za vodo.Ameriško podjetje iRobot je dolgo vztrajalo pri ločenih sesalnikih in pomivalcih tal. V ponudbi imajo model roomba combo, a ta ni čisto njihov. Kupili so kombinirani sesalnik drugega izdelovalca in ga prilagodili povezavi s svojo aplikacijo. Zdaj pa so s predstavitvijo robota roomba combo j7+ dokazali, da je kombinirana naprava lahko drugačna in vsaj v enem primeru tudi boljša.Krpa je sicer za polovico manjša kot pri omenjenih kitajskih modelih, toda del pomivalnega modula je na hrbtu naprave, ki ga posebni roki po potrebi premakneta pod robota. Ko funkcije brisanja ne potrebujemo, je daleč od tal in ne more ničesar zmočiti ali umazati.Dejansko to premikanje gor in dol deluje dobro, a je zato navigacija robota drugačna. Namesto da bi prostor dojemala celovito, izdela tloris prostora, na katerem označi področja s preprogami (ali talnimi oblogami). Ta najprej posesa in šele nato spusti modul in s krpo pobriše preostalo površino. Na koncu se, kot je značilno za vse roombe, zapelje še ob robovih prostora.Tovrstna zasnova ni brez napak. Zaznali smo dve. Prva je majhna prostornina posode za vodo, kar lahko povzroči težave, če je neto površina, ki jo mora robot pobrisati, ob standardnem mokrenju krpe po naših izračunih večja od 60 kvadratnih metrov.Druga pa je povezana z oblikovanjem tlorisa. Robota morate najprej poslati na prepoznavo prostora, ne da bi hkrati sesal in pomival. Drugače ni nujno, da bo pravilno zaznal vrsto podlage in to primerno upošteval med čiščenjem.S podobnimi težavami se lahko sooči v primeru, da dodamo preprogo, ki je med izdelavo tlorisa tam prej ni bilo. Vsaj eno čiščenje, med katerim je ne bo posesal, bo minilo, preden bo zemljevid popravljen in »ovira« upoštevana. Toda zaradi tega robot nikdar ni zapeljal na preprogo, čeprav smo mu jih pod noge metali kar nekaj, s spuščenim modulom za brisanje tal. Brez ustreznega vzdrževanja ne bo šlo.

Xiaomi X10+


Xiaomi X10+ s priključno postajo, ki samodejno napolni rezervoar z vodo in posuši krpo za brisanje.Xiaomijev najnovejši robot X10+, ki dviguje krpo podobno kot roborock S7+ in je tudi sicer zelo podoben ali celo enak izdelek, ima priključno postajo s tremi potencialno dobrodošlimi lastnostmi. Na njej se namreč samodejno napolni rezervoar z vodo, postaja pa tudi obriše in posuši krpo za brisanje. Kako se to obnese v praksi, še nismo imeli priložnosti preizkusiti.Čeprav izdelovalci trdijo, da so kombinirani roboti sposobni vse opraviti namesto vas, še najbolj izpopolnjeni izdelki zahtevajo nekaj vzdrževanja. Ne smete namreč pozabiti na redno praznjenje koška, polnjenje posode za tekočino, odstranjevanje las iz krtače (ali krtač) ter čiščenje filtra. Vsaj zadnjega vas ne reši nobena avtomatika. Nasprotno.Zaradi samodejnega praznjenja koška s smetmi po vsakem sesanju in morebiti celo sposobnosti čiščenja krpe ter dotakanja tekočine v posodo se zgodi, da na to preprosto pozabimo. Robot z zapacanim filtrom in s krtačami, polnimi las, pa ne more delovati učinkovito.