Grški električni sistem je oktobra dosegel izjemen mejnik, ko je prvič v celoti uporabljal električno energijo iz obnovljivih virov.

Datum objave:
16. december 2022

Avtor:
Vladimir Habjan
Grški električni sistem je oktobra dosegel izjemen mejnik, ko je prvič v celoti uporabljal električno energijo iz obnovljivih virov.

Izjemen dosežek je pomemben korak države k razogljičenju energetskega sistema, ki je z mejnikom dosegla tudi rekordno proizvodnjo iz obnovljivih virov. Obnovljivi viri energije so v takrat pokrivali grške potrebe po električni energiji za približno pet ur, je sporočil neodvisni operater prenosa električne energije (IPTO). Obnovljivi viri energije so ta dan prav tako dosegli nov grški rekord in dosegli 3.106 megavatnih ur (MWh) električne energije.

Podjetje, ki ima v lasti in upravlja grški sistem za prenos električne energije pravi, da je ta dosežek odprl vrata k temu, da bo grška energetska mešanica v prihodnjih letih še povečala delež proizvodnje energije iz obnovljivih virov in tako poskrbela za trajnosten energetski prehod. Dosežek države prihaja po desetletju, v katerem se je njena odvisnost od fosilnih goriv postopoma zmanjšala, hkrati pa je povečala zmogljivost obnovljivih virov energije in velikih hidroelektrarn, poroča The Green Tank. Obnovljiva energija v zadnjih letih z namenom doseganja trajnostnega energetskega prehoda po svetu dosega razcvet, kot ga še nismo videli. Mednarodna agencija za energijo poroča o 45-odstotnem skoku zmogljivosti obnovljivih virov leta 2020. Grški sistem tako ni edini, ki je z obnovljivimi viri energije dosegel mejo 100 odstotkov. O podobnem dosežku je poročal tudi kalifornijski neodvisni sistemski operater, ki oskrbuje približno 80 odstotkov zvezne države. 100-odstotno oskrbo z obnovljivimi viri so za kratek čas dosegel spomladi.

Grčija se zanaša na vrsto virov električne energije, pri čemer noben vir ne predstavlja več kot 50 %. Avgusta 2022 so največ energije predstavljali zemeljski plin in obnovljivi viri, kot sta veter in sonce. IPTO črpa elektriko tudi iz hidroelektrarn, elektriko pa proizvajajo tudi iz lignita ali "rjavega premoga", enega okolju najbolj neprijaznih fosilnih goriv.

VIR: Naš Stik